Τα Κουφάλια σήμερα

Γενικές πληροφορίες για τα Κουφάλια

Πληθυσμός:Απογραφή 2011-7766 κάτοικοι.Πραγματικός πληθυσμός περίπου 10.000 κάτοικοι

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Μακεδονίας – Θράκης
Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή Ενότητα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δήμος: ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ Δημοτική Ενότητα: ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
Επίσημη Ονομασία: τα Κουφάλια Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: Δημοτική Κοινότητα Κουφαλίων
Υψόμετρο: 36Έδρα Δήμου: Κουφάλια Κωδικός Οικισμού: 0713010101 Γεωγραφικό Μήκος: 22.5753822166 Γεωγραφικό Πλάτος : 40.7773549200 Γεωγ. Διαμέρισμα: Μακεδονία Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: Κουφαλίων

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Τα Κουφάλια είναι η έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα Κουφάλια λειτουργούν Παιδικός Σταθμός, 5 Νηπιαγωγεία, 4 Δημοτικά Σχολεία,  Γυμνάσιο,Γενικό Λύκειο,Επαγγελματικό Λύκειο,Δημόσια ΙΕΚ και πολλά φροντιστήρια Μέσης εκπαίδευσης και Ξένων γλωσσών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πολιτιστικό κέντρο “Κωνσταντίνος Χατζάκος” δωρεά του ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ ,διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και στεγάζει την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στην πόλη λειτουργεί επίσης Δημοτικό Ωδείο, ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι “Αριστοτέλης” ,“Kαβακλί”, “Μακεδονία” και η θεατρική ομάδα “Δρώμενο” διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις.

Λαογραφικό Μουσείο

Πλήρως ανακαινισμένο «άνοιξε τις πόρτες του» στο κοινό το Λαογραφικό Μουσείο Κουφαλίων

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Κουφάλια συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη με αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ (ΚΤΕΛ).

Το 81 εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Κουφάλια και το 92 συνδέει τα Κουφάλια με τα γειτονικά χωριά των Αθύρων και της Ραχώνας.

Για να δείτε τα δρομολόγια πατήστε ΕΔΩ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΜΕΒΓΑΛ ιδρύθηκε  από δύο ξαδέρφια με βαθιές ρίζες στην παραγωγή και επεξεργασία γάλακτος. Οι οικογένειες των  δύο ιδρυτών, του Κωνσταντίνου Χατζάκου και του Χρήστου Χατζηθεοδώρου, δραστηριοποιούνταν από το 1930 στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και στην Ανατολική Θράκη. Η σύσταση της ΜΕΒΓΑΛ το 1950 έρχεται σαν φυσική κατάληξη της οικογενειακής παράδοσης των ιδρυτών και έκτοτε ξεκινάει μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας.

Τα δύο πρώτα χρόνια, η δραστηριότητα της ΜΕΒΓΑΛ επικεντρωνόταν στη συλλογή του γάλακτος και στη μεταποίηση του σε φέτα και κασέρι.
Το 1952, οι ιδρυτές επιλέγουν την μετακίνηση της εταιρείας στα Κουφάλια , μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, γνωστή για το άριστο γάλα της και με συνεχείς και επιτυχημένες κινήσεις γράφτηκε η ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ.

VITOM

Βρίσκεται στα Κουφάλια  και κύρια δραστηριότητά της είναι η παραγωγή και η διάθεση κονσερβοποιημένων φρούτων , πουρέ φρούτων , κύβων φρούτων και συμπυκνωμένων χυμών.Διαθέτει ειδικό

μηχανολογικό εξοπλισμό εμφιάλωσης διαφόρων τύπων χυμών (σε συσκευασίες TetraPak και PET) και είναι κάτοχος όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών για την εμφιάλωση βιολογικών χυμών.

Το εργοστάσιο παραγωγής βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο έκτασης 80.000m2 με καλυπτόμενη επιφάνεια 25.000 m2 .

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα Κουφάλια διαθέτουν κεντρικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου και άριστο χλοόταπητα, πλαστικό ταρτάν και προβολείς, δύο βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου στην περιοχή ΒΙΤΟΜ, κλειστό γυμναστήριο με κερκίδες όπου γίνονται  αγώνες Μπάσκετ και Βόλεϊ , δεύτερο κλειστό γυμναστήριο που χρησιμοποιείται κυρίως για γυμναστική, γήπεδα τένις στα οποία διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία διεθνείς αγώνες  και ανοιχτό κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων.


Ιεροί Ναοί και Μονές

Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Αθανασίου (πολιούχου), Αγίου Γεωργίου και Αγίου Τρύφωνος είναι οι μεγαλύτεροι ναοί της πόλης, ενώ το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, το οποίο ιδρύθηκε το 1982, είναι από τα πιο γνωστά της περιοχής και προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων ανήκει στην 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και είναι το μοναδικό στον Δήμο Χαλκηδόνος.Υπάρχουν επίσης πολλοί ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, και 8 φαρμακεία.

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ-ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το πάρκο αναψυχής με σύγχρονη παιδική χαρά.Πολλές παιδικές υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΞΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Ο υγροβιότοπος αυτός ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι Διεθνούς σημασίας καθώς συμπεριλαμβάνεται στις ελληνικές περιοχές, προστατευόμενες από το δίκτυο Natura 2000.

Ο απλός επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη φαινομενική ηρεμία του τοπίου και ανακαλύπτει συναρπαστικά στοιχεία για την ποικιλία και σπανιότητα της χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα η τοποθεσία «Νησί», έκτασης 1.700 στρεμμάτων είναι στολίδι και αναπόσπαστο στοιχείο του υγροβιότοπου καθώς αποτελεί καταφύγιο πλήθους πουλιών και ζώων, όπως άγριων αλόγων. Η ποικιλομορφία της βλάστησης και η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών φανερώνουν τη φυσική συνέχεια της ζωής, που υπήρχε από παλιά.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Πίσω απο το Δημαρχείο υπάρχει πεζόδρομος όπου συγκεντρώνει όλη την “νυχτερινή ζωή” των Κουφαλίων.Πόλος έλξης για διασκέδαση καθώς υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Κάθε Τρίτη εδώ και πολλά χρόνια γίνεται μεγάλη Λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες όχι μόνο από τα Κουφάλια αλλά και από κοντινές περιοχές

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η γιορτή του Αγ. Τρύφωνα στις 1 Φεβρουαρίου εκδήλωση τιμής στον τον Αγ. Τρύφωνα τον προστάτη των αμπελουργών. Παραμονή της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας σε κεντρικούς δρόμους των Κουφαλίων και καταλήγει στην ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος αυτού. Στη συνέχεια στην πλατεία του Αγ. Τρύφωνος γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις και παρέχεται γεύμα με την πατροπαράδοτη φασολάδα και κρασί.
Πανήγυρης της Ζωοδόχου Πηγής. Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός και ακολουθούν χορευτικές εκδηλώσεις από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κουφαλίων.
Πανήγυρη Αγ. Γεωργίου: Εκδήλωση τιμής προς τον Αγ. Γεώργιο. Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός, ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου, τόσο στα Κουφάλια όσο και στον Καστανά, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κουφαλίων.
Πανήγυρης του Αγ. Αθανασίου στις 2 Μαΐου, μια πολιτιστική-θρησκευτική μονοήμερη εκδήλωση, γιορτάζοντας την Ανακομιδή λειψάνων του Αγ. Αθανασίου-πολιούχου της πόλης. Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός ενώ ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου και το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις τόσο από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κουφαλίων όσο και από αυτούς της ευρύτερης περιοχής.
Πανήγυρη Αγ. Ειρήνης: Εκδήλωση τιμής προς την Αγ. Ειρήνη. Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός ενώ ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αγίας και το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις τόσο από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κουφαλίων όσο και από αυτούς της ευρύτερης περιοχής.
Αντριάδα: Είναι μία θεσμοθετημένη πανήγυρη διάρκειας τεσσάρων ημερών. Την Πεντηκοστή και του Αγίου Πνεύματος γίνεται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην περιοχή Λειβαδίτσας του Δήμου Πέλλας. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Ιερό Ιδρυμα Αγία Τριάδα Ανατολικορωμυλιωτών σε συνεργασία με το Δήμο. Το Ίδρυμα αυτό έχει μέλη τόσο από το Δήμο Κουφαλίων όσο και από το Δήμο Πέλλας. Την περίοδο αυτή τελείται ταυτόχρονα πανηγυρικώς εσπερινός στο παρεκκλήσι της Αγ. Τριάδας στο Δ.Δ. Κουφαλίων. Στα Κουφάλια γίνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό των αθλητικών εκδηλώσεων είναι οι Αγώνες Πάλης, όπου συμμετέχουν αθλητές και από την ευρύτερη περιοχή.
Εμποροπανήγυρη: Ξεκίνησε ως ζωοπανήγυρη και εξελίχθηκε ως Εμποροπανήγυρη, η οποία γίνεται στην γιορτή της Αποκεφάλισης του Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου. Γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κουφαλίων καθώς επίσης και αθλητικές εκδηλώσεις από όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου Κουφαλίων και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες διαρκούν τρεις έως τέσσερις μέρες.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουφαλίων

Η Μικρή Τούμπα

Η τούμπα έχει ύψος πέντε μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα Κουφάλια. Έχει σχηματιστεί από τις επιχώσεις οικισμού της Νεότερης Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού.

Τούμπα Ταβάς

Θεωρείται ότι είναι η αρχαία πόλη Ίχναι και βρίσκεται στο δρόμο από Χαλκηδόνα προς Κουφάλια. Έρευνες της μορφολογίας του εδάφους έδειξαν ότι στην αρχαιότητα η θέση της ήταν κοντά σε θάλασσα. Η περιοχή κατοικούνταν από τη Νεότερη Νεολιθική-Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1985 σε απόσταση 400μ. θεωρούνται μέρος του νεκροταφείου του οικισμού.

Τούμπα Λιβαδίτσας

Βρίσκεται βόρεια των Κουφαλίων σε απόσταση 1,2χλμ. και είναι προϊστορικός οικισμός της Μέσης και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Διακρίνονται δάπεδα, τοίχοι κτισμάτων, λείψανα κτιρίων, καθώς και τμήματα κατεστραμμένου μωσαϊκού παλαιοχριστιανικών χρόνων

Πηγές;Δήμος Xαλκηδόνος,wikipedia,Πλαγάκος Κ.,e-koufalia.gr