Άμεση ανάγκη ανάπλασης και αναδάσωσης του Γαλλικού Ποταμού
*Του Γιώργου Αρβανιτίδη
Το ότι η Β’ Θεσσαλονίκης αξίζει περισσότερα, δεν είναι απλά μια ακόμα διαπίστωση. Είναι επιτακτική ανάγκη. Η ανάλωσή μας σε συζητήσεις και συμπεράσματα έχει παρέλθει και τώρα μόνο οι πράξεις και μάλιστα οι αποτελεσματικές, έχουν νόημα. Όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά της, όπως τον φυσικό πλούτο της, την βιοποικιλότητα, τους ανεκμετάλλευτους χώρους και εκτάσεις, τη ζωική και αγροτική παραγωγή, τις βιομηχανικές περιοχές και τα πάρκα. Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι οι πολίτες της Β’ περιφέρειας και θέλουν και αξίζουν να αποκτήσουν νέα μέσα σταθερής τροχιάς και δίκτυα σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη, σύγχρονες υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας κα παιδείας, πόσιμο νερό ύδρευσης, δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πολλά άλλα.
Ανάμεσά τους, ένα από εκείνα τα σχέδια που για μας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί σημείο αιχμής είναι η ανάπλαση και αναδάσωση του Γαλλικού ποταμού, καθώς η επιστημονική τεκμηρίωση σε συνδυασμό με την κοινή λογική συγκλίνουν ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει υπερτοπικό χώρο αναψυχής για όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά κι ένα φίλτρο πρασίνου απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση που αυξάνεται συνεχώς στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.
Ο αγώνας μας προσανατολίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε μία ισχυρή προτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επανασχεδιάσει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και να εξασφαλίσει την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή πόρων και έργων. Ειδικά η περιοχή του Γαλλικού θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει προτεραιότητα και να γίνουν μαζικές φυτεύσεις δένδρων που θα αναμορφώσουν ολόκληρη την δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από την κοίτη και τις εκβολές του μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς θα μπορούσε να γίνει μια εκτεταμένη αναδάσωση στις όχθες του Γαλλικού Ποταμού ώστε να αποτελέσει μαζί με το Σέιχ Σου έναν «Πράσινο Δακτύλιο» και «πνεύμονα» που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, αυτή η αναδάσωση θα αποτελέσει και μια σημαντική φυσική εγκατάσταση δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται και η συμβολή στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής και στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (climate neutrality) έως το 2050 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Τώρα, με την ευκαιρία των εθνικών εκλογών, πρέπει να ακουστούν και να κατατεθούν προτάσεις, στόχοι και ιδέες που μπορούν να γίνουν πράξη. Τώρα, είναι η ώρα να διεκδικήσουμε και να φτιάξουμε επιτέλους την περιφέρεια μας, τόπο που θα θέλει κάθε άνθρωπος να ζει, να δημιουργεί, να σπουδάζει και να επισκέπτεται. Όχι ως «πίσω αυλή» της Θεσσαλονίκης, αλλά ως δυναμική ενδοχώρα, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
*Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι υποψήφιος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.