Του Γιώργου Γιαννάκη *
Μετά από 8 χρόνια μνημονίων και στην αυγή μια νέας ημέρας για την Ελλάδα μας, θέμα μείζονος σημασίας είναι η συζήτηση γύρω από την ανασύνταξη της λεγόμενης ‘μεσαίας τάξης’, η συρρίκνωση της οποίας προκαλεί σήμερα αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με τη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.Ε.Λ. η οικονομική ζημιά στα ‘μεσαία νοικοκυριά’ είναι αρκετά μεγάλη. Η συγκυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει σε ένα ταξικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, που διαλύει τη μεσαία τάξη και σπάει στα δύο τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.
Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς γιατί χαρακτηρίζω τη μεσαία τάξη ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι στηρίζει έμπρακτα το λιανεμπόριο μέσω της κατανάλωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία προκύπτει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1% ετησίως, για πρώτη φορά μετά το 2ο τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω των δαπανών νοικοκυριών μεσαίου εισοδήματος (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση κατά 7,6% στις πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών).
Παρόλα αυτά, η συγκυβέρνηση αντί να κινηθεί στη λογική της στήριξης και της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και επιλέγει να την εξοντώσει. Βασικά της όπλα στην προσπάθεια αυτή είναι η άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων σε ιδιωτικό αλλά και σε δημόσιο τομέα, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές – με διαρκώς αυξανόμενους συντελεστές – που καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.
Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές για πολλούς Έλληνες ξεπερνούν το 60% και το 70%. Ο ΦΠΑ συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι εισφορές ξεκινούν από το 27% και φτάνουν μέχρι και το 40% των εισοδημάτων που παράγουν. Ο φόρος των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 29%, με 100% ενιαία προκαταβολή φόρου, ενώ ο φόρος των μερισμάτων στο 15% και η ειδική εισφορά στο 10%. Επίσης, η επιβολή των capital controls οδήγησε σε μειωμένη ρευστότητα, αυξημένο κόστος και επιπρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αντί να καταργηθεί αυξήθηκε σε πολλές περιοχές, ενώ επιβλήθηκαν αυξημένοι φόροι στα καύσιμα, τα τσιγάρα και την κινητή τηλεφωνία.
Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει η μεσαία τάξη;
Οι μισοί και πλέον Έλληνες έχουν χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Ο δείκτης αποταμίευσης παραμένει αρνητικός, ενώ οι κατασχέσεις περιουσιών και τραπεζικών λογαριασμών αυξάνονται. Η ανεργία περιορίστηκε μεν σε ένα μικρό ποσοστό, αλλά αφορά κυρίως θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στο δημόσιο ή θέσεις μερικής απασχόλησης με χαμηλό μισθό, που δεν μπορούν να ενισχύσουν την κατανάλωση άρα και το Α.Ε.Π. Επιπλέον, η Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κατατάσσεται μαζί με τη Σουαζιλάνδη (!) μόλις στην 108η θέση σε σύνολο 162 χωρών, αναφορικά με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, για τον οποίο λαμβάνονται υπόψη παράμετροι που αφορούν το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την ισχύ του νομίσματος, τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη και τα εργασιακά θέματα.
Στην Ελλάδα της νέας εποχής, αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια συμφωνία αλήθειας στους πολίτες. Προτάσσει ένα φιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που προστατεύει το κοινωνικό σύνολο και προσφέρει αλληλεγγύη και συνοχή, πάντα με γνώμονα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Επανειλημμένως, οι Βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο Πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα προσελκύσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, με σκοπό τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την πιθανή μείωση του ποσοστού ανεργίας μέχρι και 7%. Έχουν μιλήσει ακόμη, για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29 % στο 20 %, για μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μεσοσταθμικά κατά 30 % σε 2 χρόνια, όπως επίσης, για ρυθμούς ανάπτυξης 4 % που θα δημιουργήσουν 600.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.
Είναι δεδομένο βέβαια, πως και η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς οι πληγές και τα προβλήματά της είναι βαθιά.
Οι κκ Τσίπρας και Καμμένος όμως, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ η παραμονή τους στην εξουσία προδιαγράφει ένα αβέβαιο μέλλον για όλους μας.
Η αρχή για μια νέα πορεία λοιπόν, θα πρέπει να γίνει με την προκήρυξη Εθνικών Εκλογών. Το αποτέλεσμά αυτών θα σημάνει την αλλαγή πορείας της Χώρας. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με τους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να μπορέσει να υλοποιηθεί το κοστολογημένο πρόγραμμά μας για τη διάσωση της μεσαίας τάξης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να ανατάξουν την Ελληνική οικονομία αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία.
* Ο Γεώργιος Ιωαν. Γιαννάκης είναι Οικονομολόγος – Λογιστής, Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Ν. Πέλλας,Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χαλκηδόνος και Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕ.ΑΣ.Μ.
ΒΑΛΚΑΝΊΔΗΣ-ΔΉΜΟΣ.Πράγματι, και κανείς δεν αντιλέγει, ότι, εις την αμιγώς δυτικότροπη και εν ολίγοις, ακραιφνής αιρετική προτεσταντική-παπική Φραγκολεβαντίνικη τοις πάσι, εις τα καθαρώς δογματικά ζητήματα, αλλά και εις τα μείζονος πολιτικά, της καπιταλιστικής-νεοφιλελεύθερης διαχρονικής ερωτοτροπούσας ΝΔ, και ως εκ τούτου, επί της ουσίας του δια ταύτα, ασφαλώς αμερικανοτραφής, εις τον περιβάλλοντα χώρο, της εκάστοτε Πρεσβείας. Επομένως, του ιδιωτικού εμπορικού καταναλωτικού κεφαλαίου, επιπροσθέτως, με πολλαπλή προσκύνηση, εις τον θεό του χρήματος, και της καταναλώσεως γενικώς, αλλά και του εκάστοτε πορτοφολιού εν τάχει, με διόλου σεβαστές και ισορροπημένες υπεκφυγές σύζευξης,πολιτικής ενόρασης και διάκρισής. Παράλληλα, απεμπολώντας ως σύνηθες εμφανώς, την αποκρουστική εθελόδουλη αμετροέπεια της,που ανέκαθεν όμως, άγονταν και φέρονταν, εκ του ιδιοτελέστατου πολιτικού σκόπιμου συμφεροντολογικού δοκούν της, του λεγομένου δούνε και λαβείν. Εν συνόλω, του ασφαλούς εμφανέστατου παρελθόντος δόγματος Τρούμαν, σχεδίου Μάρσαλ, εν έτη σωτηρίου 1947, πως ανήκονεν αποκλειστικώς στην Δύσην. Εν συνεχεία, τύπου πολιτικού ανδρός, προσποιητού μονομερώς, προκλητικού επιλεκτικώς επιφανούς Εθνάρχη, πρεσβυτέρου Καραμανλή,που τον συνοδεύει εις το διηνεκές, με το περιβόητο προδοτικό,μειοδοτικό,ότι, η Κύπρος κείταιν μακράν, στην απλή καθομιλουμένη,όταν το ξεστόμισε, εκείνο το προδομένο κατακαλόκαιρο του 1974, από όλους και όλα, λόγω αμιγώς ημετέρων, κυρίως τοπικιστικών ιδιοτελέστατων, συντηρητικών κυπριακών, είτε πολιτικών, αλλά είτε και στρατιωτικών δυνάμεων, που εσήμαιινε όμως, προς την Τουρκία, άλλωστε ανέκαθεν εσείς, είχανε φιλικές σχέσεις μαζί της, με τις εμφανώς φοβικές σας, περιβόητες κουμπαριές σας. Εν κατακλείδα, ότι μπορεί να κάνει ότι γουστάρεις, θέλει, αλλά και επιθυμεί, κλείνοντας την, πλαγίως πλην εμμέσως και σαφώς, υπονομευτικά το μάτι. Εν τούτοις, πως δεν θα ανακατευτεί, δεν την ενδιαφέρει διόλου το ζήτημα, ξεχνώντας εν τάχει, τον τόσο Επικό-Ηρωικό, αγώνα της ΕΟΚΑ, της Ενώσεως, του θρυλικού 1955-59. Άρα, ο χώρος είναι ελεύθερος για δαύτην, διότι εμείς ως Ελλάς, αλλά και ημετέρα υπερβολικώς υποτίθεται ευαίσθητη, Δημοκρατική, δεν ασχολούμαστε με το Κυπριακό. Εν τούτοις, έτσι για την ιστορία τα καταγράφω, όσο βέβαια, είμαστε διατεθειμένοι και πρόθυμοι, να συγκρουστούμε κάποτε, με το όχι και τόσο λευκό μας, πολιτικό ποινικό μητρώο διαχρονικώς. Σου συστήνω λοιπόν, προτείνω να αναγνώσεις, επιεικώς πάντοτε, όπως άλλωστε και εγώ, με συμπάθεια διάβασα το δικό σου, απευθύνομαι, το κείμενο που ανέγραψα, μόλις άκουσα τον αρχηγό σου, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης του 2018, πριν ένα μήνα περίπου, με τίτλο- ΝΔ ΠΡΟΗΓΕΊΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ-στο ταπεινό blog που αρθρογραφώ. Με συμπάθεια σε ενημερώνω,πως πλέον, κατά πάσα πιθανότητα, θα ψηφίσω αυτή τη φορά, το κόμμα της Κοινωνίας-των Συνεχιστών του Καποδίστρια-Βαλκανίδης Δήμος-Κουφάλια, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν κρύβομαι διόλου, ανοιχτό χαρτί, ο λάτρης της Ελληνικής ιστορίας.
thellw na mathw pios to diavase auto to sxolio kaikatalave??
Τρουμαν,Μαρσαλ,Εθνάρχες. Τι δεν καταλαβαίνεις ;ααααααχχχχχαααααααα
Εὖγε ἀγαπητὲ Δῆμε. Μακάρι νὰ ὑπήρχαν περισσότεροι συνάνθρωποι μας μὲ τὸν δικό σου εὔτολμο λόγο. Καὶ μόνον ὁ χρόνος ποὺ ἀφιέρωσες καὶ οἱ προεκτάσεις τῶς σκέψεῶν σου, μοῦ δημιουργοῦν τὴν αἴσθηση, ὅτι ὁ ἀγώνας σου εἶναι ἀγαθὸς καὶ μὲ εἰλικρινεῖς διαθέσεις γιὰ προσφορὰ στὸ κοινωνικὸ σύνολο καὶ στὴν καθημαγμένη τοπική μας κοινωνία.
Υ.Γ.: Δὲν εἴμαστε μόνον γιὰ τὸ φαΐ…