LOADING

Type to search

Δ.Βαρτζόπουλος:«Οι σημερινές δυσκολίες αναδεικνύουν και τις προοπτικές του 2023»

Share

«Οι σημερινές δυσκολίες αναδεικνύουν και τις προοπτικές του 2023» 

Πολιτική εκδήλωση στην Νέα Απολλωνία πραγματοποίησε ο Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημ. Βαρτζόπουλος. Ο Βουλευτής τόνισε, ότι οι σημερινές δυσκολίες, που προκαλεί η διεθνής συγκυρία, είναι και μια μοναδική ευκαιρία, να συνειδητοποιήσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα μας, να ανιχνεύσουμε τις διαχρονικές αιτίες τους και να προσπαθήσουμε, να τα θεραπεύσουμε στο άμεσο μέλλον.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, κινείται βάσει δύο αναγκών:

-Την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης και

-Την ανάγκη του προϋπολογισμού

Προς διάθεση υπάρχουν μόνον εθνικοί πόροι. Το περίφημο μαξιλάρι εξυπηρετεί απλούς σκοπούς.  Ο δανεισμός είναι αδύνατος. Σήμερα τα επιτόκια είναι απαγορευτικά: 4,5% για 10ετες μας , 4% το ιταλικό και κοντά 2% το γερμανικό. Ο εθνικός  στόχος της επιτεύξεως της επενδυτικής βαθμίδος περιορίζει τις δημοσιονομικές επεκτάσεις καθοριστικά. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015!

Η Κυβέρνηση εξαγγέλει λοιπόν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικό βαθμό. Σε μικρότερο βαθμό επιδοτείται το αέριο και ακόμη μικρότερο το πετρέλαιο. Αυτή είναι η πραγματικότης. Συνολικά ήταν για τον τελευταίο χρόνο 7 δις, δηλ 3,7% του ΑΕΠ, η υψηλότερη δαπάνη της Ευρώπης.  Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί θα είναι αυξημένοι. Η ανθρωπιστική κρίση θα αποφευχθεί, αλλά η μεσαία τάξη θα πληγεί.

Μόνον ίσως οι 7 μεγάλες  οικονομίες της Δύσης μπορούν, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες σε εθνικό επίπεδο, άρα όλοι οι άλλοι χρειαζόμαστε  την Ευρώπη. Η Ευρώπη βέβαια δεν κάνει ακόμη τίποτε από αυτά, που έκανε επί Πανδημίας. Δηλαδή να στηρίξει και  την Ζήτηση και την Προσφορά. Η  ΕΚΤ δεν ενεργοποιεί πολιτική αγοράς ομολόγων και συγκρατήσεως των επιτοκίων σε συνδυασμό με διαφυγή από την ρήτρα του Συμφώνου Σταθερότητος.

Δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός και δημιουργία αποθεματικού. Δεν δημιουργείται καινούριο Ταμείο. Ούτε επιτρέπεται η διάθεση των 200δις που περίσσεψαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε  επανασχεδιάζεται το μη εκταμιευθέν  υπόλοιπο.

Όταν η Γερμανία των 80 εκ σχεδιάζει ενισχύσεις 200δις η Ευρώπη των 440εκ χρειάζεται 1τρις. Οτιδήποτε άλλο είναι ανεπαρκές και άδικο, υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας η Κυβέρνηση ακολουθεί  μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.  Σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά μέτρα εξήλθαμε από την εποπτεία, οδηγούμαστε σε συνεχή ανάπτυξη ( φέτος 6%!), στην συνολική αναβάθμιση της χώρας και  στον απόλυτο εθνικό στόχο της επενδυτική βαθμίδα.

Η επενδυτική βαθμίδα θα εξασφαλίζει την οικονομική αειφορία. Αυτή θα φέρει τα έσοδα, που θα μας επιτρέψουν επιτέλους, να θεραπεύσουμε την βασική αιτία των κακουχιών μας,  την έλλειψη δηλαδή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους.  Δηλαδή ενός κράτους πλήρως αποκεντρωμένου με:

-Σύγχρονους Δήμους και Ενιαία Κοινωνική Υπηρεσία

-Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας

-Ένα Εθνικό Σύστημα Προνοίας

-Ένα πραγματικά Δημόσιο Σύστημα Παιδείας

Και τούτο θα είναι το κύριο έργο της επομένης τετραετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας