LOADING

Type to search

Δ.Χαλκηδόνος-Λαϊκή Συσπείρωση: “Κάτω τα χέρια από το νερό”

Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ-KATΩ TA ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Μαρτίου ασχοληθήκαμε με τρία σοβαρά θέματα: πρώτα με το δυστύχημα στα Τέμπη. Μετά με την με την ιδιωτικοποίηση του νερού και τέλος με την απόφαση του δήμου να δημιουργήσει συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Και τα τρία θέματα κατά περίεργο τρόπο συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων του δημοσίου και το πέρασμά τους πλέον στους ιδιώτες. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι κατεύθυνση του παγκοσμιοποιημένου πλέον καπιταλισμού. Γιατί τα συσσωρευμένα κεφάλαια ζητούν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Τομείς όπως οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, το νερό, δημιουργούν μία τεράστια αγορά αφού το πελατολόγιο τους είναι όλη η κοινωνία.


Σήμερα οι τηλεφωνικές συνδέσεις σε αριθμό είναι περισσότερες από το σύνολο των Ελλήνων, το ίδιο οι μετρητές της ΔΕΗ, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους με τα διόδια, τα υδρόμετρα με τις παροχές νερού. Ολα αυτά παρέχουν καθημερινα αγαθά απαραίτητα για την ζωή μας και λογαριασμούς που πρέπει οπωσδήποτε να πληρώνονται.

Γι΄αυτό ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΛΙΜΆΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΡΟΜΟΙ,αφού υποβαθμιστούν από το δημόσιο παραδίνονται κοψοχρονιάς στα ιδιωτικά κεφάλαια και τις δραστηριότητές τους υποτίθεται ότι τις ελέγχει το κράτος φτίάχνοντας για τον καθένα τομέα μια ρυθμιστική αρχή, 32 σημερα ο αριθμός τους.

Με το νόμο που ψήφισε η κυβερνηση με το βαρύγδουπο τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής –περιβάλλοντος», καταλαβαίνουμε ότι και το νερό ,για τα σπίτια μας, για τα χωράφια, για τη δουλεια, ιδωτικοποιείται. Διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ-Συριζα τωρα ολοκληρωνονται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε το διαχωρισμό της υπηρεσίας ύδρευσης αποχέτευσης του Δήμου μας σε ανεξάρτητη δημοτική επιχείρηση, ΔΕΥΑΧ που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προσθέτοντας στην τιμολόγηση του νερού μετσξύ των άλλων με οδηγία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2017 και το κόστος ευκαιρίας (κέρδος) του επενδεδυμένου κεφαλαίου, που είναι η απόδοση του κεφαλαίου σε εναλλακτικές τοποθετησεις.

Σήμερα Δήμος και ΔΕΥΑΧ με δικαστικούς αγώνες προσπαθούν να λυσουν τις οικονομικές διαφορές τους που ανερχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Φανταστείτε τι θα γίνεται όταν θα αναλάβει τη ΔΕΥΑΧ ιδιώτης.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού με αυτό το νομοσχέδιο, σημαίνει εξασφάλιση με γρηγορότερους ρυθμούς παράδοσης νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το αποτέλεσμα θα είναι το νερό να ακριβύνει για τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού θα φορτωθούν το επιπλέον κόστος εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Θα γίνεται έλεγχος της ζήτησης και όχι αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Οι δυνάμεις των Λαϊκων Συσπειρώσεων που εκφράζουν τις θέσεις του ΚΚΕ και το ΚΚΕ ολοκληρο, πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερούγια τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση εργολάβων.

Η Διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ