Άγιος Πέτρος Κιλκίς-ΚΟΛΙΝΤΕ 2019

Στο χωριό του Αγίου Πέτρου Παιονίας (Κιλκίς), στην καρδιά της Μακεδονίας, αναβιώνει και φέτος το πανάρχαιο έθιμο «ΚΟΛΙΝΤΕ». Ζεστό κρασί, νηστήσιμα εδέσματα, παραδοσιακή φασολάδα και μουσική θα συντροφέψουν όλους εμάς που θα ζεσταθούμε γύρω από τη μεγάλη φωτιά που θα ανάψει στις 18:30 στην κεντρική πλατεία του χωριού την 23η Δεκεμβρίου. Την εκδήλωση πλαισιώνουν τα χορευτικά, Μακεδονικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Αθύρων (Πέλλας) και Άσπρου (Παιονίας).
Ρίζες του εθίμου «ΚΟΛΙΝΤΕ». Στη νεότερη εποχή, λέγεται ότι το έθιμο συμβολίζει τη Γέννηση του Χριστού και συγκεκριμένα τον τρόπο πού ζεσταίνονταν οι ποιμένες εν αναμονή της Γέννησης του Θεανθρώπου, γύρω από μια μεγάλη φωτιά.
Άλλη εκδοχή, η οποία στηρίζει την άποψη της, στην λέξη «Κόλιαμ» που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει σφάζω. Αναφέρει ότι το έθιμο έχει σχέση ακόμη και με την Σφαγή των νεογνών από τον Ηρώδη, όταν αυτός έψαχνε τον Χριστό. Οι Χριστιανοί, στα κατοπινά χρόνια, για να υπενθυμίσουν την αποτυχία της επιχείρησης σφαγής γιόρταζαν την ημέρα αυτή με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Πέτρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *