Π.Γκούτας:«Θέλουμε ασφάλεια στα τρόφιμα και επιβίωση της ελληνικής παραγωγής»

«Θέλουμε ασφάλεια στα τρόφιμα και επιβίωση της ελληνικής παραγωγής»

Όσα δήλωσε ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου, κ. Παναγιώτης Γκούτας, για το μπλόκο στη Χαλκηδόνα

Στο μπλόκο της Χαλκηδόνας βρέθηκαν και σήμερα αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας – όπως λένε – τα αυτονόητα: την επιβίωση της ελληνικής παραγωγής και την προστασία της ασφάλειας τροφίμων. Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου, κ. Παναγιώτης Γκούτας, μίλησε στο e-koufalia.gr και περιέγραψε με σαφήνεια τους λόγους που οδήγησαν τους παραγωγούς στο δρόμο.

«Είμαστε μαζεμένοι εδώ για να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας», τόνισε αρχικά. Όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν αφορά μόνο την εργασία των αγροτών αλλά την ίδια την ασφάλεια της τροφής που φτάνει στο πιάτο των καταναλωτών.

«Ανεξέλεγκτες εισαγωγές – προϊόντα χωρίς καμία εγγύηση»

Ο κ. Γκούτας υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από προϊόντα τρίτων χωρών, τα οποία – όπως είπε – παράγονται με μεθόδους και φυτοφάρμακα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευτεί.

Έφερε ως παράδειγμα τις ντομάτες που εισάγονταν το καλοκαίρι από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για χρήση «πολύ επικίνδυνων, καρκινογόνων ουσιών». Παρόμοια προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και σε εισαγωγές από ασιατικές και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε.

«Έρχονται αθρόα στη χώρα μας, επειδή έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, και βαφτίζονται ελληνικά», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αυτό όχι μόνο πλήττει τον Έλληνα παραγωγό αλλά συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγή χρόνο με τον χρόνο.

«Από τις 10 μπριζόλες, οι 9 είναι εισαγωγής»

Ο κ. Γκούτας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της έλλειψης ιχνηλασιμότητας, αναφέροντας πως μεγάλος όγκος κρεάτων και λαχανικών που φτάνουν στα καταστήματα είναι εισαγόμενα, αλλά παρουσιάζονται ως ελληνικά.

«Ήδη από τις 10 μοσχαρίσιες μπριζόλες που καταναλώνουμε, οι 9 είναι εισαγωγής», είπε, προσθέτοντας ότι και ο γύρος στα σουβλατζίδικα «είναι πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου εισαγόμενος». Το ίδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχύει και για πολλά είδη λαχανικών, όπου «κάθε χρόνο διπλασιάζονται οι εισαγωγές».

«Η ποιότητα των τροφίμων πέφτει – και αυτό το πληρώνει η υγεία μας»

Ο γραμματέας του Συλλόγου προειδοποίησε πως το θέμα δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς η κακή ποιότητα εισαγόμενων προϊόντων μπορεί να επηρεάσει και τη δημόσια υγεία.

«Γι’ αυτό ανεβαίνουν τα επίπεδα ασθενειών και καρκίνων στον πληθυσμό», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και προστασία της εγχώριας παραγωγής.

«Ζητάμε να μείνει η ελληνική παραγωγή ζωντανή»

Κλείνοντας, ο κ. Γκούτας έκανε ξεκάθαρο πως στόχος των κινητοποιήσεων δεν είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά η διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων και η επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

«Να μείνει η ελληνική παραγωγή, να μείνουν τα ελληνικά τρόφιμα, για να έχουμε αυτάρκεια, ποιότητα και ασφάλεια», σημείωσε.

Αγροτικός Σύλλογος Αξιός:Επιστολή προς τον Επαγγελματικό σύλλογο