Δήμος Χαλκηδόνος:Σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας 56 εργαζόμενοι

Σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας 56 εργαζόμενοι στο Δήμο Χαλκηδόνος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Σε ομηρία 56 υπάλληλοι του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης που προσλήφθηκαν με τις διατάξεις για έκτακτες προσλήψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού». Η ερώτηση αναδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης να επιλύσουν ζητήματα που δημιουργήθηκαν με δική τους ευθύνη,  μετακυλίοντας τις ευθύνες τους στους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να υποστούν τις συνέπειες.

Πρόκειται για την πρόσληψη 56 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων για πέντε μήνες στο Δήμο Χαλκηδόνος της ΠΕ Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής από τον covid-19.

Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη απεφάνθη ότι οι προσλήψεις δεν αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς από το Δήμο και ως εκ τούτου η πληρωμή των εργαζομένων είναι μη νόμιμη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν  αν θα συνεχίσει να υφίσταται η σύμβαση τους, εάν θα πληρωθούν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα, ενώ παράλληλα καλούνται να επιστρέψουν τους μισθούς που έχουν λάβει για παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Εύλογα λοιπόν οι 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν ποιες πρωτοβουλίες  προτίθεται να αναλάβει ο Υπουργός ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για την εργασία τους και να μην καταλογίζονται δεδουλευμένοι μισθοί σε βάρος τους ενώ έχουν παράσχει τις υπηρεσίες τους, μετά από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Οι βουλευτές ζητούν επίσης να ολοκληρωθεί η σύμβασή τους και να λυθούν τα θέματα διαδικασιών και διαφάνειας, σε μία εποχή κρίσιμη για κάθε τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα όταν στην κατάσταση αυτή οι 56 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί χωρίς δική τους ευθύνη, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία στη χώρα μας έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: «Σε ομηρία 56 υπάλληλοι του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης που προσλήφθηκαν με τις διατάξεις για έκτακτες προσλήψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Με την υπ’ αριθμ. 3/12.01.21 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκηδόνος της ΠΕ Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ΙΔΟΧ για την αντιμετώπιση άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής από τον covid-19, σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν. 4745/2020.

Πρόκειται για πρόσληψη 56 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων για πέντε μήνες με καθήκοντα τον καθαρισμό σχολείων, δημοτικών κτηρίων και αγροτικών ιατρείων βάσει των προδιαγραφών του ΕΟΔΥ, τη μεταφορά ευπαθών ομάδων από τους 18 οικισμούς του δήμου στα εμβολιαστικά κέντρα, τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων σε δημότες που το έχουν ανάγκη και τις εργασίες διατήρησης του οδοστρώματος σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα για το θέμα αυτό (https://www.voria.gr/article/ipallili-tou-dimou-chalkidonos-menoun-apliroti-exetias-mias-katangelias) υπήρξε ανώνυμη καταγγελία στο Ελεγκτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Στο πόρισμα του το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τον έλεγχο νομιμότητας, σημειώνει ότι στην απόφαση του Δήμου δεν αιτιολογείται η ανάγκη που προκύπτει για την αντιμετώπιση του κορωνοιού με την πρόσληψη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και δεν παρέχονται στοιχεία για το ήδη υπάρχον προσωπικό, καταλήγοντας στο ότι οι προσλήψεις δεν αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς και ως εκ τούτου η πληρωμή των εργαζομένων είναι μη νόμιμη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουν οδηγηθεί σε ομηρία οι 56 εργαζόμενοι, οι οποίοι ουδόλως ευθύνονται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αναμένοντας την τελική επικύρωση του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μη γνωρίζοντας αν θα συνεχίσει να υφίσταται η σύμβαση τους και εάν θα πληρωθούν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα, ενώ παράλληλα καλούνται να επιστρέψουν τους μισθούς που έχουν λάβει για παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Επειδή η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για κάθε τοπική κοινωνία και αυτό απαιτεί την ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό για την καλύτερη και επαρκέστερη εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.

Επειδή 56 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί χωρίς δική τους ευθύνη να είναι απλήρωτοι και να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με την εργασιακή τους κατάσταση σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία στη χώρα μας έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.     Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για την εργασία τους, να ολοκληρωθεί η σύμβασή τους και να λυθούν τα θέματα διαδικασιών και διαφάνειας;

2.     Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να μην καταλογίζονται δεδουλευμένοι μισθοί σε βάρος υπαλλήλων που έχουν παράσχει τις υπηρεσίες τους δυνάμει αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Φάμελλος Σωκράτης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Ζαχαριάδης Κώστας

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *