Δ.Χαλκηδόνος: 21.000 € το κόστος για μάσκες σε 4.757 μαθητές

Με Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. 53031/24.8.2020) κατανεμήθηκε ποσό ύψους 6.195.000,00 ευρώ από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την προμήθεια μασκών των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Για το Δήμο Χαλκηδόνος το κόστος είναι 21.000 ευρώ για 4.757 μαθητές.

Την όλη διαδικασία είχαν αναλάβει η σύμπραξη των ηγεσιών των Υπουργείων Εσωτερικών –Παιδείας – Υγείας και της ΚΕΔΕ χωρίς να εμπλακούν μεμονωμένα οι Δήμοι.

 

Δείτε το κόστος ανά Δήμο  ΕΔΩ.

Τέλος κακό, όλα κακά” για το σίριαλ προμήθειας των μασκών που πρωταγωνίστησε στην επικαιρότητα όλο το τελευταίο διάστημα.

Έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία και να τις φορέσουν οι μαθητές για να καταλάβουν όλοι οι συναρμόδιοι– κατόπιν εορτής – ότι (για να το περιγράψουμε σοβαρά, παρά τον τραγέλαφο της πραγματικότητας) το μέγεθός τους σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακατάλληλο και μη ενδεδειγμένο για μαθητικά πρόσωπα.

Το Υπουργείο Υγείας προσπάθησε να αιτιολογήσει την αποτυχία, κάνοντας λόγο για διατύπωση στις προδιαγραφές που «δεν ήταν σαφής».Η ΚΕΔΕ εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι ζήτησε «από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Οι ευθύνες, όπως και τα ερωτήματα,για το φιάσκο όπου οδηγήθηκε η σύμπραξη των ηγεσιών των Υπουργείων Εσωτερικών –Παιδείας – Υγείας και της ΚΕΔΕ είναι σημαντικές.Είναι ασύλληπτο πως τόσες μέρες, για τέτοιο“καυτό”θέμα, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος σε κανένα στάδιο των διαδικασιών να απορήσει βάσει της κοινής λογικής,γι’αυτό που χθες κατάλαβαν μέχρι και τα ανήλικα παιδάκια.

Εκ του αποτελέσματος η πρωτόγνωρη συμφωνία Κυβέρνησης-Παπαστεργίου απέτυχε,δικαιώνοντας Αιρετούς που έκπληκτοι είχαν ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική.

Αποτελεί άλλωστε επιλογή του Προέδρου των Αιρετών να εμπλέξει,τελευταία στιγμή, το ανώτατο όργανο της τοπικής δημοκρατίας στο προδιαγεγραμμένο χάος της Κυβερνητικής αδράνειας.Είναι γνωστό ότι η ΚΕΔΕ διαθέτει περιορισμένο προσωπικό, εξαιρετικό και καταρτισμένο στις πάγιες αρμοδιότητές του, αθροιστικά όμως με ασυγκρίτως λιγότερη εμπειρία σε σχέση με τα πολυπληθή Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και  Υγείας, οι Υπηρεσίες Προμηθειών των οποίων  διεξάγουν εδώ και δεκαετίες διαδικασίες αναθέσεων υψηλών προϋπολογισμών,συχνά σε έκτακτες συνθήκες.  Μπορεί κανείς π.χ. να συναγωνιστεί τη συσσωρευμένη εμπειρία του Υπ.Εσωτερικών, που όταν προκηρύσσονται εκλογές τρέχει με διαχρονική επιτυχία τις πανελλαδικές προμήθειες σε αστραπιαίο χρόνο; Ή την τεχνογνωσία του Υπουργείου Υγείας; Ή την πανελλαδική διάρθρωση του Υπουργείου Παιδείας; Θα είχε κινητοποιηθεί π.χ. σύσσωμος ο μηχανισμός του Υπουργείου και (ό,τι κι αν έγραφαν τα νούμερα) δεν θα είχαν δειτη “γκάφα”, ώστε να ρωτήσουν/χτυπήσουν “καμπανάκι” εγκαίρως;

Κι όμως, ο Δ.Παπαστεργίου συμφώνησε με την Κυβέρνηση ότι η ΚΕΔΕ ξαφνικά μόνη της – άντε και με δύο εκπροσώπους Υπουργείων στην Επιτροπή -μπορεί, μάλιστα για προμήθεια ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Με τα γνωστά πλέον σε όλους αποτελέσματα.

Ξεκίνησαν από δύο μάσκες ανά μαθητή, προσγειώθηκαν στη μία μάσκα για αρχή και μετά βλέπουμε. Την Πέμπτη πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος για 410.000 μάσκες. Την Παρασκευή έβγαλαν νέα Πρόσκληση για 605.000 μάσκες. Στη Θεσσαλονίκη έφθασαν χιλιάδες μάσκες εκτός προδιαγραφών. Ώσπου χθες κατάφεραν η μάσκα -το σημαντικό μέσο προστασίας εν μέσω πανδημίας– να καταντήσει Νο1 περίγελος και ανέκδοτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Πηγή:airetos.gr

Ανακοίνωση ΚΕΔΕ για το ζήτημα των μασκών που διανέμονται στα σχολεία. 15/09

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.

Θετικό ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας αναγνώρισε το λάθος της.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο γεγονός ότι έγινε τις προηγούμενες μέρες «μεγάλη κουβέντα για το αν έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις μάσκες», τόνισε ότι « Μόνο η ΚΕΔΕ μπορούσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Καταφέραμε αυτό που κάποιοι χαρακτήριζαν ως ακατόρθωτο και υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να το αναλάβουμε. Πετύχαμε να τρέξουμε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα έναν «καθαρό» διαγωνισμό σε μόλις δύο εβδομάδες, χωρίς ενστάσεις και προμηθεύσαμε όλα τα σχολεία με μάσκες ώστε ανοίξουν με ασφάλεια. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με άλλο τρόπο.

Αυτό που ήρθε να χαλάσει την εικόνα της όλης μας προσπάθειας είναι το λάθος με το μέγεθος των μασκών, για συγκεκριμένες ηλικίες μαθητών. Χθες η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά. Όμως το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της.

Πότε ολοκληρώνεται η παράδοση των μασκών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την εξέλιξη της διαδικασίας παράδοσης, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη παραδώσει όλες τις μικρές μάσκες που ήταν κατάλληλες για τα μικρότερα παιδιά και δεν υπήρχαν καθόλου παράπονα γι’ αυτές, έχουμε παραδώσει τις μεγάλες μάσκες που είναι κατάλληλες για διδακτικό προσωπικό και τους μεγαλύτερους μαθητές. Αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα με τις ενδιάμεσες ηλικίες. Αυτό το οποίο περιμένουμε να γίνει είναι να μας δοθούν άμεσα οι νέες προδιαγραφές από την αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας προκειμένου να δούμε πώς θα καλύψουμε τις ελλείψεις.

Πέρα από την αβλεψία και το σφάλμα του Υπουργείου Υγείας θέλω να ομολογήσω ότι η ΚΕΔΕ ανέλαβε ένα τεράστιο φορτίο. Όμως έπρεπε να βοηθήσουμε και να βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια να στηρίξουμε τα σχολεία,ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.

Πέραν όμως της διαδικασίας με την προμήθεια των μασκών, η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι έκαναν ότι χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο καθαρισμός των σχολείων σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα καθαριότητας για τον κορονοιό, με την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, καθαρίστριες και καθαριστές, παρότι οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου. Ενώ φροντίσαμε να προμηθευθούμε γρήγορα και την απαραίτητη ποσότητα αντισηπτικών.

Κάναμε ό,τι έπρεπε

Κλείνοντας την ενημέρωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι « Δεν είναι εύκολες οι στιγμές αλλά νιώθω ότι όλη η ΚΕΔΕ και η Επιτροπή του Διαγωνισμού, όλο το προσωπικό της ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι σε όλη τη χώρα κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε και δουλέψαμε ακόμη και Σαββατοκύριακα, για να φτάσουν οι μάσκες παντού.

Την ώρα αυτή, δυστυχώς, προκύπτει μια στρεβλή εικόνα, η ευθύνη όμως δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ. Είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμε γι αυτό. Παρόλα αυτά αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν. Τώρα θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν οι μάσκες όπου έχουμε κενά.

Αυτό είναι το κεφάλαιο που έχει να κάνει με την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης με το άνοιγμα των σχολείων. Ένα άνοιγμα δύσκολο σε μια ακόμη πιο δύσκολη εποχή.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει να αποποιούμαι των ευθυνών μου. Στη συγκεκριμένη φάση όμως δεν ήταν ευθύνη της ΚΕΔΕ οι προδιαγραφές των μασκών. Θα ήταν ευθύνη της ΚΕΔΕ αν δεν κάναμε τον διαγωνισμό, αν κάναμε λάθη στη διαδικασία του διαγωνισμού, θα ήταν ευθύνη μας αν δεν προλαβαίναμε την έγκαιρη παράδοση.
Όμως είμασταν συνεπέστατοι αφού οι μάσκες πήγαν στα σχολεία.
Θα ήθελα πραγματικά να μην είχε γίνει αυτό το λάθος στις διαστάσεις και να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Δεν θριαμβολογώ, θα ήταν πρόκληση για την κοινωνία, αλλά η ΚΕΔΕ έκανε ό,τι έπρεπε σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Κι αυτό το πετύχαμε, Κι είμαστε εδώ ως αυτοδιοίκηση, στην πρώτη γραμμή, για να διασφαλίσουμε πως αυτή τη δύσκολη χρονιά, τα σχολεία μας θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *