Βίκυ Εξαδακτύλου: Άκου κ.Αναγνωστόπουλέ μου

Άστραψε και βρόντηξε η Γεν.Γραμματέας του Δήμου Χαλκηδόνος Κα Βίκυ Εξαδακτύλου. Αφορμή στάθηκαν οι πρώτες κάρτες με το πρόγραμμα της παράταξης Δύναμη Αναγέννησης -Νέα Αρχή (μπορείτε να τις δείτε πατώντας ΕΔΩ) .Η 32χρονη Γεν.Γραμματέας γνωστή και ως “Σιδηρά Κυρία” του Δήμου , όπως θα δείτε δεν άφησε τίποτα να ¨πέσει¨κάτω.

Τη νέα γενιά εκπροσωπούν πολλοί κ. Αναγνωστόπουλέ μου και είναι παρόντες χωρίς διακοπές!

Σέβομαι απόλυτα τον προεκλογικό αγώνα του καθενός, αρκεί να είναι έντιμος, ειλικρινής και έχοντας ως όραμα ένα διαφορετικό πρόγραμμα διοίκησης και όχι ισοπέδωσης αυτού της απερχόμενης.

Το βλέπουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή και είναι ξεπερασμένη έως κουραστική αυτή η τακτική του. Θα περίμενα εφόσον είναι αρκετά έμπειρος ο κ. Αναγνωστόπουλος από την θητεία του στον Καποδιστριακό Δήμο Αγίου Αθανασίου, πριν εκπονήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, να περάσει από τον Δήμο μια βόλτα για έναν καφέ να ρωτήσει τι έχει γίνει έως τώρα στον Δήμο, τι προγράμματα έχουν εγκριθεί, τι μελέτες υπήρχαν και τι έγιναν, τι προβλήματα υπήρχαν ακόμη και επί των ημερών του, τι προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, πώς κυλάει πλέον η καθημερινότητα, τι δυσκολίες υπάρχουν ή δημιουργούνται, πώς διεκδικούνται πλέον τα έργα, πώς ξεπερνιούνται εν πάση περιπτώσει εν έτη 2019.

Να προσφέρει τις γνώσεις του όταν ματώναμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, όταν ακόμη και σήμερα η μια τρικλοποδιά διαδέχεται την άλλη. Θα περίμενα ως πολίτης και ως νέα γενιά κάτι πιο προσιτό στην “νέα εποχή” και όχι σε κάποια “άλλη εποχή” που να δίνει νόημα στη συνέχεια και όχι την ισοπέδωση των πάντων σαν πύρινη λαίλαπα.

1. Κατά λάθος μάλλον έγραψε για την ίδρυση της δημοτικής αστυνομίας γιατί υπάρχει στον Δήμο αλλά δεν έχει προσωπικό εξαιτίας της παύσης των προσλήψεων λόγω μνημονιακής δέσμευσης. Οι μετατάξεις, επίσης, δεν έχουν ολοκληρωθεί και ο Δήμος ζήτησε 50 άτομα προσωπικό να ανταπεξέλθει. Ήταν παρών στο συμβούλιο, αφότου μίλησε για τα LED.

2. Κατά λάθος έγραψε επίσης για την συνεργασία με security για την φύλαξη υποδομών και πολιτών. Στην πρώτη περίπτωση επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της τάξεως των 25.000 ευρώ/ετησίως και σπανίως εξετάζεται […] Ενόψει της αρχής της οικονομικότητας […], στην 2η περίπτωση είναι παράνομο με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συντάγματος και συγκεκριμένα […] η ανάθεση καθηκόντων φύλαξης κοινοχρήστων χώρων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στη δημοτική αστυνομία και ως η κατ΄ εξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας ασκείται από το Κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και όχι από ιδιώτες […]

3.Ανάδειξη μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας. Να υπενθυμίσω ότι ιδρύθηκαν το τμήμα ασφάλειας και ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός πρόσφατα με εκατομμύρια παρεμβάσεις του Δημάρχου.

4. Αναβάθμιση των ΚΑΠΗ. Να θυμίσω ότι τα 10 ΚΑΠΗ ανήκουν στον οργανισμό κοινωνικής προστασίας του Δήμου & δεν αποτελούν 10 ξεχωριστά νομικά πρόσωπα όπως ήταν προ Καλλικράτη.

5. Δημιουργία ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ. Έτοιμος φάκελος από το 2015, όπως και για ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ που παραμένει στη βιβλιοθήκη μας γιατί τα νέα ΕΣΠΑ δίνουν τη δυνατότητα ίδρυσης σε ιδιώτες και όχι το δημόσιο, αφού διαπιστώθηκαν για πολλά χρόνια πολλά προβλήματα κατά τη λειτουργία τους από το δημόσιο.

6. Δημιουργία παιδικών σταθμών. Μακάρι να βρει χρηματοδότηση για να απολάβει το έργο η μεθεπόμενη διοίκηση, όμως τον παροτρύνω να ανατρέξει στο ΠΔ 99/2017, τους νέους κανονισμούς ένταξης και πρωτίστως τον οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου.

7. Ίδρυση δημοτικής υπηρεσίας ελέγχου και περιβάλλοντος. Υπάρχει αλλά στελεχώνεται από ένα άτομο και συγκεκριμένα βρίσκεται στο παράρτημα του Αγίου Αθανασίου. Επίσης, υπάρχουν και κανονισμοί που έγιναν δωρεάν από εμάς από το 2015 και 2016.

8. Δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Καταρχάς είναι θεσμός του Υπουργείου Παιδείας (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) από το 1993. Δεύτερον αιτήσεις – δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν οι εκπαιδευτικοί στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσής τους, κατόπιν έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΠΕΘ, συνήθως κατά το μήνα Οκτώβριο.

9. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, εκσυγχρονισμένο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Καλό είναι να ανατρέξει στα 3 νέα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουμε και θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους σύντομα, γεγονός που γνωρίζει, όπως επίσης να θυμήσω ότι η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 24% στο Δήμο για το οποίο και βραβεύτηκε το 2018. Επίσης, μέσα στον εκσυγχρονισμό της αποκομιδής απορριμμάτων καλό είναι να ενσωματωθεί και η έγκαιρη τακτοποίηση των υποχρεώσεων του Δήμου προς την ανάδοχη εταιρεία.

10.Συνολικό σχέδιο δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται. Θα μπορούσε να το είχε δώσει και στα χαρτιά από το 2015 που ήταν μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, να συμπεριληφθεί στο ήδη υπάρχον, αντί να υποβάλλει καταγγελίες και να χάνουμε φαιά ουσία και χρόνο στο να απαντάμε στα σώματα ορκωτών ελεγκτών και επιθεωρητών.

11.Αξιοποιούμε υδάτινους πόρους και κατασκευάζουμε νέα αρδευτικά δίκτυα. Ενδιαφέρουσα δέσμευση αν είναι κάποιος υποψήφιος Βουλευτής ή Περιφερειάρχης. Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση αφορά σε διαδημοτικές παρεμβάσεις ίσως και διακρατικές με νομοθετικό πλαίσιο που δεν αφήνει περιθώρια απόκλισης. Να θυμίσω επίσης ότι για να γίνουν αρδευτικά δίκτυα στις 16 κοινότητες του Δήμου απαιτούνται 192.000.000 ευρώ και οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ είναι τόσες, μόνο για όλη την Ελλάδα σχεδόν. Να θυμίσω επίσης ότι το αρδευτικό Κουφαλίων από το 2002 ολοκληρώνεται φέτος και το αρδευτικό Νέας Μεσήμβριας είναι σε φάση αξιολόγησης από το Υπουργείο. Να θυμίσω τέλος ότι μόνο για την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ένα από τα 24 έγγραφα που χρειάζεται η μελέτη) απαιτείται χρόνος από 6-12 μήνες.

12.Προγράμματα εκπαίδευσης αγροτών σε νέες πρακτικές. Μήπως αυτά τα κάνουν τα ΚΕΚ ή οι ΕΛΓΟ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

13. Προτείνουμε την ίδρυση Γαλακτοκομικής και Γεωργικής Σχολής στο Δήμο. Πώς θα ακυρώσει νόμους και κυρίως πώς θα ξε-ανακαλέσει τις αποφάσεις Νομάρχη από το 1977;

14. Διοργανώνουμε ετήσια εκδήλωση προβολής αγροτικών προϊόντων. Να θυμίσω ότι έχουν γίνει ενέργειες από το 2016 ώστε να εκθέτουν τα προϊόντα οι δημότες μας στο εκθετήριο που έγινε στην Αγχίαλο. Γιατί δεν τον είδα σε καμία συζήτηση; Επίσης, η ανάδειξη αγροτικών προϊόντων θα γίνει με ταμπελάκια που θα αναγράφεται ως αιγίδα ο Δήμος Χαλκηδόνος ή ο κυρ Μανώλης που ιδρώνει στο χωράφι και τις λαϊκές; Και αν εκθέτονται, υπό μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ ίσως, θα επιβαρύνονται και αν όχι, μέλη ποιοί θα είναι;

Τέλος να θυμίσω στον συμπαθή κατά τα άλλα κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο, παρ ότι τον έχω γνωρίσει μόνο μέσα από διαμαρτυρίες, ότι τόλμη θα αποτελούσε να δηλώσει δημοσίως ότι εάν εκλεγεί θα συνεχίσει τον ιδρώτα των πολλών εκατομμυρίων από εγκρίσεις έργων ή ότι θα προσπαθούσε να τα αυγατίσει, εφόσον όπως λέει γνωρίζει τί χρηματοδοτήσεις θα φέρει η επόμενη προγραμματική περίοδος.

Επίσης, τόλμη χρειάζεται να είναι κάποιος ρεαλιστής και όχι λαοπλάνος, γιατί η σημερινή εποχή είναι δύσκολη και καχύποπτη, κυρίως οι πολίτες είναι ταλαιπωρημένοι. Δεν ζούμε ούτε στο 2007, ούτε στο 1997, ούτε το 1987.

Βίκυ Εξαδακτύλου
Γενική Γραμματέας Δήμου Χαλκηδόνος
BA, MD, MSc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, MBA, Υπ. Δρ ΑΠΘ, Ειδική σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων & εσωτερικού ελέγχου

One comment

  1. Ανώνυμος

    Η ΚΥΡΙΑ ΒΙΚΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΙ ΩΡΑΙΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ?ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *