Δ.Ε.Υ.Α.Χαλκηδόνος, Δυο χρόνια σχεδόν μετά….

ΔΕΥΑΧ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕΤΑ….

27/03/2020 ήταν όταν έγραψα πως ως νεοεισερχόμενο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα πως υπήρξα αφελής.  Αφελής πλέον δε νοιώθω. Πρέπει όμως να παραδεχτώ πως έχω αναθεωρήσει πολλά από αυτά που θεωρούσα  ‘’δεδομένα’’ ή ‘’αυτονόητα’’ .

Γράφει η Μαρία Βλαχάκη

Μέλος του Δ.Σ. ΔΕΥΑΧ-Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος-Ενεργοί Δημότες Χαλκηδόνας

Συμμετέχω στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ από το Νοέμβριο του 2019 που ανέλαβε η νέα Διοίκηση.

Πίστευα πως 

 • Τοπικές υποθέσεις και φορείς που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά ( νερό) απαιτούν άπλετη διαφάνεια και ΠΡΟΣΒΑΣΗ όλων των ενδιαφερόμενων στις διαδικασίες τους. Πόσο μάλλον όταν το τεχνικό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει κοινωφελή έργα εκατομμυρίων ευρώ.
 • Τα μέλη του ΔΣ τους, που εκπροσωπούν την μερίδα των Δημοτών που τους ψήφισε, λειτουργούν ως φωνή των ανθρώπων αυτών.
 • Στα θέματα που καλούνται να ψηφίσουν, έρχονται ενημερωμένοι, τοποθετούνται, επιχειρηματολογούν, αιτιολογούν την ψήφο τους.
 • Εκθέτουν δημόσια τη θέση τους, προς ενημέρωση των Δημοτών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους και κρίνονται γι’ αυτά
 • Κι ένα ακόμα βασικό… Συμμετέχουν στις συνεδριάσεις

Αυτά ήταν τα ‘’αυτονόητα’’ μου.

Προσγειωμένη στην πραγματικότητα τώρα….

 • Από την αρχή της θητείας άκουγα πως οι συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΧ είναι κλειστές (χωρίς αυτό να στοιχειοθετείται από κάπου).
 • Υπήρχε μια γενική απροθυμία στο να παρακολουθεί κόσμος τις συνεδριάσεις μας.
 • Ακόμα και από τις ‘’δια ζώσης’’ συνεδριάσεις (προ covid εποχή), σε δύο περιπτώσεις Δημοτικών Συμβούλων που θέλησαν να παρακολουθήσουν συνεδρίαση, τους δηλώθηκε πως κανονικά δεν επιτρέπεται αλλά τελικά τους έκαναν ‘’την χάρη” και τους άφησαν να παρακολουθήσουν.
 • Η Διοίκηση, ο Πρόεδρος συγκεκριμένα, αρνούνταν επί δύο συνεχόμενους μήνες να μου χορηγήσει (ως μέλος του ΔΣ) αντίγραφο του video συνεδρίασης που συμμετείχα, φοβούμενος μήπως το δημοσιοποιήσω. Αναγκάστηκε να μου το δώσει, μετά από εισαγγελική παραγγελία και τη γνωμοδότηση νομικού που ξεκαθάριζε πως η πράξη του αυτή αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
 • Μέλη του ΔΣ εκφέρουν απόψεις, ψηφίζουν και καθορίζουν αποφάσεις, γνωρίζοντας πως αυτό δεν θα ‘’βγει προς έξω” και δεν θα βλάψει την πολιτική τους εικόνα. Μόνο κάποιος δημότης που ψάχνει αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποφάσεις θα μπορέσει να ενημερωθεί (για τι ποσοστό άραγε μιλάμε;; )
 • Κάποια άλλα μέλη δεν τοποθετούνται καν. Λένε απλά ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στην ψήφιση.
 • Κάποια απουσιάζουν συστηματικά…. και κάποια εμφανίζονται και εξαφανίζονται επιλεκτικά κατά την ώρα της συνεδρίασης, ανάλογα με το θέμα που συζητιέται την στιγμή εκείνη.

Κι αναρωτιέμαι… Όλα αυτά άραγε θα συνέβαιναν αν γινόταν ανάρτηση των video των συνεδριάσεων στην σελίδα της ΔΕΥΑΧ και στα μέσα ενημέρωσης; Αν , το κάθε μέλος του ΔΣ , ήταν πλέον υπεύθυνο δημόσια των λόγων, των πράξεων και της συμμετοχής του; Έχει δικαίωμα ο Δημότης να έχει ιδίαν άποψη για όλα αυτά;

Ζήτησα, με έγγραφό μου (5028/16.07.2021), στον Γεν.Διευθυντή να εισηγηθεί θέματος , στο οποίο θα πρέπει το ανώτατο όργανο (ΔΣ) να αποφασίσει για τον δημόσιο ή μη χαρακτήρα των συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΧ ( με την δυνατότητα της μη δημοσιοποίησης θεμάτων που άπτονται προσωπικά δεδομένα).

Αυτό ήταν το 8ο θέμα, της συνεδρίασης που έγινε με τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 9 Αυγούστου.

Οι ψήφοι ήταν 5 ΥΠΕΡ του δημόσιου χαρακτήρα και 3 ΚΑΤΑ.

Από την επόμενη συνεδρίαση λοιπόν, κάθε Δημότης που ενδιαφέρεται, θα μπορεί να παρακολουθεί και να ενημερώνεται.

Όσο για την χθεσινή  συνεδρίαση , οι παρόντες, οι απόντες, οι επιλεκτικά παρόντες καθώς και οι τοποθετήσεις του κάθε μέλους του ΔΣ θα γίνουν γνωστά σε όλους  μόλις αναρτηθεί η απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Το θετικό μήνυμα της χθεσινής συνεδρίασης ,ήταν  η επιθυμία της πλειοψηφίας  να  μπορούν οι Δημότες να παρακολουθούν τα πεπραγμένα μας.

Η απογοήτευση έρχεται όταν  κάποιες φορές και για τα αυτονόητα θα πρέπει να αγωνίζεσαι….  σε σημείο μάλιστα που να σε κατηγορούν πως έχεις κάνει το θέμα βεντέτα….