Δ.Χαλκηδόνος: Σοβαρές καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρές καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών, ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις (3) μήνες από τα ακραία φαινόμενα στο Δήμο Χαλκηδόνος, αλλά και ανυπαρξία ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου για να χρηματοδοτήσει την αποζημίωση της πλήρους καταστροφής φυσικού κεφαλαίου, παραγωγής αλλά και θερμοκηπίων, επιβεβαιώθηκαν κατά τη  συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Σ. Φάμελλου στη Βουλή, με θέμα «Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες αγρότες του Δήμου Χαλκηδόνος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Όπως παραδέχτηκε ο Υφυπουργός κ. Στύλιος 3 μήνες μετά τις καταστροφές και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής των ζημιών. Συγκεκριμένα σε 220 αγρότες από τους 1101 που δήλωσαν ζημιές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις ακόμη!

Οπως φαίνεται οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, ότι θα είναι δίπλα στους αγρότες και θα έχουν ταχεία, άμεση και δίκαιη στήριξη από την κυβέρνηση ήταν μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Βιώνουμε φαινόμενα ακραίας κλιματικής κρίσης που απαιτεί την προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής αλλά και του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων που ακολουθούν .Προκειμένου η ελληνική γεωργία να γίνει ανθεκτική στην κλιματική κρίση και το σύστημα αποζημιώσεων επαρκές, χρειάζεται να ανασχεδιαστούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Επανειλημμένως όμως διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση κωλυσιεργεί.

Παρότι είναι νομοθετημένο από το 2016 και είχαν ανατεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ όλα τα Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση για όλες τις Περιφέρειες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει εδώ και τρεισήμισι χρόνια να ολοκληρώσει μόλις ένα. Και αυτό είναι ελάττωμα και έλλειμμα της κυβέρνησης που δείχνει ότι είναι τελείως ψεύτικες οι δηλώσεις περί «Πράσινης Πολιτικής Μητσοτάκη». Και επιπλέον πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία αποζημιώσεων στον πρωτογενή τομέα από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει αυτή την αιτία αποζημιώσεων!
Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο σε αυτήν τη νέα κλιματική κατάσταση.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  δεν επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο των αποζημιώσεων με βάση την κλιματική κρίση γιατί από ό,τι καταλαβαίνουμε, θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη γεωργική ασφάλιση.

Καλούμε την κυβέρνηση
να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών,
να προσδιορίσει υποστηρικτικό οικονομικό εργαλείο εκτός από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογήσει άμεσα την προκαταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την θεομηνία αγρότες.

Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ