Τι είπαν στον Alpha 96.5 Τσουκνιδάς-Φωτόπουλος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Τι είπαν στον Alpha 96.5 Τσουκνιδάς-Φωτόπουλος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

«Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ούτε δήμος Δέλτα, ούτε δήμος Χαλκηδόνος. Είμαστε θετικοί στον διάλογο», ξεκαθαρίζει μέσω του Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Γιάννης Τσουκνιδάς, μετά την υπογραφή της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης και με φόντο τα σενάρια για την χωροθέτησή της ανάμεσα στους δήμους Χαλκηδόνος και Δέλτα (διαβάστε ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκνιδά η μελέτη θα αποφανθεί πού μπορεί να κατασκευαστεί η Μ.Ε.Α. δυτικού τομέα και υπογραμμίζει ότι «ήδη ως χώρα έχουμε αργήσει πάρα, πάρα πολύ για να μπούμε σε μια άλλη επεξεργασία των οικιακών αποβλήτων και προτιμούμε να γεμίζουμε χαράδρες και κανάλια με οικιακά απόβλητα και μπάζα και να μην μπούμε σε μία βιομηχανική και ενεργειακή απόδοση κάποιων καταστάσεων».

«Θα πρέπει να περάσουμε στον δημότη ότι η ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού πρέπει να προχωρήσει. Είναι υποχρέωση όλων. Ο ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη έχει γεμίσει. Ήδη μας ανέβασαν από 22 στα 28 ευρώ τον τόνο στην εναπόθεση που κάνουμε εκεί. Οι ντιρεκτίβες που βγαίνουν από την Ε.Ε. λένε ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε 20% εναπόθεση και το υπόλοιπο να είναι επεξεργάσιμο κι εμείς ακόμα είμαστε στο 90% (σ.σ. εναπόθεσης στον ΧΥΤΑ)», προειδοποιεί ακολούθως ο δήμαρχος Χαλκηδόνος.

Κατά την άποψη του κου Τσουκνιδά πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη της Μ.Ε.Α. δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, προκειμένου «να δούμε πού βολεύει γιατί θα είναι μία Μ.Ε.Α. που θα πιάσει δυτικά της Θεσσαλονίκης», ενώ υπενθυμίζει το μοντέλο της Βουλγαρίας, το οποίο θα ακολουθηθεί και στην κεντρική Μακεδονία και προβλέπει να «γίνει και μία μονάδα ενεργειακής απόδοσης (σ.σ. καύσης). Στα Σόφια που πήγαμε και είδαμε, δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε από μυρωδιές, ούτε από μόλυνση περιβάλλοντος, ούτε από τίποτα».

Σε κάθε περίπτωση «είμαστε υποχρεωμένοι, ως αυτοδιοικητικοί, να συμβάλλουμε και στο διάλογο και στην επίλυση του προβλήματος», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλκηδόνος.

«Συμφωνούμε με την κατασκευή του έργου», αλλά «υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου (…) που λέει οπουδήποτε αλλού εκτός από το δήμο Δέλτα, διότι ο δήμος Δέλτα δεν σηκώνει άλλη υποβάθμιση», ξεκαθαρίζει στον Αlpha 96,5  Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος με φόντο την χθεσινή, 20/11, υπογραφή της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης και τη σκέψη για κατασκευή της ανάμεσα στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος.

Μάλιστα ο δήμαρχος Δέλτα προειδοποιεί ότι «εάν θεωρηθεί ότι εκτός του δήμου Δέλτα είναι ο δήμος Ωραιοκάστρου, ή ο δήμος Χαλκηδόνος όπου οι άκρες των δήμων αυτών καταλήγουν μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, δεν μπορεί να συμβεί αυτό το οποίο έγινε με την χωματερή στη Μαυροράχη, όπου ναι μεν τα πήρε ο δήμος Λαχανά, αλλά ήταν στην άκρη του δήμου, δεν είχε καμία επαφή με τον κόσμο του και ήταν ουσιαστικά στην Άσσηρο και στο Λαγκαδά.»

Καθώς ο κ. Φωτόπουλος θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία αυτού του εργοστασίου, καταθέτει την πεποίθησή του πως «υπάρχει τρόπος να βρούνε χώρο» και επαναλαμβάνει ότι «επειδή ήξερα τι γίνεται, εγώ δεν είμαι χθεσινός σ’ αυτά, φρόντισα τότε που έπρεπε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις» τονίζει ο δήμαρχος Δέλτα παραπέμποντας στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της κεντρικής Μακεδονίας.

Απαντώντας στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη (διαβάστε ΕΔΩ), ο κ. Φωτόπουλος απαντά «έχει δίκιο ο κ. Γεράνης. Κανείς δεν κραυγάζει για το θεαθήναι. Μιλάμε για την ουσία. Ακόμη δεν υπάρχει συλλογική απόφαση των οργάνων για το πού θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο».

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης ότι ο χώρος του εργοστασίου θα είναι ανάμεσα στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος, ο κ. Φωτόπουλος απαντά «Ως Κυρίζογλου μπορεί να τοποθετείται όπως θέλει. Όταν θα θέλει να τοποθετηθεί σαν εκπρόσωπος των δημάρχων, θα το κάνει αφού πάρει απόφαση η ΠΕΔ. Εγώ δεν απαγορεύω κανέναν να πει αυτό που πιστεύει και θέλει. Μιλάει ως δήμαρχος Αμπελοκήπων. Όταν θα υπάρχει συλλογική απόφαση, τότε θα μιλάει και για τη συνολική απόφαση που ενδεχόμενα να υπάρχει. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του κου Φωτόπουλου είναι το εργοστάσιο να κατασκευαστεί, πέρα από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δήμο Κατερίνης «ο οποίος δεν απέχει μακριά από δω ο οποίος θέλει να πάει το εργοστάσιο εκεί πέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να γίνει κάτι άλλο».

alpha96.5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *