Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου
Ως Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου), αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε τους δημότες μας για τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, αλλά και για όλες εκείνες τις δράσεις που προγραμματίζουμε στο άμεσο μέλλον.
Αναλογιζόμενοι την ανάγκη που υπάρχει για αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας που πηγάζουν από το βασικό νόμο που διέπει τη διαχείριση τους (Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν.4235/2014), έχουμε αναπτύξει μια πλούσια δράση που αφορά τους αδέσποτους φίλους μας, με τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισής τους να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Υπογράφουμε συνεχώς συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους για στειρώσεις, εμβολιασμούς και ηλεκτρονικές σημάνσεις ζώων, με τη βοήθεια των εθελοντών – συνδημοτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, σιτίζουμε τα αδέσποτα ζώα (αναμένεται μάλιστα νέα σύμβαση για την προμήθεια ζωοτροφών εντός των επόμενων ημερών), ενώ υπάρχει και σύμβαση με εταιρεία περισυλλογής, όπως ορίζει άλλωστε το άρθρο 9 του Ν.4039/2012. Με ανακοινώσεις και δελτία τύπου ενθαρρύνουμε την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από πολίτες (σσ έχουν υιοθετηθεί περισσότερα από 40 αδέσποτα), ενώ έχουμε συγκροτήσει και την ειδική πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ημερίδα με θέμα: “Συμβιώνοντας με τα αδέσποτα”, ενώ προγραμματίζουμε νέες ενημερωτικές – εκπαιδευτικές καμπάνιες για τους συνδημότες μας στο άμεσο μέλλον. Στόχος της εν λόγω ημερίδας, στην οποία καλεσμένοι – ομιλητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου, κτηνίατροι και εκπαιδευτές σκύλων, ήταν η ενημέρωση των συνδημοτών μας σχετικά με την διαβίωση των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά με αυτά καθώς και η παροχή χρήσιμων συμβουλών για την αποφυγή πιθανών επιθέσεων των ζώων προς τους ανθρώπους.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε την πρωτοβουλία μας για τη σύσταση του διαδημοτικού συνδέσμου ΟΤΑ για τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων “Η ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ” (αρ.ΦΕΚ 2346/2017), με συμμετοχή των όμορων Δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου, η λειτουργία του οποίου πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση του θέματος της στέγασης των ζώων.
Επίσης, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταθέσαμε ολοκληρωμένο φάκελο ενεργειών και δράσεων για τα έτη 2016 – 2017, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ το Δεκέμβριο του 2017 απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του Ν.4039/2012.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η προαγωγή του αισθήματος της φιλοζωίας αποτελούν για εμάς τα σημαντικότερα όπλα καταπολέμησης του “προβλήματος” των αδέσποτων ζώων. Κοιτάζουμε επομένως και προς τη μεριά των ιδιοκτητών ζώων και τους προτρέπουμε να τηρούν την σχετική νομοθεσία:
- Να εκδίδουν δηλαδή βιβλιάριο υγείας για το ζώο τους, να μεριμνούν για την τακτική κτηνιατρική εξέτασή του (εμβολιασμό, αποπαρασίτωση), για την ηλεκτρονική σήμανση του (microchip) καθώς και για την στείρωση του, εφόσον δεν επιθυμούν νεογέννητα ζώα.
- Να προσκομίζουν ή να αποστέλλουν ταχυδρομικώς στο Δήμο μας αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους (microchip) (§ 3, άρθρο 46 του Ν.4235/2014).
- Να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να του εξασφαλίζουν άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα και να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του, ενώ τέλος,
- Να συνοδεύουν το ζώο (σκύλο) στον περίπατό του, πάντα με το λουρί του, ώστε να αποφεύγονται επιθέσεις και δυσάρεστες συνέπειες.
Από την πλευρά μας, ως Διοίκηση του Δήμου, πιστεύουμε βαθιά ότι η 4η Απριλίου δεν αποτελεί ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για όλους μας. Για το λόγο αυτό προτρέπουμε όσους συνδημότες μας επιθυμούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ειδική φόρμα για την ομάδα εθελοντικής δράσης για τα αδέσποτα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου μας (http://dimos-chalkidonos.gr/, συγκεκριμένα στο πεδίο “e-Πολίτης”), ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ουσιαστική συνεργασία.
Τέλος, είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε τα φαινόμενα βίας και επιθέσεων από ανθρώπους σε ζώα, στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε προσπάθεια έχει στόχο την αποτελεσματική διαχείριση τους, εφαρμόζουμε όμως απαρέγκλιτα και τα όσα ορίζει ο νόμος για την αποφυγή επιθέσεων ζώων προς τους ανθρώπους.
Γραφείο τύπου Δήμου Χαλκηδόνος
Μάλλον σε άλλο δήμο αναφέρεται…..αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας την ώρα που οι ίδιοι τους προκαλούν με την ανευθυνότητα τους. Ξεπέρασαν και τον Τσίπρα!!!