Δ.Χαλκηδόνος:Τι λέει ο πρόεδρος Δ.Σ. για τα δια ζώσης συμβούλια

Μετά τις αντιδράσεις και τις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων (πλην της Σύμπραξης Ευθύνης) με τις οποίες ζητούσαν να γίνονται πλέον δια ζώσης τα δημοτικά συμβούλια, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Ταχτατζόγλου Γαβριήλ απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τα μέλη του Δ.Σ.

Αξιότιμοι κύριοι/ες Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριοι/ες Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Χαλκηδόνος, με αφορμή την τελευταία ΚΥΑ Δια/ΓΠ.οικ.51684/2021, (ΦΕΚ 3899/Β/21-8-2021) και τη δυνατότητα που δίνεται για δια ζώσης λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής:

  •  Συνεδριάσεις με φυσική παρουσία προβλέπονται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο (απαιτείται πιστοποιητικό νόσησης). Άρα η παρουσία μη εμβολιασμένων ακόμη και με την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος rapid test ή PCR εξέτασης απαγορεύεται.
  •  Απαραίτητη προϋπόθεση στα παραπάνω αποτελεί η τήρηση των υγειονομικών μέτρων όπως η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, η χρήση μάσκας και αντισηπτικού και η αναλογία 5 τ.μ ανά άτομο. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος των 180τ.μ. της αίθουσας συνεδριάσεων δεν επαρκεί, καθώς μόνο για τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Δήμαρχο, την Γεν. Γραμματέα, τον υπάλληλο του τμήματος υποστήριξης πολιτικών οργάνων και τον ηχολήπτη του Δήμου (σύνολο 37 άτομα), απαιτείται ένας χώρος περίπου 185τ.μ. που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων από τις δια ζώσης συνεδριάσεις!
  •  Στο email (αλλά και σε προσωπικό μήνυμα) που απεστάλη στις 3/8/21 σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και στους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και ζητείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα μίας δια ζώσης συνεδρίασης, 29 άτομα ανταποκρίθηκαν εκ των οποίων δύο δεν έχουν εμβολιαστεί και δύο δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού (είτε έχουν κάνει την πρώτη από τις δύο δόσεις είτε δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την έκδοση του πιστοποιητικού. Απομένουν ακόμη 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων που δεν έχουν απαντήσει, λίγες ώρες πριν την αποστολή της πρόσκλησης!
  •  Η δυνατότητα μίας «μικτού τύπου» συνεδρίασης, δηλ. με φυσική παρουσία για τους εμβολιασμένους και με τηλεδιάσκεψη για τους ανεμβολίαστους, δεν αποκλείεται από τη νέα ΚΥΑ. Για να μπορέσει όμως να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο απαιτούνται τεχνικές προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται από το Δήμο μας. Γίνονται όμως όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας δεν έχουν αλλάξει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί μονόδρομο η συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου να διενεργηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Ταχτατζόγλου Γαβριήλ
Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου Χαλκηδόνος