Σ.Φάμελλος:Να ανακτήσουν την πλειοψηφία οι ιδέες και οι αξίες της δημοκρατίας, της προόδου και των δημόσιων αγαθών

Share

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να παραμείνει κόμμα εξουσίας γιατί είναι υποχρεωμένος να προτείνει κυβερνητική λύση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας. Οφείλει όμως να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ανακτηθεί η πλειοψηφία στο επίπεδο των αξιών και των ιδεών όπου οι προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες έχουν ηττηθεί. Και το πεδίο των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία και η καθολική πρόσβαση σε αυτά είναι η πρώτη προτεραιότητα», υπογράμμισε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Α. Λυκεσά.

Υπενθύμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η εξουσία και η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε τα στελέχη του είναι επαγγελματίες της πολιτικής. «Ο λόγος για τον οποίο  συμμετέχουμε έχει να κάνει με τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, αλλά και με την ανάγκη να ζούμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει την επόμενη ημέρα να λύσει πολλά προβλήματα που αφορούν τον ίδιο και την αποτελεσματικότητά του ως κομματικός φορέας. «βασικός στόχος είναι να συνδέσει το όραμα της προοδευτικής διακυβέρνησης και τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες με τις αναζητήσεις της κοινωνίας. Όχι να προσαρμοστεί στις αναζητήσεις της κοινωνίας και να υποχωρήσει σε πλειοψηφικές διαθέσεις, αλλά να μιλήσει με την κοινωνία με βάση αυτά που η ίδια πιστεύει και αυτά που έχει ανάγκη για να πορευτούν μαζί σε προοδευτική κατεύθυνση, να δομηθεί μία νέα προοδευτική κοινωνική συμφωνία».

Επεσήμανε ότι όλα τα παραπάνω χρειάζονται σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία και δεν αρκούν οι παλιές πολιτικές μέθοδοι, ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον στο οποίο δρούμε έχει εκσυγχρονιστεί ως προς τα εργαλεία άσκησης πολιτικής. Ειδικά όταν υπάρχουν και σοβαρές αδυναμίες ως προς την επάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κομματικού φορέα. «χρειαζόμαστε και σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία και αυτό σημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να γίνει το κόμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της ουσιαστικής μετατροπής και ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Πρέπει να βγει από τα γραφεία, να γειωθεί στην κοινωνία και να αφήσουμε κατά μέρος τις προσωπικές στρατηγικές και την προσωπική ανάγνωση της πολιτικής. Προέχει το κοινό καλό και να εφαρμοστεί μία προοδευτική και αριστερή πολιτική, οπότε θα πρέπει όλοι και όλες να σεβαστούμε και να τηρήσουμε τις αποφάσεις και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι να επαναφέρουμε και να αναδεικνύουμε προσωπικές αναγνώσεις ή και επιμέρους στρατηγικές».

Εστιάζοντας στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν πετύχει τη βασική τους επιδίωξη που είναι η τροποποίηση και η αλλοίωση των αξιών και  των ιδεών που κυριάρχησαν από τη μεταπολίτευση και μετά στην κοινωνία» και έδωσε κάποια παραδείγματα: «Οι αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας αμφισβητούνται ξεκάθαρα με τα ακροδεξιά μορφώματα που μπήκαν στη Βουλή. Η ΝΔ ισχυριζόταν ότι έλυσε το θέμα με τους καταδικασθέντες νεοναζί αλλά αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος. Ας σημειώσουμε επίσης ότι η κοινωνία μας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υποβάθμιση των θεσμών και της δημοκρατίας όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως έδειξαν οι υποκλοπές και η παραβίαση του συντάγματος. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αν υπήρχε παρακολούθηση πολιτικών αρχηγών, του αρχηγού του στρατού και υπουργών, θα είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση την ίδια μέρα. Αλλά και η πολιτική διαχείριση της θρησκευτικής επιλογής που έγινε και σε αυτές τις εκλογές δεν αντιστοιχεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να επενδύσει ξανά σε αυτές τις αξίες που συμπεριλαμβάνουν τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ακόμα και την αξία του πολιτισμού και των πολιτιστικών δημιουργών, και ίσως σε αυτό το πεδίο οφείλουν να συνομιλήσουν ξανά οι προοδευτικές δυνάμεις. Επεσήμανε δε ότι όσες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αυτές επέλεξαν τα μικροκομματικά οφέλη και όχι να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας.

Κατέληξε ότι αυτή η υποβάθμιση των αξιών, μαζί με την παραβίαση βασικών δημοκρατικών λειτουργιών από την κυβέρνηση, και με τη συνεχή ιδεολογική επίθεση του συστήματος εξουσίας μέσα από εργαλεία χειραγώγησης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, οδήγησαν στη φθορά των κομμάτων, του συνδικαλισμού, της αυτοδιοίκησης, των συλλογικοτήτων, αλλά και όλων των λειτουργιών που θα μπορούσαν να είναι στήριγμα για την κοινωνία που βιώνει σήμερα πολλές αβεβαιότητες, διαψεύσεις και ανατροπές. «σε αυτό το πλαίσιο ο πολίτης είναι μόνος, αθωράκιστος σε μια κοινωνία χωρίς όραμα και προοπτική με αποτέλεσμα να φοβάται και να είναι έρμαιο του ρουσφετιού και της ατομικής λύσης που είναι πλέον επιλογή επιβίωσης αλλά και εξάρτησης και φτώχειας». 

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στο νέο κυβερνητικό σχήμα που παρουσιάσθηκε χθες:

Καταρχάς στάθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για το πιο πολυάριθμο υπουργικό συμβούλιο της μεταπολίτευσης, υπενθυμίζοντας τη αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που απαριθμούσε σχεδόν 20 μέλη λιγότερα από την σημερινή κυβέρνηση. Δεύτερον στο ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε για μεγάλη συμμετοχή γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Τρίτον, στο ότι προκαλεί ερωτηματικά η συμμετοχή των κ.κ. Βορίδη και Παπασταύρου ως Υπουργών Επικρατείας, ιδιαίτερα όταν ο πρώτος έχει αναφερθεί ξεκάθαρα στο παρελθόν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην κυριαρχούν οι προοδευτικές ιδέες στην κοινωνία, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη να μεταθέσουμε τη συζήτηση σε επίπεδο αξιών – ιδεών.

Επεσήμανε κλείνοντας ότι το κυβερνητικό σχήμα από τη μία προσπαθεί να δείξει κεντρώο προφίλ με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται σε αυτόν το χώρο και έχουν υπάρξει στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη όμως ασκούν ακροδεξιές πολιτικές. «ο κ. Μητσοτάκης αναζητά κεντρώο άλλοθι για να υποχωρήσει το κράτος δικαίου και να εξυπηρετήσει νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές. Και ακριβώς εκεί θα πρέπει να παλέψουμε εμείς. Να επαναφέρουμε τις αξίες αυτές, όπως και το κράτος δικαίου στη συζήτηση γιατί θα μας βρουν μπροστά τους».​