Κ.Γιουτίκας: Αντίθετος με την εγκατάσταση σταθμού ραδιοεπικοινωνίας στα Κουφάλια

Επιστολή προς τους άμεσα εμπλεκόμενους με το θέμα της τοποθέτησης σταθμού ραδιοεπικοινωνίας στα Κουφάλια, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ.Κώστας Γιουτίκας με την οποία εκφράζει την αντίθεση αλλά και την ανησυχία του

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση σταθμού ραδιοεπικοινωνίας της εταιρίας VODAFONE στα
Κουφάλια.


Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία και την αντίθεσή μου προς την εγκατάσταση σταθμού ραδιοεπικοινωνίας της εταιρίας σας στα Κουφάλια και συγκεκριμένα στην επέκταση του συνοικισμού.

Ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος αλλά και ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή κινδύνων περαιτέρω υποβάθμισής του.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση την κείμενη νομοθεσία. Δυστυχώς όμως, για τα θέματα αδειοδότησης και εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν έχουμε αρμοδιότητα γνωμοδότησης και κυρίως δεν συμμετέχουμε σε κάποιο στάδιο διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε γνώση των εγκαταστάσεων με καθυστέρηση και όταν ήδη έχει εκδοθεί η άδεια κατασκευής.

Στην προκειμένη περίπτωση αδειοδοτήθηκε από την ΕΕΤΤ (Αρ. 47770/19.04.23) η εγκατάσταση κεραίας στη θέση Κουφάλια 2 (1007078) στην επέκταση του εν λόγω οικισμού, που γειτνιάζει με οικίες και το συγκρότημα εργατικών κατοικιών και για την οποία το ΓΠΣ του Δήμου Χαλκηδόνας προβλέπει τη δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων, πλατειών, χώρων πρασίνου κ.α.


Συναισθανόμενος τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων για τον κίνδυνο της υγείας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής προτείνω να μην εγκατασταθεί η κεραία στη συγκεκριμένη τοποθεσία και να εξεταστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησής της σε άλλο σημείο εκτός οικισμού και σε εύλογη απόσταση από αυτόν, που δεν θα ενέχει κινδύνους.

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Ν. Γιουτίκας
Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος

Πίνακας αποδεκτών
1. VODAFON – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.
2. VANTAGETOWERS
3.ΝΤΟΥΣΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟ
LICENSING ENGINEER
4. ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ A.E.
5. Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)