Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Αν.Ρωμυλίας:Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η “Αντριάδα 2024”

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ « ΑΝΤΡΙΑΔΑ 2024» ΣΤΟ IΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ.

Διάπλατα άνοιξε τις πύλες του το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» την Κυριακή της Πεντηκοστής 23 Ιουνίου και την Δευτέρα 24 του Αγίου Πνεύματος, για τις Λατρευτικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην Λιβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η καρδιά των ανατολικορωμυλιωτών κτύπησε στην Λειβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια. Πλήθος πιστών και φίλων της Παράδοσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δ.Σ, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και συνδιοργανώθηκαν με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Χαλκηδόνος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (Π.Ο.Σ.Α.Ρ).

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή το μεσημέρι στις 12.00μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο «Κ.Χατζάκος» του Δ.Δ Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνος

Η Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες. Άρχισε με το καλωσόρισμα του προέδρου Απόστολου Ζαφειρόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην συνθήκη Νεΐγύ και διάβασε το κείμενο που απέστειλε ο κεντρικός ομιλητής Δρ Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος εξ’ αιτίας μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν μπόρεσε να παραστεί. Ακολούθησε το δεύτερο μέρος:

Η συναυλία με έργα: «Ελλήνων συνθέτων της Ανατολικής Ρωμυλίας »

Έργα για φωνή και πιάνο με τον τενόρο Δρ Δημοσθένης Φιστουρής και τον Δρ Αθανάσιος Τρικούπης στο πιάνο. Ερμηνεύτηκαν έργα λόγιας μουσικής και έντεχνα τραγούδια συνθετών της Ανατολικής Ρωμυλίας [Θεμιστοκλής Πολυκράτης (1862-1926), Βασίλειος Γουναρόπουλος (1867-1918), Γρηγόρης Κωνσταντινίδης (1893-1979)], τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα και η ανάδειξή τους αποτελεί προϊόν ακαδημαϊκής ερευνητικής εργασίας.

Η συναυλία πλαισιώθηκε από σύντομη κατατοπιστική ομιλία του Δρ Αθανασίου Τρικούπη, κατάλληλη για το ευρύ κοινό, σχετικά με τους συνθέτες, την καταγωγή τους και την εργογραφία τους. Σκοπός της συναυλίας ήταν να καταδείξουμε και την διαφορετική άποψη της πολιτιστικής αστικής κουλτούρας των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης.:

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή το απόγευμα ώρα 19,00 με τον πολυΐερατικό Εσπερινό μετ’αρτοκλασίας που τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Χερουβείμ Τσίνογλου, ο οποίος με την εμπνευσμένη εμπεριστατωμένη ομιλία του ανέλυσε το νόημα της εορτής του Αγίου Πνεύματος και την σημασία της ημέρας για την Ορθοδοξία.

Ακολούθησε η περιφορά της Αγίας Εικόνας και μετά το πέρας περάσαμε στον αύλειο χώρο για το καθιερωμένο κέρασμα και παρακολουθήσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασε

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων «Αριστοτέλης»

Πρόεδρος: Κούσογλου Εύα και Χοροδιδάσκαλος: Συμεωνίδου-Τούμπα Μαίρη


Ακολούθησε η περιφορά της Αγίας Εικόνας και μετά το πέρας περάσαμε στον αύλειο χώρο για το καθιερωμένο κέρασμα και παρακολουθήσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασε o Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων «Αριστοτέλης»-Πρόεδρος: Κούσογλου Εύα και Χοροδιδάσκαλος: Συμεωνίδου-Τούμπα Μαίρη

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου Ώρα 07.00, πραγματοποιήθηκεο Όρθρος, Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συμμετείχε όπως και στον εσπερινό η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με χοράρχη τον Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρυούλων κκ Παντελεήμων ανέλυσε το νόημα του Ευαγγελίου και την σημασία του για την Ορθοδοξία και στην συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου Στεφανία Τσιάλμα καλωσόρισε τους παριστάμενους και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο ο οποίος με την σειρά έκανε ένα απολογισμό των προσπαθειών που καταβάλει το ΔΣ για την επίτευξη των στόχων του και τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν το Ίδρυμα και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίζει στην κατεύθυνση αλληλεγγύης και της αγάπης. Τελειώνοντας αφού ο Σεβασμιότατος ευλόγησε το κουρμπάνι περάσαμε στον αύλειο χώρο όπου ο συντονιστής των εκδηλώσεων μέλος του ΔΣ Αστέριος Τάτσης μαζί με την χοροδιδάσκαλο Χριστίνα Πέγιου παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ακολούθως, οι πιστοί παρακολούθησαν τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασαν οι σύλλογοι συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας που μας εξέπληξε με το παίξιμο της και την αποτελούσαν:

Χαμορούδης Αθανασιος (Ακορντεόν)

Λαγκάνης Γιάννης(Γκάϊντα)

Νετούδης Μιχάλης (Κρουστά)

Συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι:

Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία»

Πρόεδρος: Νινατσιούδης Αργύρης – Χοροδιδάσκαλος: Νινατσιούδης Αργύρης

Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιάς Σερρών «Η ΜΠΑΜΠΩ»

Πρόεδρος: Σωτήρογλου Θεοδώρα – Χοροδιδάσκαλος: Νικηφορίδης Σαράντης

Πολιτιστικός Σύλλογος Άσπρου Παιονίας

Πρόεδρος Πετρίδης Νίκος – Χοροδιδάσκαλος: Νικηφορίδης Σαράντης

Τους συλλόγους και τους χορούς που χόρεψαν παρουσίασε άψογα η χοροδιδάσκαλος Χριστίνα Πέγιου την οποία ευχαριστούμε εγκάρδια για την σημαντική βοήθεια της.

Γύρω στις 12,00 άρχισε να σερβίρετε το παραδοσιακό κουρμπάνι στους προσκυνητές και επισκέπτες και ακολούθησε ανατολικορωμυλιώτικο γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα.

Το Ίδρυμα παρέμεινε ανοικτό μετά το πέρας των εκδηλώσεων μέχρι στις 21,00 και η προσέλευση των πιστών ήταν συνεχής μέχρι το κλείσιμο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους παραβρέθηκαν και λάμπρυναν τις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κκ Ιωήλ, που έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την Αιγίδα του, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ.κ Παντελεήμονα που μας τιμά κάθε χρόνο και χοροστατεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τον Προΐστάμενο του Ναού Πανοσιολογιότατο Πατέρα Χερουβείμ και τους ιερείς που συμμετείχαν στον Εσπερινό και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και τον χοράρχη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου πρωτοψάλτη του ναού της Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Για την παρουσία τους επίσης ευχαριστεί: τον Δήμαρχο Χαλκηδόνος κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο, τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ πρ. Υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, ο οποίος κάθε χρόνο δηλώνει την παρουσία του, τον βουλευτή της Ν.Δ της Β’ Θεσσαλονίκης Θεοφάνη (Φάνη) Παπά, τον Συνεργάτη του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, Νίκο Θωμαΐδη, τις Αντιδημάρχους Πέλλας, Πολιτισμού Εφροσύνη Μερεμητσάκη και Οικονομικών Τζένη Δεντσίδου, τους Αντιδημάρχους Χαλκηδόνος, Πολιτισμού Διαμαντή Διαμαντή, και Οικονομικών Γιώργο Παπαχρηστούδη τον Πρόεδρο του Δ.Δ Κουφαλίων Ιωάννη Σαραφίδη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Κουμαρίδη και για την βοήθεια του, την Δημοτική Σύμβουλο Πέλλας Παραλικίδου Ευδοκία, την Τοπική Σύμβουλο Δ.Δ Πέλλας Λέλα Κουτσού, τον πρ. Δήμαρχο Θεσσαλιώτιδος Δήμο Γκανίδη, τον έγκριτο δημοσιογράφο Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Δημάρχου Πέλλας Λύσανδρο Αμιτζόγλου, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Πέλλας, Λάζαρο Κωνσταντίνου το μέλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Δημήτρη Γκογκίδη αντιπρόεδροι Πέλλας την πρόεδρο της Ένωσης Ανατολικής Ρωμυλίας Αθήνας Θεοδώρα Μηνούδη, τον αντιπρόεδρο της ΠΟΣΑΡ Ντίνο Μοσχίδη, το μέλος της ΠΟΣΑΡ καθηγητής Γιάννης Πραντσίδης, τους προέδρους των συλλόγων που συμμετείχαν, τον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο, που πρόβαλαν τις εκδηλώσεις και συνετέλεσαν στην επιτυχία τους, την ηχολήπτρια του Δήμου Χαλκηδόνος κ.Μαριάννα, τους χορηγούς μας, τους εθελοντές του Ιδρύματος που κοπίασαν, σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων, καθώς και όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και παραβρέθηκαν. Τέλος ένα μεγάλο ιδιαίτερο ευχαριστώ στα τρία μέλη του ΔΣ Αστέριο Τάτση, Στεφανία και Χρήστο Χλωπτσίδη συνεπικουρούμενοι τα μέγιστα από τους Αντιδημάρχους κυρίως του Πολιτισμού Διαμαντή Διαμαντή, των Οικονομικών Γιώργου Παπαχρηστούδη που σήκωσαν όλο το βάρος της προετοιμασίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην πρόεδρο του νεοσύστατου και δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφαλίων «Η ΕΝΩΣΗ» Μαρία Γατίδου-Μαλαθούνη, στα μέλη του ΔΣ και τα μέλη για την ευαισθησία τους να στηρίξουν το Ιερό Ίδρυμα και να έλθουν αρωγοί στην προσπάθεια μας εγκαινιάζοντας νέους δρόμους αλληλεγγύης και συνεργασίας.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΙΑΜΠΑΖΗ – ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ – ΒΑΝΤΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Στη μνήμη του πατέρα του και της ανεψιάς του) – ΓΚΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝ (ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ) – ΡΑΧΜΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ:

ΓΚΑΒΑΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ (ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ), – ΜΠΟΥΧΩΡΙΔΟΥ ΠΑΓΩΝΑ – ΜΠΟΧΩΡΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, – ΜΠΟΧΩΡΙΔΗ ΠΕΤΡΟΥ – ΜΠΟΧΩΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ – ΛΙΤΟΥΔΗ ΜΙΧΑΛΗ (ΑΠΟ ΚΟΥΦΑΛΙΑ)

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ- ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ: ΑΛΜΠΑΝΙΔΗ ( ΜΕΣΕΜΒΡΙΑ)

ΥΓΡΑΕΡΙΑ: ΔΟΜΟΥΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΙΑ-ΚΑΡΕΚΛΕΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ

ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΚΟΥΖΙΝΑ – ΕΙΣΟΔΟ:

ΖΗΚΟΥΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΠΕΤΡΑΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΕΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΚΥΡΙΔΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΚΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΙΤΟΥ ΚΟΥΛΑ, ΔΗΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΧΛΩΠΤΣΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ:

ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΝΕΤΟΥΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΙΣΜΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΙΟΜΟΥΡΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

ΔΙΑΝΟΜΗ: ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΑ, 6 ΜΕΛΗ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΝΩΣΗ»

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ -ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΥΛΛΌΓΩΝ: ΧΛΩΠΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ : ΝΤΙΝΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ

Ζωντανή μετάδοση e-koufalia.gr