Α.Στεργιάδης:”Πολιτικός και θεσμικός εκτροχιασμός”

Χθες  μετά από πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου είχαμε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ενημέρωση από την διοίκηση της διαδημοτικής επιχείρησης του ΚΕΚ Νεφέλη για την πορεία του ΚΕΚ και για το μέλλον του μιας και η απόφαση της διοίκησής του είναι να ΚΛΕΙΣΕΙ!

Γράφει ο Απόστολος Στεργιάδης-Ανεξάρτητος δημ.σύμβουλος

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν έγινε ΠΟΤΕ! Και δεν έγινε γιατί η διοίκηση του Δήμου σχεδόν όλη η παράταξη του Δημάρχου, (πλην της κα. Κοκκινίδου η οποία ήταν παρούσα), με την παράταξη «Σύμπραξη Ευθύνης» του κ. Σαραφίδη απήχαν από την συνεδρίαση έτσι ώστε να προκαλέσουν «μη απαρτία»!

Με λυπεί πραγματικά το γεγονός (και δεν είναι η πρώτη φορά) που συντεταγμένα ΔΥΟ παρατάξεις αποφεύγουν τον διάλογο και την ενημέρωση μιας που και οι 4 εκπρόσωποι στην διοίκηση του ΚΕΚ ανήκουν στις δύο αυτές παρατάξεις!

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και συνοπτικά να δούμε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Το μακρινό 1995 δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων της δυτικής Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια διαδημοτική – διακοινοτική επιχείρηση κατάρτισης εργαζομένων, ανέργων, ανειδίκευτων, ειδικευμένων εργαζομένων σε υψηλό επίπεδο,  και πολλών ακόμα δημοτών κυρίως κατοίκων του σημερινού δήμου μας αλλά και όμορων δήμων. Σε αυτό το σημείο οφείλω να επαινέσω τις διοικητικές ικανότητες του κ. Σαραφίδη που για 25 και πλέον χρόνια ήταν στο τιμόνι του ΚΕΚ με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τα τελευταία όμως χρόνια το ΚΕΚ από εκπαιδευτικό ίδρυμα κατάρτισης, μεταμορφώθηκε σε εργαλείο των δήμων για «εκμετάλλευση» Ευρωπαϊκών και Εθνικών κονδυλίων, μιας και οι Δήμοι χωρίς την ικανότητα να μπουν μόνοι τους στην διεκδίκηση προγραμμάτων, στην κατάρτιση σοβαρών προτάσεων, μετέφεραν την δραστηριότητα αυτή στο ΚΕΚ, μακριά και έξω από τον πραγματικό εκπαιδευτικό του ρόλο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία περίπου το ΚΕΚ να χάσει την διαπίστευση της λειτουργίας του ως «Κέντρο κατάρτισης» (εκπαιδευτικό ίδρυμα) χάνοντας πλέον τον αρχικό του ρόλο.

Η νέα λοιπόν διοίκηση του ΚΕΚ (και το διαδημοτικό όργανο που ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης του ΚΕΚ) απαρτιζόμενη από 4 εκπροσώπους, τρεις εκ των οποίων από την παράταξη του Δημάρχου και τον κ. Σαραφίδη από την αντιπολίτευση, μαζί με άλλους 7 συμβούλους (6 από τον δήμο Δέλτα και ένας από τον Δήμο Ωραιοκάστρου) αποφάσισαν την οικονομική εκκαθάριση και το οριστικό κλείσιμο του ΚΕΚ!

Η χθεσινή τεχνητή «μη απαρτία» από την παράταξη του Δημάρχου και της παράταξης του κ. Σαραφίδη αποτελεί πολιτική και θεσμική κατρακύλα και κινείται στα όρια της θεσμικής εκτροπής! Λυπάμαι πραγματικά που σε μια τέτοια εκτροπή συμπαρασύρονται και υγιή στελέχη των δύο παρατάξεων!

Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουν και αυτοί. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους σε ένα τέτοιο εκτροχιασμό!