Της Αφροδίτης Κασιμιάδου:Έπαθα Κρίση Πανικού

Έπαθα Κρίση Πανικού

Συχνότερα ακούμε αυτήν την φράση στις μέρες μας.

Στην εποχή που ζούμε μας συντροφεύει το άγχος και ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όλο και περισσότεροι ασθενείς βιώνουν το τρομακτικό συναίσθημα της κρίσης πανικού που για πολλούς παραμένει ανεξίτηλο στην ψυχή τους.

Γράφει η Αφροδίτη ΚασιμιάδουΓενικός οικογενειακός ιατρός-ΜSc γηριατρικής

…πεθαίνω …!

…έχω δύσπνοια …!

…λιποθυμώ …!

…ποναει η καρδιά μου . Μάλλον είναι έμφραγμα, πεθαίνω… ! !

Είναι από τις συχνότερες περιγραφές ανθρώπων που βιώσαν κρίση πανικού.

Απασχολεί το 2-5 % του γενικού πληθυσμού και εκδηλώνεται για πρώτη φορά από την εφηβεία μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Είναι ένα αιφνίδιο αίσθημα φόβου με σοβαρές σωματικές επιδράσεις στο σώμα.

Θεωρείτε ένα νοητικό αδιέξοδο μεταξύ φόβου και αποφυγής που διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και συνοδεύεται από πληθώρα συμπτωμάτων που θέτουν σε εγρήγορση όλον τον οργανισμό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

-Ταχυκαρδία

– Ζάλη

-Εφίδρωση

-Φόβος να χάσεις τον έλεγχο ή να φύγεις από τη ζωή

-Γρήγορο, σφυρηλατημένο καρδιακό παλμό

-Δυσκολία στην αναπνοή ή στένωση του λαιμού

-Αναλαμπές του παρελθόντος

-Κοιλιακό άλγος

-Πόνος στο στήθος

-Πονοκέφαλος

-Αίσθημα ασφυξίας

-Αίσθημα πνιγμού

-Ναυτία

-Κράμπες

-Αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (ότι αποσπάστε από τον ίδιο τον εαυτό σας)

-Μουδιάσματα

-Ρίγος ή εξάψεις

-Αίσθημα αδυναμίας και τάση λιποθυμίας

-Κλάμα με λυγμούς

-Υψηλή αρτηριακή πίεση

Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε είτε σε χώρο με πολύ κόσμο είτε στο σπίτι είτε στο αυτοκίνητο είτε σε ασανσέρ είτε στις διακοπές είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις όμως συνήθως υπάρχει ερέθισμα και αίτιο όπως :

-Κληρονομικότητα ( κάποιο οικογενειακό ιστορικό με κατάθλιψη)

-Στρες

-Προηγούμενη εμπειρία με τραύμα

-Οικονομικά αδιέξοδα

– Κακή Διατροφή

– Πολύ Καφεΐνη

-Τοξικές σχέσεις με ανθρώπους

-Παθολογικά αίτια

Σημειωτέον είναι ότι οι κρίσεις πανικού μπορούν να συμβούν σε ορόσημα στάδια της ζωής μας , όπως είναι για παράδειγμα η αποφοίτηση, ο γάμος ή το διαζύγιο η απόκτηση του πρώτου παιδιού , ο θάνατος ενός γονέα , συντρόφου ή κατοικίδιου .

Αυτό που συνδέει και μετατρέπει την απλή κρίση πανικού σε γενικευμένη διαταραχή πανικού είναι ο φαύλος κύκλος του λεγόμενου συνδρόμου «ο φόβος του φόβου» !

Για παράδειγμα όταν ένα άτομο βιώνει κρίση πανικού κατά την διάρκεια της οδήγησης σκέφτεται ότι δεν πρέπει να ξανά οδηγήσει. Έτσι ,σταδιακά αποφεύγει δραστηριότητες που πιθανολογεί ότι ίσως του προκαλέσουν κρίση πανικού.

Η σκέψη αυτή εδραιώνεται και δημιουργείται απομόνωση, αποφυγή δραστηριοτήτων αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες , αποκοπή εξάρτηση από άλλους και καταλήγει σε γενικευμένη κρίση πανικού . Υπό αυτή τη δυναμική μπορεί να δημιουργηθεί και η κλειστοφοβία η και αγοραφοβία (η φοβία για τα ανοικτά μέρη από τα οποία δεν μπορεί κανείς να έχει διαφυγή). Στην πορεία της εξέλιξης του πανικού οι κρίσεις έρχονται από το πουθενά, ακόμα και στον ύπνο.

Περαιτέρω αποφεύγονται σταδιακά οι κοινωνικές δραστηριότητες ,αρχίζει η απομόνωση σε «ασφαλείς ζώνες», συνήθως στο σπίτι τους γιατί πιστεύει ότι, αν μείνει μέσα, μπορεί να αποφύγει τις καταστάσεις που θα προκαλέσουν μια νέα κρίση πανικού. το άτομο αυτό μπαίνει σε μια διαδικασία σκέψεων μη ρεαλιστικών και με μη αντικειμενική κρίση αξιολογεί τον εαυτό του ανίκανο και αδύναμο εδραιώνεται στη συνείδηση η χαμηλή αυτοεκτίμηση, σωματοποίει όλες του τις αρνητικές σκέψεις και καταρρέει ψυχικά και σωματικά.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση συνεπάγεται μια αθλία ζωή, χωρίς όνειρα χωρίς εξέλιξη χωρίς τόλμη χωρίς δράση και ζωντάνια. Αναμένει απλά την επόμενη κρίση πανικού. Χάνεται η ουσιαστική σύνδεση με ανθρώπους λογω αισθήματος ντροπής και κάποιες φορές επιδεινώνεται η κατάσταση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το κλειδί της θεραπείας είναι η πρώιμη διάγνωση

Συζητείστε για όλα τα συμπτώματα που σας απασχολούν με τον οικογενειακό σας ιατρό. Κάθε οικογενειακός ιατρός διαχειρίζεται ένα “ιατρικό σπίτι”.

Η παροχή συνεχιζόμενης φροντίδας του οικογενειακού σας ιατρού είναι εξατομικευμένη και κατανοεί ότι η υγεία, η ασθένεια και η νόσος είναι τελικά προσωπικές εμπειρίες, και ο κύριος ρόλος τους είναι να ανακουφίσουν τις προσωπικές ασθένειες σε όλες τις μορφές τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι τα αντικαταθλιπτικά. Θεωρούνται φάρμακα εκλογής.

Η δεύτερη βασική θεραπευτική επιλογή είναι η ψυχοθεραπεία (π.χ. γνωστική συμπεριφορική θεραπεία)

Μπορεί να επιλεγεί μία από τις δύο θεραπείες ή συνδυασμός αυτών, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πάσχοντα, το ατομικό ιστορικό, τη σοβαρότητα των κρίσεων αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης σε καθεμία από αυτές.


Αφροδίτη Κασιμιάδου-Γενικός οικογενειακός ιατρός-Msc γηριατρικής

Ιατρείο -Κύπρου 2 Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης 2391023150

Ιατρός ψυχιατρικής κλινικής αγία Αικατερίνη Εξοχή Θεσσαλονίκης 2310359450