Του Α.Στεργιάδη:Προαστιακός-Ένα χρήσιμο έργο για την περιφέρεια και τον Δήμο μας

Share

Πάει καιρός πλέον που έχει σταματήσει η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Ειδομένης με το θρυλικό «Οτομοτρίς» που εξυπηρετούσε τόσο τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης όσο και αυτούς του νομού Κιλκίς, με πυκνά καθημερινά δρομολόγια τα οποία παρείχαν σε χιλιάδες κόσμου οικονομική, ποιοτική και ασφαλής μετακίνηση από και προς την Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Στεργιάδης Απόστολος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος

Η πάροδος του χρόνου, ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου την δεκαετία του ’80 χωρίς τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υπηρεσιών οδήγησε σταδιακά στην απαξίωση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας και την εγκατάλειψη της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη όπως και πολλών άλλων συγκοινωνιακών συνδέσεων σε όλη την χώρα.

Στην σημερινή εποχή τώρα έχουμε τα εξής δεδομένα:

α) Ένα απαρχαιωμένο κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο στην δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης.

β) Μεγάλο πλήθος αυτοκινήτων την κυκλοφορία των οποίων δυσχεραίνει το ήδη υπάρχον ελλιπής οδικό δίκτυο, καθώς μια απόσταση με αυτοκίνητο 20 χιλιομέτρων μπορεί να ξεπεράσει και την μία ώρα προς το κέντρο της πόλης ως τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σε ώρα αιχμής.

γ) Η προσεχής λειτουργία του μετρό στην Θεσσαλονίκη καθώς και η παγκόσμια τάση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν το τραίνο για την καθημερινή τους μετακίνηση.

δ) Η ανάγκη μιας όμορφης εκδρομής με τραίνο, δεδομένου ότι στην διαδρομή από Γέφυρα έως το Πολύκαστρο η γραμμή είναι παράλληλα με την δυτική όχθη του ποταμού Αξιού.

ε) Η ανάγκη για μια οικονομική και γρήγορη μετακίνηση προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ανταπόκριση με το μετρό στο κέντρο και ανατολικά της πόλης.

Τα ανωτέρω δεδομένα επιτάσσουν την ανάγκη της δημιουργίας ενός σύγχρονου, ασφαλούς, οικονομικού, προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα καλύπτει ανάγκες μετακίνησης χιλιάδων κατοίκων της δυτικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης καθώς και την ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στην Σίνδο. Η άμεση διασύνδεση του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης – Πολυκάστρου με το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποφέρει τεράστιο όφελος τόσο στους χρήστες όσο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ας δούμε όμως την πρακτική εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης ποιους θα ωφελήσει, και με ποιον τρόπο, με αφετηρία τον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

1η στάση στα Διαβατά (πληθυσμός 14.156 κάτοικοι)

2η στάση ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης1 – Σ.Σ. Αγχιάλου (14.000 εργαζόμενοι στην ΒΙΠΕΘ & 4.000 κάτοικοι Ν. Μεσημβρία και Αγχίαλος)

3η στάση Άγ. Αθανάσιος (πληθυσμός 5.000 κάτοικοι)

4η στάση Σ.Σ. Γέφυρας2  (πληθυσμός 3.500 κάτοικοι & 2.500 Βαθύλακκος)

5η στάση Πρόχωμα3 (πληθυσμός 1.200 κάτοικοι & 8.100 Κουφάλια)

6η στάση Καστανάς (πληθυσμός 625 κάτοικοι)

7η στάση Ακροπόταμος (πληθυσμός 600 κάτοικοι)

8η στάση Αξιοχώρι Κιλκίς (πληθυσμός 300 κάτοικοι)

9η στάση Άσπρος Κιλκίς (πληθυσμός 800 κάτοικοι)

10η στάση Λιμνότοπος Κιλκίς (πληθυσμός 400 κάτοικοι)

11η στάση Πολύκαστρο Κιλκίς4 (πληθυσμός 6.500 κάτοικοι, & Αξιούπολη 3.000 κάτοικοι, & Γουμένισσα 3.600 κάτοικοι)

  1. Η στάση ΒΙ.ΠΕ.Θ. – Αγχιάλου με ανταπόκριση αστικού λεωφορείου που θα κάνει τον κύκλο της βιομηχανικής περιοχής μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των 14.000 περίπου εργαζομένων της ΒΙ.ΠΕ.Θ.
  2. Η στάση Σ.Σ. Γέφυρας με την μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας ΟΣΕ πλησίον του σταθμού μπορεί να εξυπηρετήσει με πάρκινγκ, πλήθος δυνητικών πελατών από τον Δήμο Χαλκηδόνος, καθώς και το σύνολο των κατοίκων του νομού Πέλλας που θα επιθυμούσαν εύκολη και άμεση πρόσβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκταση στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
  3. Η στάση Πρόχωμα μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων των Κουφαλίων καθώς η απόσταση είναι μόλις 7 χιλιόμετρα.
  4. Η στάση του Πολυκάστρου μπορεί να εξυπηρετήσει την δημοτική ενότητα Πολυκάστρου 11.599 κάτοικοι, την Δ.Ε. Γουμένισσας 6.175 κάτοικοι και την Δ.Ε. Αξιούπολης 5.575 κάτοικοι όπου οι αποστάσεις είναι μικρές και η μετακίνηση από και προς την Θεσσαλονίκη δύσκολη.

Η πρόταση επανεκκίνησης του προαστιακού σιδηροδρόμου είχε διατυπωθεί και στο προηγούμενο ΔΣ από τον κ. Κυριακίδη Φώτη για δύο φορές τουλάχιστον.

Οι τρεις δήμαρχοι των δήμων (Δέλτα, Χαλκηδόνος και Παιονίας) που οι δημότες τους ωφελούνται άμεσα από τον προαστιακό –επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης- θα πρέπει με ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας να διεκδικήσουν  υποδομές από το υπουργείο υποδομών και μεταφορών μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ για την δημιουργία σύγχρονων μικρών και λειτουργικών σταθμών καθώς και αγορά συρμών που θα διευκολύνει την διαβίωση των χρηστών και θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην οικονομία των κατοίκων.

Το σύνολο της γραμμής είναι ηλεκτροδοτούμενη και σχεδόν στο 100% διπλή, έτοιμη για χρήση από σύγχρονους συρμούς. Έτσι λοιπόν εφόσον το κόστος της επένδυσης δεν είναι σχετικά μεγάλο με κατασκευή απλών, λιτών, σύγχρονων στάσεων με αυτόματα μηχανήματα κοπής εισιτηρίων και με τρεις ή τέσσερις  συρμούς μπορεί να δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο προαστιακού σιδηροδρόμου χρήσιμου για την κοινωνία της δυτικής επαρχίας της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων νομών.

0 Comment

Λεωνίδας 19/06/2020 - 3:45 pm

Ούτε τα λεωφορεία γεμίζουμε, θέλουμε και τραίνο;

Post Comment