Δ.Χαλκηδόνος: Απάντηση για το πυροσβεστικό όχημα

Απάντηση του Δήμου Χαλκηδόνος σε ανάρτηση του “ekoufalia” αναφορικά με το πυροσβεστικό όχημα  του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού  

Σχετικά με τα ανυπόστατα και ειρωνικά σχόλια (Αν δεν μπορούν από το Δήμο Χαλκηδόνος να επισκευάσουν το πυροσβεστικό όχημα του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού …), που υπήρξαν σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας, έχουμε να σας αναφέρουμε ότι οποτεδήποτε και για οτιδήποτε ζητήθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για θέματα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, ο Δήμος Χαλκηδόνος ανταποκρίθηκε άμεσα ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα. Το ίδιο έγινε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ειδικά για το συγκεκριμένο όχημα πολλές φορές και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι υπεύθυνοι.

Αν βέβαια κάνατε τη σχετική έρευνά σας (ως οφείλατε άλλωστε) και αναζητούσατε τους αρμοδίους στο Δήμο Χαλκηδόνος και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα σας είχαν λυθεί οι απορίες και θα βλέπατε τόσο ότι δεν φέρει την ευθύνη ο Δήμος μας, όσο και τις ενέργειες που γίνονται για την οριστική λύση του θέματος. Θεωρούμε ότι πρόκειται για στιγμιαία αβλεψία σας και όχι για σκόπιμη ενέργεια, συνηγορώντας με ορισμένους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη ένα δημόσιο φορέα για τη δημιουργία φθηνών εντυπώσεων.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, είναι προφανώς καλοδεχούμενοι. Άλλωστε όπως αναφέρει και ο τίτλος του, πρόκειται για Εθελοντικό Σταθμό, οπότε χρειάζεται και η συνεισφορά όλων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Με την ευκαιρία όμως που μας δίνετε, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τις βασικότερες ενέργειες που έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η υφιστάμενη Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, για την ενίσχυση του έργου του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού και γενικότερα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της περιοχής μας.

  1. Προχωρήσαμε σε διαγωνισμό για την προμήθεια (για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας) ενός καινούργιου υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος, χωρητικότητας ≥9κ.μ. και εκτιμώμενης αξίας περίπου 160.000€, το οποίο θα ενισχύσει τόσο την Πολιτική Προστασία του Δήμου, όσο και τις ανάγκες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα πρακτικά αξιολόγησης και τις επόμενες ημέρες ανοίγονται οι οικονομικές προσφορές, ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή σύμβασης με τον μειοδότη και η παράδοση του οχήματος.
  2. Υποβάλλαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για ‘’δράσεις και μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων’’, προϋπολογισμού 463.000€, που περιλαμβάνει υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος θα διατεθεί στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό. Πρόκειται για σύγχρονο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ειδικά λογισμικά και πληροφοριακά συστήματα, πλατφόρμα GIS, αισθητήρες και κάμερες για απομακρυσμένη παρακολούθηση δασικών εκτάσεων καθώς και δύο πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4.
  3. Καταθέσαμε αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμου Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλκηδόνος, αναλαμβάνοντας να παραχωρήσουμε τη σχετική κτιριακή υποδομή που θα μπορεί να φιλοξενήσει και να καλύψει την επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Κουφαλίων, θα καλύψουν απόλυτα καθ’ όλο το έτος, τις μεγάλες και σοβαρές ανάγκες του Δήμου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπως αυτές πηγάζουν από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Χαλκηδόνος.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση και ενίσχυση του επιπέδου Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Χαλκηδόνος συνολικά, αλλά και ειδικότερα για τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Κουφαλίων, του οποίου η παρουσία αναβαθμίζεται πλήρως το επόμενο διάστημα.