Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Χαλκηδόνος ανάμεσα στις καλύτερες και καινοτόμες πόλεις της Ελλάδας

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

“Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Χαλκηδόνος βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες και καινοτόμες πόλεις της Ελλάδας”

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Best City Awards 2018, βραβεύσεις που διοργανώνονται για 3η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Παραβρέθηκαν περίπου 300 εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και στελεχών επιχειρήσεων, απ’ όπου αναδείχθηκαν οι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις της Ελλάδας.
Εξ αυτών και μεταξύ άλλων 4 Δήμων της Β. Ελλάδας (οι 3 ανήκουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ο Δήμος Χαλκηδόνος απέσπασε φέτος 2 βραβεία και συγκεκριμένα τα παρακάτω:

1.ΒΡΑΒΕΙΟ BRONZE στον πυλώνα GREEN CITY στην κατηγορία Διαχείριση στερεών αποβλήτων με τίτλο “GO GREEN “Ανακυκλώνοντας – “Αλλάζοντας συμπεριφορές… – Αλλάζουμε το μέλλον”.

-Σταδιακή μείωση του τονάζ των απορριμμάτων & σταδιακή αύξηση της ανακύκλωσης (κατά 25,5%) κατά τα τελευταία 4 έτη.
-Σταδιακή τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων και κωδώνων γυαλιού.
– Αντικατάσταση μικρών πράσινων κάδων με μεγάλους (1.100 λίτρων), καθώς και ένταξη του Δήμου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την προμήθεια 13 συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων (3.000 λίτρων).
-Εκστρατείες ενημέρωσης με τη μέθοδο πόρτα-πόρτα στους δημότες, σε σχολεία της Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης με αντίστοιχη τοποθέτηση ενημερωτικών banners, προσφορά των χορηγών του προγράμματος ΜΕΛ και ΜΕΒΓΑΛ.
-Δημιουργία πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης και έναρξη ανακύκλωσης βιοαποβλήτων Π/Υ 375.000 ευρώ σε πράσινο σημείο του Δήμου (υποβολή και έγκριση πρότασής μας στο Interreg 2014-2020 με ακρωνύμιο “BIOREAL”).

2.ΒΡΑΒΕΙΟ SILVER στον πυλώνα GREEN CITY στην κατηγορία Βιώσιμος Δημόσιος Τομέας με τίτλο “Διοικητική & Ψηφιακή Ανασυγκρότηση Περιφερειακού Δήμου. “Think Sm@rt, Think Positive, M@ke it happen”.

-Σταδιακή μείωση της γραφειοκρατίας κατά 55%, σταδιακή χρήση μέσων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης & αντικατάσταση έντυπων με άλλων ψηφιακών μέσων, ψηφιοποίηση αρχείου & σταδιακή βελτίωση της διοίκησης και οργάνωσης του εσωτερικού περιβάλλοντος κατά 65% παρά το μειωμένο κατά 40% προσωπικό και τους κατά 65% μειωμένους πόρους
-Σταδιακή μείωση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας κατά 25% (1.718.852€) & περιορισμό σπαταλών, άντληση & απορρόφηση ευρωπαϊκών & κρατικών πόρων κατά 85% σε υποβληθείσες προτάσεις αναπτυξιακών έργων, καθώς και αύξηση ταμείου κατά 207%
-Σταδιακή προετοιμασία για εσωτερικό έλεγχο και ηλεκτρονική παρακολούθηση πορείας έργων/προμηθειών/εργασιών ώστε να εκτελείται -το γρηγορότερο εφικτό- ο στρατηγικός σχεδιασμός, με τελικό αποδέκτη τον πολίτη και τις ανάγκες για βελτίωση της ποιότητας ζωής του
-Βελτίωση της εξωστρέφειας του Δήμου Χαλκηδόνος, online Παρακολούθηση συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων & προετοιμασία για G CLOUD και GDPR

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, ο Δήμος Χαλκηδόνος βραβεύτηκε για τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του και την ένταξη της καινοτόμας πρότασης της οποίας αρχίζει η υλοποίηση σε συνεργασία με το Γ.Ν. Παπαγεωργίου, με προμήθεια κινητής μονάδας υγείας και ιατρικού εξοπλισμού τηλεϊατρικής.

“Από την αρχή της θητείας μας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να εκσυχρονίσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες, καθώς επίσης να εξορθολογήσουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να παράξουμε βέλτιστες και αμεσότερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Γίνεται ένας τιτάνιος καθημερινός αγώνας εξομάλυνσης των διαστρεβλώσεων και ανομοιογενειών, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουμε πως θέτουμε βάσεις με σταθερά βήματα και προτάσεις για την δημιουργία μιας «βιώσιμης και έξυπνης πόλης», τόνισε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς. “Ειδικά, για την ανακύκλωση, οφείλουμε να την κάνουμε τρόπο ζωής και να επηρεάσουμε θετικά τις κοινωνίες και τη χώρας μας, σε μία εποχή που οι φυσικοί πόροι μειώνονται, το κλίμα αλλάζει και η κατάσταση του πλανήτη κρίνεται κρίσιμη, ενώ η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση μετατρέπεται σε βασική αξία.”

Επίσης δήλωσε, “η σκληρή δουλειά, σταδιακά, αναγνωρίζεται και είμαι πράγματι περήφανος. Επιδιώκουμε και θέλουμε τον Περιφερειακό Δήμο Χαλκηδόνος να είναι παρών σε νέες προκλήσεις, εξωστρεφής, ανθρώπινος, καινοτόμος και σύγχρονος. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάζονται σκληρά να το πετύχουμε, συνεργάτες και υπάλληλοι. Τέλος, το βραβείο Βιώσιμου Δημόσιου Τομέα και το βραβείο διαχείρισης στερεών αποβλήτων αφιερώνεται σε όλους τους δημότες του Δήμου Χαλκηδόνος”.

Το Δήμο Χαλκηδόνος, εκπροσώπησαν στην τελετή απονομής των βραβείων, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς και η Γενική Γραμματέας κα Παρασκευή Εξαδακτύλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *