Δήμος Χαλκηδόνος:Tηλεματική – τηλεϊατρική: αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Tηλεματική – τηλεϊατρική: αναβάθμιση του ρόλου, της προσβασιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς του πολίτες απομακρυσμένων περιοχών

Στις 11/2/2019 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG 2014-2020 Ελλάδα – Βουλγαρία “Health care center”, στο οποίο ο Δήμος Χαλκηδόνος υπέβαλε πρόταση το 2016 και εγκρίθηκε το 2018.

Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων προβλέπεται η αγορά κινητής μονάδας υγείας, η προμήθεια εξοπλισμού τηλεϊατρικής για σύνδεση με το Γ.Ν Παπαγεωργίου αλλά και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού (Φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο, Φορητή έγχρωμη μονάδα υπερηχογράφου, παιδιατρικό εξοπλισμό, εξωτερικό απινιδωτή, Διαφανοσκόπιο κτλ) που θα υποστηρίξουν τις δομές του Δήμου. Υπενθυμίζεται ότι στο Δήμο Χαλκηδόνος υπάρχουν 10 περιφερειακά ιατρεία, 10 ΚΑΠΗ, 1 δομή “Βοήθεια στο Σπίτι”, ενώ οι δημότες εξυπηρετούνται επί τω πλείστον από τα Κέντρα Υγείας Κουφαλίων, Διαβατών, Χαλάστρας και Αλεξάνδρειας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, η πρόεδρος του ΟΚΠΑΧ κα Ξένια Κιαχαγιά – Παρασχάκη, ο Δήμαρχος Λαγκαδά και εταίρος στο έργο “Health Care Center” κ. Γιάννης Καραγιάννης, ενώ διάνθισαν το σεμινάριο με τις εισηγήσεις τους οι κκ Χατζηβρέττας – Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Αλληλεγγύης, Δρ Νίτσας – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (μέσω επιστολής εξαιτίας απρόβλεπτου περιστατικού), Μπιγάκη & Σοφιαλίδης – Project Manager & Δ/ντης Τ.Υ., αντίστοιχα, του Γ.Ν. Παπαγεωργίου (εταίρος στο έργο), Δρ Άλλιος – εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, Δρ Μαντζαρόπουλος & Δρ Βαρδαλή – Υπεύθυνοι λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Διαβατών & Κουφαλίων αντίστοιχα, Δρ Κουτσιάς – Ιατρός Εργασίας του Δήμου Χαλκηδόνος. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Διοικητής του Συγκροτήματος Μεταφορών Χαλκηδόνας Ταξίαρχος Βοσνακίδης, εκπρόσωποι του Γ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής του Α.Τ. Χαλκηδόνος κ. Μιμηγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Πρασίνου κ. Μωυσίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαμιχαήλ, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος Μικρού Μοναστηρίου κ. Μετλάρης και μέλος του ΔΣ του ΟΚΠΑΧ ο κ. Χρ. Καραγιάννης, εκπρόσωποι των κοινωνικών υπηρεσιών Χαλκηδόνος και Λαγκαδά, μέλη της επιστημονικής κοινότητας & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και πλήθος δημοτών.

Κατά το σεμινάριο, οι ομιλητές παρουσίασαν μια σειρά από καίρια & ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και τις δυσκολίες και ελλείψεις της, την τηλεματική-τηλεϊατρική και τις προοπτικές της ή τις καλές πρακτικές της σε απομακρυσμένες περιοχές πανελλαδικά, καθώς και την δυνατότητα που θα έχουν μελλοντικά οι δημότες για δωρεάν εξετάσεις, για την πρόληψη αλλά και την εξ αποστάσεως αντιμετώπιση περιστατικών σε συνεργασία με το Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Επιγραμματικά το “κοινωνικό δίκτυο” που αναπτύσσεται στο Δήμο Χαλκηδόνος στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι:

  1. Κινητή μονάδα υγείας & αναβάθμιση του εξοπλισμού των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας
  2. Κέντρο Κοινότητας
  3. Κοινωνικό Παντοπωλείο
  4. Κοινωνικό Φαρμακείο
  5. Βοήθεια στο Σπίτι,

με τη δυνατότητα ενίσχυσής τους με περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, σε δομές και δράσεις.

Τέλος, αποφασίστηκε από κοινού με το ΕΚΑΒ, η έναρξη σεμιναρίων πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης παθολογικών περιστατικών σε περιοχές του Δήμου μας τους επόμενους μήνες, στις οποίες όλοι οι δημότες θα μπορούν να συμμετέχουν και να ενημερωθούν, γεγονός που, επίσης, θα ωφελήσει σημαντικά και τα μέλη του νεοσυσταθέντος Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β Τάξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *