Ο ρόλος και η σημασία των διεκδικήσεων
Δυστυχώς οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ωρών, έχουν μονοπωλήσει το ενημερωτικό ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’όλα αυτά, επιστρέφοντας στα τοπικά δρώμενα, είναι καλό να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνεύσεις σχετικά με την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων και επαγγελματιών του Δήμου Χαλκηδόνος για τη διαφαινόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων.
Γράφει ο Νικ.Χρ. Καραγιάννης Φιλόλογος – Ιστορικός
Κατ’αρχάς, η Ιστορία μάς διδάσκει πως η ‘φωνή’ των μικρότερων σε ‘έκταση’ και ‘ισχύ’ κοινοτήτων ακούγεται μόνο μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως το ίδιο ισχυριζόταν ο Ελ. Βενιζέλος (την ιδεολογική συγγένεια του οποίου διεκδικούν σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις σήμερα), όταν ξέσπασε το Κίνημα του Θερίσου το 1905 στην Κρήτη.
Εν ολίγοις, οι δυναμικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας στην οργανωμένη κοινωνία στην οποία ζούμε, που από κάποιους μάλιστα χλευάζονται, δίνουν τη μοναδική δυνατότητα ανάδειξης ενός θέματος και είναι ένα μέσο πίεσης, το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Διοικούντες το Δήμο Χαλκηδόνος πολύ νωρίτερα, δίχως να αποδέχονται μοιρολατρικά τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, οι οποίες δυστυχώς υποβαθμίζουν την περιφέρεια.
Επιπλέον και πιο συγκεκριμένα επί του θέματος του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων, είναι γεγονός πως στις προθέσεις της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι η κατάργηση του θεσμού των Ειρηνοδικείων, αλλά ταυτόχρονα και η μετατροπή πολλών εξ αυτών σε περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων των νομών τους. Επειδή όμως ‘το κυβερνάν εστί προβλέπειν’ και η πρόθεση αυτή υπήρχε ως φημολογία έστω εδώ και αρκετούς μήνες, θα έπρεπε ο Δήμος Χαλκηδόνος να διεκδικήσει δυναμικά και νωρίτερα την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στηριζόμενος μάλιστα στο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας σε σχέση με άλλες περιοχές, δηλαδή το σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο του Ειρηνοδικείου, το οποίο δεν κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό άλλωστε αναφερόταν και στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.
Κλείνοντας, αυτό που προέχει, καθώς η διαβούλευση είναι ακόμα σε ισχύ, είναι όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται, να ενεργήσουμε προκειμένου να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί μια σημαντική, για τη ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών του Δήμου μας, Υπηρεσία. Για όλα τα υπόλοιπα, για τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε στο δημόσιο λόγο σε μεταγενέστερο χρόνο, με την ελπίδα πάντοτε να ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο εν λόγω ζήτημα.