
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
16/5/ 2025
Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Γέφυρας, που μετά από αίτημα κατοίκων της Γέφυρας οι οποίοι με μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά αναπάντητα έθεσαν δύο ζητήματα :
α. Την ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων μονάδας βιοαερίου της περιοχής στα χωράφια γύρω από το χωριό τους, και τελευταία σε βαθύ σκάμμα παλιού αμμορυχείου με αποτέλεσμα τη δημιουργία λίμνης από τα υγρά απόβλητα, την έντονη δυσοσμία και την ανάπτυξη εντόμων με πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών.
β. Την εκσκαφή των αγροτικών δρόμων της περιοχής σε μεγάλο βάθος χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση τους. Έκπληκτος διαπίστωσα πως όχι μόνο εγώ αλλά και παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου δεν είχαν καμιά ενημέρωση πάνω σ’ αυτό.
Η εκσκαφή δημιουργεί πολλά προβλήματα, γιατί είναι μεγάλο το μήκος της και τα μπάζα που παραμένουν στο δρόμο είτε στους παρακείμενους αγρούς δημιουργούν εμπόδια στην εκτέλεση των αγροτικών εργασιών. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται, όπως είπαν, εκσκαφή εντός της ιδιοκτησίας τους. Η εκσκαφή σε πολλά σημεία γίνεται σε ακανόνιστα βάθη με αποτέλεσμα στο μέλλον τα ηλεκτροφόρα καλώδια να είναι κίνδυνος γι’ αυτούς.
Και τα δύο θέματα αφορούν έργα ΑΠΕ και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης και χωρίς προγραμματισμό δημιουργίας τους αλλά και της λειτουργίας τους, όπως τόσες φορές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχει υποστηρίξει η Λαϊκή Συσπείρωση.
Η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Ε.Ε. και οι δήμαρχοι που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές δίνουν γη και ύδωρ στους μεγάλους εργολάβους των ΑΠΕ με πρόσχημα την μετάβαση στην πράσινη οικολογική ενέργεια, μια μετάβαση που έχει υπερβεί κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί. Και ενώ ο λαός την χρυσοπληρώνει, για την πλεονάζουσα ενέργεια επιβάλλονται πρόστιμα στους παραγωγούς των μικρών φωτοβολταϊκών.
Για το δεύτερο θέμα μάλιστα, το υπόγειο δίκτυο καλωδίων για το οποίο γίνονται οι εκσκαφές, η σιγή που επέβαλε ο δήμαρχος και ο τρόπος που το επέβαλε δείχνει την βοήθεια που δίνει και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και σε προηγούμενες, στους μεγάλους εργολάβους των ΑΠΕ.
Αφορά το υπόγειο δίκτυο καλωδίων μεσαίας τάσης 40 KV που προσπαθεί να στήσει το ιδιόκτητο Κέντρο ΥψηλήςΤάσης (ΚΥΤ) Προχώματος, για να δέχεται και να διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια από 200 φωτοβολταϊκά πάρκα της ευρύτερης περιοχής. Την κατασκευή του ΚΥΤ Προχώματος, ενός από τα μεγαλύτερα του είδους, τη μάθαμε όταν ζητήθηκε άδεια εισόδου εξόδου για το εργοτάξιο. Μέχρι τότε δεν ξέραμε για το αίτημα από την περιφέρεια να γνωμοδοτήσει ο ο Δήμος μας για την ΜΠΕ που το αφορούσε.Σύμπτωση; ίδια ακριβως περίπτωση με το μεγάλο φωτ/κό πάρκο του Μυτιληναίου… Έτσι εκ των υστέρων αφού είχε πάρει όλες τις άδειες για την κατασκευή του, μάθαμε για το μέγεθος του, για τις μπαταρίες που αυτό θα χρησιμοποιεί και τελευταία ,όπως εξελίσσονται τα πράγματα, για την διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας των 200 ,όπως το ίδιο λέει, φωτοβολταϊκών πάρκων της ευρύτερης περιοχής.
Σε πρώτη φάση δόθηκε από το Δήμο μας άδεια εκσκαφής 10.700μ που αφορούσε από τα όρια του Δήμου μέχρι την είσοδο στο ΚΥΤ. Έγινε προσπάθεια να ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες, δηλαδή με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, να γνωμοδοτήσει το τοπικό συμβούλιο Προχώματος και να αποφασίσει η δημοτική επιτροπή.
Όταν όμως με νέα αίτηση της εταιρείας ζητήθηκε να γίνει εκσκαφή άλλον 76.555μ, άγνωστο μέχρι στιγμής για ποιους λόγους, ο δήμαρχος ζήτησε την γνωμοδότηση του νομικού του συμβούλου, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάνθηκε ότι, επειδή πρόκειται για έργο κοινής ωφέλειας, και για τέτοια έργα δεν πληρώνει η εταιρεία ενοίκιο στο δήμο, όπως πλήρωναν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και internet μέχρι τώρα για τα μέτρα των δρόμων που χρησιμοποιούσαν, δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί στην δημοτική επιτροπή ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτό εξέδωσε την παρακάτω απόφαση.
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Χ Ο Ρ Η Γ Η Σ Η Σ Α Δ Ε Ι Α Σ Ε Κ Σ Κ Α Φ Η Σ
Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος έχοντας υπόψη…. και μνημονεύοντας οκτώ άρθρα νόμων, τα αιτήματα της εταιρίας και την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας…. Και κλωνοποιώντας τον εαυτό του για να πάρει η απόφασή του δημοκρατικη χροια , γράφει
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Τη χορηγηση άδειας εκσκαφής , στην εταιρεία με επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΕ » ( εφεξής αδειούχος ), για την εκτέλεη εργασιών υπόγειας τοποθέτησης καλωδίων μέσης τάσης , συνολικού μήκους 76 .555, 68m, σε δημοτικούςδρόμους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλκηδόνος, ώστε να καταστεί δυνατή η διασύνδεση φωτοβολταικών στθαμών με το νέο υπό κατασκευή ΚΥΤ Προχώματος
Με τις παρακάτω προϋποθέσεις
Που είναι 32 όροι που βάζει η Τ.Υ για την συνέχιση του έργου.
Εν κατακλείδι: το πρόβλημα είναι ποιος κάνει τον έλεγχο για το αν τηρούνται αυτοί οι όροι από τη στιγμή που η τεχνική υπηρεσία δηλώνει αδυναμία στην παρακολούθηση ενός τέτοιου μεγάλου έργου…
Και στο τέλος για ποιο λόγο ο δήμαρχος παίρνει την ευθύνη προσωπικά για ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς τα στοιχειώδη ανταποδοτικά οφέλη, που θα μπορούσαν να διεκδικηθούν από το Δήμο, παρακάμπτοντας Δημοτική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο, όταν οι μονίμως πέντε συνεδριάζοντες στην δημοτική επιτροπή είναι από την παράταξη του, όπως και στο δημοτικό συμβούλιο οι 17 από τους 29 είναι επίσης από την παράταξη του; Δεν έχει άραγε εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του;
Είναι άραγε αρκετό το επιχείρημα ότι παίρνει μόνος του την δόξα ενός τέτοιου έργου θυσιάζοντας τα όποια οικονομικά συμφέροντα θα μπορούσε να επιτύχει για το Δήμο;
Μήπως σιγά-σιγά διολισθαίνουμε σε παλιές εποχές, που όλοι χαρακτήριζαν την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον πλέον διεφθαρμένο τομέα της διοίκησης;
Η Λαϊκή Συσπείρωση πάντοτε αντιστεκόταν και θα αντιστέκεται σε τέτοιες λογικές, που αποπροσανατολίζουν το λαό και τον βγάζουν από το να αγωνίζεται για τα πραγματικά του προβλήματα και ενάντια στις πολιτικές που τα δημιουργούν.