Ομιλία Σ.Φάμελλου στην εκδήλωση του Δικτύου Πολιτικού Προβληματισμού

Share

Ομιλία Σ.Φάμελλου στην εκδήλωση του Δικτύου Πολιτικού Προβληματισμού με θέμα εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων

Είναι δημοκρατική και κοινωνική ανάγκη όχι μόνο η απαλλαγή από μια καταστροφική κυβέρνηση αλλά και ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό δημοκρατικό πρόγραμμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στη συζήτηση με τις υπόλοιπες δημοκρατικές, προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις με διάθεση συγκλίσεων, με διάθεση να υπερβούμε όσα μας χωρίζουν, να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να επιλύσουμε παρεξηγήσεις. Επειδή αυτό που μάς ενώνει είναι μια δημοκρατική, κοινωνική, αλλά και πατριωτική θα έλεγα ανάγκη. Όχι μόνο απαλλαγής από μια καταστροφική κυβέρνηση αλλά και εφαρμογής ενός ισχυρού, βαθιά μεταρρυθμιστικού δημοκρατικού προγράμματος», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με θέμα εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κριθαρίδης από το ΜΕΡΑ 25, Νίκος Χρυσόγελος από την εκλογική συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” και Πάνος Δημητρακάς από το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε πως ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων πρέπει να αντιστοιχεί και να αποτυπώνει μία ισχυρή πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία για αλλαγή, η οποία πρέπει και αυτή να είναι κοινός στόχος. «Αποτελεί ακόμη και όρο για την επιτυχία της πολιτικής αλλαγής αλλά και για την υλοποίηση και εμβάθυνση του προγράμματος συνεργασίας».

Περιέγραψε στη συνέχεια το πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιείται η συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. «Σε μία εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων με την πανδημία, τον πόλεμο, την κλιματική κρίση, αλλά και την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που υπονομεύει τους πόρους του πλανήτη και δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, άδικη υπερσυγκέντρωση πλούτου και φτωχοποίηση».

«Ειδικότερα στην Ελλάδα», υπογράμμισε, «η δημοκρατία και η κοινωνία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το σκάνδαλο των υποκλοπών απέδειξε ότι ζούμε μία πολλαπλή υπονόμευση της δημοκρατίας, παραβίασης του κράτους δικαίου, των συνταγματικών προβλέψεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, απαξίωσης δημοκρατικών θεσμών, αλλά και επίθεσης σε ανεξάρτητες αρχές. Η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, ο φόβος και η αδιαφάνεια αποτελούν το μέσο ενός εκτεταμένου πλιάτσικου στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Με επιστροφή ακραία νεοφιλελεύθερων μνημονιακών ρυθμίσεων που δεν προκύπτουν πλέον από δημοσιονομικές υποχρεώσεις, καθώς και με αποδόμηση των δημόσιων πολιτικών και αγαθών όπως η υγεία η παιδεία, η πρόνοια, το νερό, η ενέργεια».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ακόμη πως είναι πλέον προφανές ότι η αγορά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες, αντίθετα η αυθαιρεσία της αγοράς τα πολλαπλασιάζει. «Οδεύουμε σε μία κατάσταση κοινωνικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδη με πολλαπλές ρήξεις και νέες αβεβαιότητες ενώ η κλιματική κρίση απειλεί την επιβίωση κοινωνιών και οικοσυστημάτων. Η αιτία είναι ξεκάθαρη, είναι το μοντέλο ανάπτυξης, το πολιτικό και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να αναζητήσουμε τις λύσεις σε μια επιστροφή σε ένα ασφαλές παρελθόν. Χρειαζόμαστε μια βαθιά μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου και φυσικά του μοντέλου της αγοράς και της οικονομίας. Ένα μοντέλο ανάπτυξης πλουραλιστικό και διαφανές, κλιματικό ουδέτερο και κοινωνικά δίκαιο, αειφόρο για τους φυσικούς πόρους. Αλλά και ένα μοντέλο οργάνωσης των θεσμών και ενίσχυσης της δημοκρατίας με αποκέντρωση και δημοκρατικό προγραμματισμών, σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών της γνώσης και της καινοτομίας, προς όφελος όλων. Βασικό στοιχείο αυτής της πολιτικής πρότασης είναι η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών. Διεκδικούμε μία ισχυρή έξυπνη και ανθρώπινη, κοινωνικά ευαίσθητη ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Με ισχυρούς πολίτες, με δικαιώματα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Ακριβώς το αντίθετο από την πολιτική Μητσοτάκη».

«Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι αυτή η συζήτηση αφορά την κοινωνία και γίνεται μέσα στην κοινωνία και από τους πολίτες».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα τη δικαιοσύνη παντού και επανέλαβε πως ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό και το συσχετισμό ιδεών και αναγκών της κοινωνίας που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως την επόμενη ημέρα των εκλογών όλοι και όλες θα κριθούμε και θα κληθούμε να απαντήσουμε στο αν θα αναλάβουμε τη θεσμική και πολιτική ευθύνη. «Θα καταθέσουμε μία πρόταση μεταρρυθμιστική και μακράς πνοής για την επιβίωση της κοινωνίας; Θα έχουμε μία βιώσιμη προοδευτική κυβέρνηση που θα μάς δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε για μια ισχυρή Ελλάδα προς όφελος όλων; Ή θα έχουμε Μητσοτάκη, με Καρατζαφέρη πλέον στο μενού, πολλαπλασιασμό της φτώχειας και των ανισοτήτων μια αδύνατη Ελλάδα; Για να έχουμε απαντήσεις την επόμενη μέρα θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε από σήμερα».​