Σύνολο 6.400 λίτρα σκουπιδιών συγκεντρώθηκαν κατά τις δύο δράσεις καθαρισμού στο Καλοχώρι και την Νέα Παραλία

Σύνολο 6.400 λίτρα σκουπιδιών συγκεντρώθηκαν κατά τις δύο δράσεις καθαρισμού στο Καλοχώρι και την Νέα Παραλία Θεσ/νίκης στο πλαίσιο του Zero Waste BSB
Με δύο δράσεις καθαρισμού και 6.400 λίτρα σκουπιδιών ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Νοεμβρίου ο κύκλος των εκδρομών καθαρισμού για το έργο Zero Waste BSB από το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ.
Στη δράση του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλοχώρι, ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ οι ομάδες Εχεδώρου Φύσις και Save Your Hood, ο Φορέας Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, ενώ τη δράση στήριξε ο Δήμος Δέλτα με υλικοτεχνική υποδομή.

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες καθάρισαν στην περιοχή Πευκάκια ένα τμήμα περίπου 300 μέτρων του παράκτιου μετώπου Καλοχωρίου, ενώ συνολικά συγκεντρώθηκαν 4.800 λίτρα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες μιας χρήσης και απορρίμματα ψαρέματος.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου Δέλτα κος Γιώργος Κυριακίδης ήταν παρών και συζήτησε με τις ομάδες για προβλήματα και πιθανές λύσεις για το ζήτημα των απορριμμάτων στην περιοχή.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών και εθελοντριών, οι οποίοι συγκέντρωσαν συνολικά 1.600 λίτρα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικές συσκευασίες και μαντηλάκια καθαρισμού.

Στη δράση συμμετείχε ενεργά και ο πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης “Οικολογία Αλληλεγγύη” Μιχάλης Τρεμόπουλος, όπως και εθελοντές και εθελόντριες από τις ομάδες Save Your Hood, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Τον καθαρισμό στήριξε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού οι εκπαιδεύτριες της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ μοίρασαν επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και τσάντες όπως και εκπαιδευτικούς οδηγούς, που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων για τη μείωση των απορριμμάτων. Η ημέρα έκλεισε με ένα Zero Waste Picnic.

Το “ZeroWasteBSB” είναι το ακρωνύμιο του έργου “Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin”, αφορά τη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΝΙ-European Neighbourhood Instrument) και από τις συμμετέχουσες χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.