Απίστευτο κι όμως… αληθινό. Στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κτηματογράφηση σύμφωνα με τα στοιχεία έχει ολοκληρωθεί στο 100%, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με το οθωμανικό δίκαιο και να καταπατούν εκτάσεις γιατί πιστεύουν ότι τους ανήκουν, δίχως ωστόσο να έχουν ούτε μισό τίτλο ιδιοκτησίας.
Μια τέτοια ιστορία εκτυλίχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Μικρό Μοναστήρι του δήμου Χαλκηδόνος. Στην περιοχή υπήρχε ένα δημοτικό οικόπεδο όπου υπήρχαν περίπου 70 λεύκες.
Ως εδώ όλα φαίνονταν καλά, έως ότου ένας αγρότης της περιοχής, με θητεία και ως αυτοδιοικητικός παράγοντας, αποφάσισε να δράσει λες και το σημείο ήταν το τσιφλίκι του.
Χωρίς να το πολυσκεφτεί, όπως δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, ο εν λόγω κάλεσε εταιρεία υλοτομίας από γειτονικό νομό και προέβη δίχως φόβο, αλλά με πολύ… πάθος, στην αποψίλωση όλων αυτών των δέντρων.
Οι λεύκες κόπηκαν, τεμαχίστηκαν και φορτώθηκαν στα φορτηγά της εταιρείας, ενώ, σαν να μην έφτανε όλο αυτό, στον αγρότη και πρώην αυτοδιοικητικό καταβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ένα σημαντικό ποσό ώστε να παραχωρήσει την ποσότητα ξυλείας που προέκυψε.
Ωστόσο η απουσία δεκάδων δέντρων έγινε, όπως ήταν λογικό, πολύ εύκολα αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής που απευθύνθηκαν στο Δασαρχείο της Θεσσαλονίκης ώστε να επιληφθεί της κατάστασης.
Πράγματι, το Δασαρχείο κάλεσε σε απολογία τον αγρότη, ο οποίος, με μια απάντηση που παραπέμπει στο γνωστό ελληνικό δαιμόνιο, είπε πως «νόμιζα ότι το οικόπεδο ήταν του παππού μου».
Φυσικά η απάντηση που έδωσε δεν κάλυψε σε καμία περίπτωση το Δασαρχείο. Όπως αναφέρει στη Voria.gr η δασάρχης Φιλοθέη Μελά, «για τη συγκεκριμένη περίπτωση επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο από εκεί και πέρα δεν μπορούμε ως υπηρεσία να κάνουμε κάτι παραπάνω, καθώς ο χώρος δεν είναι δασικός, αλλά δημοτικό οικόπεδο. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του τοπικού δήμου εάν θα κάνει κάποια κίνηση για τη συγκεκριμένη καταπάτηση».
Σημαντικό πρόβλημα η παράνομη υλοτομία
Το συγκεκριμένο πρόβλημα αυθαιρεσίας με επίκεντρο την αποψίλωση δέντρων δεν ήταν το μοναδικό, αφού το φαινόμενο… ανθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας για το 2023, σε πανελλαδικό επίπεδο έγιναν 17.875 έλεγχοι.
Οι μηνύσεις που έγιναν για παράνομη υλοτομία έφτασαν τις 153, ενώ οι μηνύσεις για παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων ανήλθαν σε 64.
Όσον αφορά την ξυλεία που κατασχέθηκε, τα καυσόξυλα έφτασαν τους 2.124 τόνους, η στρογγυλή ξυλεία (κορμοί) τα 412 κ.μ. και η βιομηχανική ξυλεία τα 9 χωρικά κυβικά μέτρα.
Τα αυξημένα περιστατικά στο βόρειο τμήμα της χώρας οφείλεται κατά πληροφορίες στο ότι τα σύνορα με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες είναι κοντά, ευνοώντας το να επιχειρηθεί τυχόν μεταφορά και διέλευση παράνομα υλοτομημένης ξυλείας.