Δείγματα με τομές που θα γίνουν σε γήπεδο της περιοχής «Πέτρινα» του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι ανησυχίες κατοίκων περί εναπόθεσης αποβλήτων θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αποφάσισε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Το θέμα των καταγγελιών των κατοίκων απασχόλησε την Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, έπειτα από εισαγωγή του θέματος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ζήτησε ενημέρωση για τα χώματα που απορρίφθηκαν σε γήπεδο του δήμου Χαλκηδόνας, με «υλικά άγνωστης προέλευσης», όπως λένε κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής. Ο φόβος των κατοίκων προέρχεται, όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, από το γεγονός ότι η εταιρία αδρανών υλικών που εναποθέτει τα χώματα διαχειρίζεται και τα απόβλητα της εταιρίας «Tosoh».
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η εταιρία αδρανών υλικών με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Χαλκηδόνας του Οκτωβρίου του 2015, είχε την άδεια του δήμου να εναποθέσει χώματα στο συγκεκριμένο δημοτικό γήπεδο για να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα του πρανή.
Το μπάζωμα έγινε την περίοδο 13 – 22 Ιουλίου 2016. Στις 15 Ιουλίου έγιναν καταγγελίες και στις 29 Ιουλίου έγινε αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, παρόντων των καταγγελλόντων. Δείγματα από την Περιφέρεια δεν ελήφθησαν, διότι τα αρχικά χώματα είχαν καλυφθεί από νέα.
Υπήρχαν όμως τα δείγματα του δήμου και δείγματα όσων προέβησαν στις καταγγελίες. Τα αποτελέσματα αυτών των δειγμάτων έχουν μεταξύ τους αποκλίσεις ως προς τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων και ειδικά του μαγγανίου (συστατικό που παρατηρείται σε αφθονία στο απόβλητο της «Tosoh»). Όμως όπως προέκυψε από τις συγκρίσεις, ακόμη και το «χειρότερο» δείγμα είχε τόσο χαμηλές συγκεντρώσεις σε μαγγάνιο, που δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας.
Όπως χαρακτηριστικά είπαν τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας «αποκλείεται να προέρχονται από την ‘Tosoh’ διότι οι συγκεντρώσεις σε μαγγάνιο είναι της τάξης 250 (το δείγμα) με 100.000 (της ‘Tosoh’)». Μάλιστα, έγινε και σύγκριση με το κομπόστ που χρησιμοποιείται στους κήπους των σπιτιών και οι συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα του χώματος στο γήπεδο ήταν πολύ χαμηλότερες ακόμη κι από το κομπόστ…
Ενδιαφέρον πάντως είχε και η τοποθέτηση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας, που ελέγχουν τα απόβλητα της «Tosoh». Η εταιρία, τόνισαν, παράγει πολλούς τόνους αποβλήτου και παρότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι εγκεκριμένη από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί να τους διαθέσει, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της να είναι ασφυκτικά γεμάτες και να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας της. Οι Ιάπωνες μάλιστα ιδιοκτήτες απειλούν με «λουκέτο» αν δε βρεθεί τρόπος να διατεθεί το απόβλητο.
«Τέτοιο υλικό διατέθηκε ήδη στη χωματερή των Ταγαράδων, στα έργα του Γ’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε παλιά λατομεία, σε εταιρίες κομπόστ της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας καθώς σε ανάμιξη 40%-60% με χώμα είναι εδαφοβελτιωτικό και κάθε χρόνο γίνεται ανάλυση του εκπλύματός της. Μέχρι σήμερα διαπιστώνεται ότι η συγκέντρωση σε μαγγάνιο είναι πολύ χαμηλότερη της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία και γι’ αυτό το απόβλητο χαρακτηρίζεται μη επικίνδυνο», τόνισαν τα ίδια στελέχη.
Πάντως, προκειμένου να καθησυχαστούν και οι κάτοικοι και η αντιπολίτευση, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα κάνει τις επόμενες μέρες τομές και θα πάρει και δικά της δείγματα, προκειμένου να έχει αξιόπιστα αποτελέσματα στα χέρια της.
Σχετικά ρεπορτάζ και αναφορές του e-koufalia.gr ΕΔΩ κ ΕΔΩ
Πηγή: voria.gr