LOADING

Type to search

Νοσοκομείο Κιλκίς: Παραμένει χωρίς ΜΕΘ

Share

Ένας ολόκληρος νομός, ο νομός Κιλκίς, εξακολουθεί να παραμένει χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Κι αυτό δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό πρόβλημα στο Κιλκίς, όπου αν κάποιος χρειαστεί μία κλίνη σε ΜΕΘ, απλά μετακινείται διασωληνωμένος…

Ευτυχία Βατάλη

Στην παθολογική κλινική, γιατρός παραιτήθηκε λόγω φόρτου εργασίας και μένουν έτσι μόλις τρεις γιατροί (οι δύο λίγο πριν τη σύνταξη) για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι προκηρύξεις για πρόσληψη γιατρών που κατά καιρούς έχουν γίνει δεν αφορούν το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων (και μάλιστα με οργανικές θέσεις που βασίζονται σε παλιό, απαρχαιωμένο  Οργανισμό…). Αποτέλεσμα; Κενά και δυσλειτουργίες, που πρέπει να καλυφθούν από το υπάρχον ιατρικό προσωπικό ή από μετακινήσεις επί μετακινήσεων γιατρών που σήμερα υπηρετούν στο Κιλκίς, τον άλλο μήνα μπορεί να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη κτλ κτλ.

Χωρίς ΜΕΘ

“Από τις τρεις θέσεις αναισθησιολόγων που είχαν προκηρυχθεί για το νοσοκομείο μας, μόνο οι δύο έχουν καλυφθεί, με αποτέλεσμα ΜΕΘ να μην μπορεί να λειτουργήσει με μόλις δύο αναισθησιολόγους. Οι συνάδελφοι καλύπτουν λοιπόν την αναισθησιολογική κλινική. Ποιοι δυο δηλαδή; Εδώ και καιρό, ο ένας από τους δύο μετακινείται ανά μήνα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για να καλύψει τις ανάγκες εκεί”, εξηγεί μιλώντας στο TheOpinion o Πέτρος Παππάς, μέλος στο δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, μέλος στο δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων και γενικός γιατρός-επειγοντολόγος στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου.

Μηχανήματα χωρίς γιατρούς

Χωρίς γιατρούς, επομένως, ποιο το νόημα της προμήθειας μηχανημάτων για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, μιας ΜΕΘ που δεν λειτουργεί; Σε πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2022) επίσκεψη στο νοσοκομείο κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Γ. Γεραπετρίτη, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς Ιωάννης Ανδρίτσος είχε επισημάνει τις ενέργειες για λειτουργία ΜΕΘ στο νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι “η ΜΕΘ θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες”.

Ο κ. Ανδρίτσος είχε αναφερθεί τότε στην πρόσληψη των δύο αναισθησιολόγων και είχε επισημάνει ότι η τρίτη θέση που δεν είχε καλυφθεί, είχε επαναπροκηρυχθεί τότε (σ.σ. προφανώς χωρίς να καλυφθεί). Ωστόσο, είχε σημειώσει πως από την ενεργοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το συνολικό ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ για το νοσοκομείο, τα μισά, δηλαδή 650.000 υερώ αφορούσαν μηχανήματα στη ΜΕΘ, τα οποία ήδη τα είχε προμηθευτεί το νοσοκομείο.

“Έξι άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό εστάλησαν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ για επιμόρφωση έτσι ώστε να είναι έτοιμοι. Συμπερασματικά σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη η ΜΕΘ”, τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρίτσος, χωρίς προφανώς να λογαριάζει ότι το νοσοκομείο θα μείνει με δύο δηλαδή έναν (λόγω μετακίνησης του δεύτερου στο Ιπποκράτειο) αναισθησιολόγο. 

Στην Παθολογική

Στην Παθολογική κλινική, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίμπτει επίσης και η κλινική για περιστατικά Covid του νοσοκομείου, υπηρετούσαν τέσσερις γιατροί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για βάρδιες, εφημερίες κ.λπ. Ωστόσο, πλέον, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, μετά την παραίτηση, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, του ενός γιατρού. Τρεις γιατροί θα μείνουν όλοι κι όλοι για να καλύψουν τους ασθενείς της Παθολογικής και της κλινικής Covid.

Όσο για το Τμήμα στο οποίο υπηρετεί ο ίδιος ο κ. Παππάς, το ΤΕΠ, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια δεν προκηρύχθηκε καμία θέση, ενώ υπάρχουν τρεις κενές. “Δανειζόμαστε”, λέει ο κ. Παππάς, “γιατρούς από τις κλινικές, για να βλέπουν περιστατικά, ενώ έρχονται και δύο γιατροί από τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τα οποία βέβαια με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνονται”.

Πηγή: theopinion.gr