Σύμπραξη Ευθύνης: Οι προτάσεις μας για τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ

Από τη δημοτική παράταξη Σύμπραξη Ευθύνης λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο παραπληροφορώντας τους δημότες έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία ενέκρινε στη συνεδρίαση που έγινε στις 25/11 την υπ’ αριθμ. 134/2021 απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με θέμα καθορισμός τιμολογειακής πολιτικής της ύδρευσης για το έτος 2022.

Σ αυτή τη συνεδρίαση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με δική μας πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος μας κ.Κορώνας πρότεινε την κατάργηση του τέλους ομβρίων για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.Το αίτημα μας έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και έτσι εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο.

Καταθέσαμε επίσης στο δημοτικό συμβούλιο να υπάρχει μείωση τουλάχιστον κατά 30% , για τους μακροχρόνια ανέργους και τους συμπολίτες μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και λαμβάνουν ΚΕΑ (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ).Μέχρι τώρα κοινωνικό τιμολόγιο υπάρχει μόνο για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.Την πρόταση μας απεδέχθη η ΔΕΥΑΧ και ήδη γίνεται η προετοιμασία ώστε να υλοποιηθεί το 2022.

Προτείναμε επίσης να δοθεί μεγάλη προσοχή στη νεροκλοπή και στη σπατάλη νερού, διότι το 2020 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χάθηκαν από το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. 1.000.000 m3 νερού. Προτείναμε να γίνει μερική αντικατάσταση δικτύων και δημιουργία σύγχρονων αντλιτικών συγκροτημάτων.

Για τις εισπράξεις λογαριασμών προτείναμε οι δημότες που πληρώνουν με πάγια εντολή και εγκαίρως, να επιβραβευτούν με ένα τέλος συνέπειας μείωσης 5 έως 10 % όπως γίνεται και σε άλλες ΔΕΥΑ.

Επίσης θέσαμε το ζήτημα της συστηματικής προσπάθειας είσπραξης των οφειλών που ανέρχονται σε 30-35% επί του συνόλου των 16.000 καταναλωτών, προτείνοντας την αφαίρεση τόκων και ένταξη σε ένα σύστημα διακανονισμού 12-18 μηνών.

Όσον αφορά την τιμή του νερού για το έτος 2022 μελετώντας τα στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. το 92% των οικιακών καταναλωτών και το 86% των επαγγελματιών, θα έχουν μια μικρή μείωση. Αυτό συμβαίνει γιατί καταργείται το 80% τέλους ύδρευσης και μειώνεται το τέλος αποχέτευσης στο 55% από 90%.

Αυξάνεται μεν η αξία του νερού αλλά εξορθολογίζεται με τους μειωμένους συντελεστές ώστε να έρχεται περίπου στην ίδια τελική τιμή.

Με τις προτάσεις που προαναφέραμε η παράταξη μας επιδιώκει να έχουμε για τους δημότες μας χαμηλή τιμή νερού , ποιοτικό έλεγχο, αντιμετώπιση βλαβών και προσπάθεια αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την αλλαγή δικτύων εκεί όπου είναι επιβεβλημένο.

Τέλος επισημαίνουμε ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να είναι πεδίο λαϊκίστικης αντιπαράθεσης.