Δ.Χαλκηδόνος-Λαϊκή Συσπείρωση: Τα “μουλωχτά” σκάνδαλα Δημάρχου & Αντιδημάρχου παιδείας

Από την λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ 

Τρεις απανωτές προσκλήσεις μεσα σε τρεις μερες για τρεις συνεδριασεις του δημοτικού Συμβουλιου δια περιφοράς με το ίδιο θέμα αλλά με εισήγηση που άλλαζε κάθε φορά μπροστα στο σκάνδαλο των αποκαλύψεων, δείχνει το δρόμο που θα ακολουθηθεί ακόμη μια φορά μέχρι τις δημοτικές εκλογές : είναι ο δρόμος της εκμετάλλευσής των τοπικίστικων αντιπαραθέσεων.

  Ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος παιδείας προσπάθησαν να περάσουν στα μουλωχτά την ίδρυση τριων νέων ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου αποκρύπτοντας έγγραφα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και μη τηρώντας τις διαδικασίες που προβλέπονταν από αυτά.

Θέλοντας να στείλουμε σ΄όλους το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας ασκώντας φηφοθηρική πολιτική και αναμοχλεύοντας τοπικίστικα πάθη η Λαϊκη Συσπείρωση ανέδειξε το θέμα και δημοσιεύουμε σήμερα τις  τοποθετήσεις μας.

Τοποθέτηση 1η:

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψηφίζει θετικά στα δύο πρωτα θέματα (αναμόρφωση προϋπολογισμού και κατανομή στις σχολικές επιτροπές).

στο τρίτο θέμα(ίδρυση νέων ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Αγ. Αθανασίου) ψηφίζουμε αρνητικά γιατι δεν έχει συζητηθεί καθόλου σε επιτροπή παιδείας, συλλογους γονέων και κηδεμόνων και δημοτικό συμβούλιο.

Σε τηλ. επικοινωνία που είχα με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Κουφαλιων έμαθα ότι το τμήμα <τεχνικός φυτικής παραγωγής> που προϋπήρχε στα Κουφάλια το ζητούσαν κάθε χρόνο να ξαναλειτουργήσει και το τμήμα θερμοϋδραυλικων εγκαταστάσεων εχει εκγριθεί με Φ.Ε.Κ. από πέρυσι να λειτουργήσει. Λόγω ομως καθυστερημένης ενημέρωσης του μαθητικού δυναμικού του Δήμου μας δεν είχαν τις αναμενόμενες εγγραφές και δεν λειτούργησε.

Ολα αυτά κύριε πρόεδρε  μαζι με την έλλειψη καθηγητων που παρατηρείται καθε χρόνο στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων υποβαθμίζουν το σχολείο και θα δημιουργήσουν περαιτέρω τοπικές αντιπαραθέσεις.

ΟΙ δημοτικοί σύμβουλοι

Μαρκιδης Παναγιωτης  και   Σιδηρόπουλος Σάββας

Μετά από αυτό μας πρότειναν στη ΄Λαϊκή Συσπείρωση να συμπληρωθει η απόφαση και με μια ειδικότητα για το ΕΠΑΛ Κουφαλίων. Αρνηθήκαμε να ξαναψηφίσουμε και ζητήσαμε τα έγγραφα της δευτεροβάθμιας που μνημονεύονταν στην αρχική εισήγηση αλλά δεν ειχαν δοθεί στους συμβούλους ως ώφειλαν. Μέσα σ΄αυτά είδαμε ότι δινόταν και νέα ειδικότητα στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων κάτι που το απέκρυψαν και ότι δεν τηρήθηκε από το δήμο μας η διαδικασία που υποδείκνυε η δευτεροβάθμια.

2η τοποθέτηση:

Κύριε πρόεδρε,

Στο μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που γίνεται δια περιφοράς και αφορά την ίδρυση ειδικότητας (τεχνικός φυτικής παραγωγής)  στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρκίδης Παναγιώτης και Σιδηρόπουλος Σάββας ψηφίζουμε θετικά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:

Ένας  αδέξιος χειρισμός εκ μέρους του Δημάρχου, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, μπορεί να αναμοχλεύσει τις τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, πράγμα που η Λαϊκή Συσπείρωση προσπαθεί να εξομαλύνει θεωρώντας ότι τα συμφέροντα των δημοτικών ενοτήτων είναι κοινά.

Είναι κατάκτηση στο Δήμο μας να λειτουργούν δύο ΕΠΑΛ, κάτι που διευκολύνει τους μαθητές μας. Ειδικά για το κτιριακό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, το οποίο είναι τεράστιο, με υπάρχοντα εργαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των οποίων με σύγχρονο υλικό ο Δήμος έπρεπε να διεκδικεί καθώς και την  τοποθέτηση  καθηγητών από την αρχή της χρονιάς και όχι μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που η Διοίκηση του Δήμου μας το δέχεται ως μοιραίο κακό.

Επίσης για το καλό του Δήμου θα έπρεπε, εφόσον ο Δήμος γνωμοδοτεί, τα δύο ΕΠΑΛ Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου, μαζί με το Εργαστηριακό Κέντρο που βρίσκεται στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, όπως συμβαίνει τώρα, για να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους μαθητές μας.

Αντίθετα κατά περίεργο τρόπο μας παρουσιάσατε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης που έχει πάρει από το ΕΠΑΛ Κουφαλίων την πρότασή του για την επαναλειτουργία της ειδικότητας τεχνικού φυτικής παραγωγής και έχοντας ήδη ΦΕΚ για λειτουργία της ειδικότητας τεχνικός θερμουδραυλικών  εγκαταστάσεων δεν προτείνει καμία ειδικότητα για το ΕΠΑΛ Κουφαλίων, ενώ προτείνει τρεις για το ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου, εκ των οποίων οι δύο είναι αυτές που ζητούσε το ΕΠΑΛ Κουφαλίων.

Επιπλέον με βάση τα συνοδευτικά έγγραφα της Δευτεροβάθμιας, που επιτέλους στείλατε με την τρίτη εισήγηση, φαίνεται ,δυστυχώς, ότι η μεθόδευση να έρθει το θέμα δια περιφοράς και αθόρυβα μόνο στην πολιτική εκμετάλλευσή του από την παράταξη του Δημάρχου αποσκοπούσε. Διότι εκτός του ότι τροφοδοτεί την ανταγωνιστικότητα των δύο σχολείων και τις τοπικές αντιπαραθέσεις,  αποδεικνύεται ότι η πρόταση αυτή είναι ανεφάρμοστη, όπως σας εξήγησε σήμερα και ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου, που εξυπηρετεί και τα δύο σχολεία.

Με χαρά μας θα ψηφίζαμε δύο επιπλέον διαφορετικά τμήματα για το ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου, που θα ήταν και υλοποιήσιμα, όπως προβλέπεται από τα έγγραφα της Δευτεροβάθμιας.

Τέλος η αναφορά στην απόφαση του ονόματος της Σχολικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχω ως μέλος μόνο προβληματισμό μου δημιουργεί, γιατί ποτέ δεν συζητήσαμε σ΄αυτήν τέτοιο θέμα. Ο ίδιος είπατε για τις δύο προηγούμενες φορές ότι γράφτηκε εκ παραδρομής, αλλά επαναλήφθηκε και σήμερα για τρίτη φορά.

Το επιχείρημα του Δημάρχου  ότι « εμείς ως Δήμος θα προτείνουμε ό τι θέλουν τα σχολεία», όταν δεν συνοδεύεται από σχεδιασμό  της εκπαιδευτικής πολιτικής στο Δήμο μας , κάτι που είναι όχι μόνο δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας, καταδεικνύει ότι μόνο διαχειριστής βραχυπρόθεσμων θεμάτων μπορεί να είναι……………

Μετά από όλα αυτά απαιτουμε σαν Δήμος να ασχοληθούμε πραγματικα με τα προβλήματα των ΕΠΑΛ Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου που ειναι πολλά και σε διδακτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε κτιριακές εγκατάστάσεις πουέχει ανάγκη το ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου και να μην ρίχνουμε πυροτεχνήματα.