Ο νεαρός αγρότης Παναγιώτης Κοκογιαννίδης δηλώνει δικαιωμένος με την επιλογή του
Ο νεαρός αγρότης Παναγιώτης Κοκογιαννίδης από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, από τους πρώτους που τόλμησαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της κινόα, μιλά για την εμπειρία του, τα πρώτα αποτελέσματα και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην περιοχή.
Διστακτικός στην αρχή, με πολλούς προβληματισμούς για την καλλιέργεια, αλλά δικαιωμένος στη συνέχεια ως προς την επιλογή του. Σήμερα δηλώνει περισσότερο ανοιχτός για τη νέα περίοδο και βλέπει με άλλη οπτική τη νέα προοπτική που ανοίγεται στον τομέα αυτό.
«Ξεκίνησα με μεγάλη επιφύλαξη…»
«Ξεκίνησα με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί πρόκειται για ένα φυτό άγνωστο για τα δικά μας δεδομένα», παραδέχεται ο Παναγιώτης Κοκογιαννίδης και σήμερα –παρά τις δυσκολίες– δηλώνει δικαιωμένος.
«Στην πορεία είδα ότι άξιζε τον κόπο. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διέθετα δεν ήταν προσαρμοσμένος στην καλλιέργεια της κινόα, γι’ αυτό και έσπειρα σε αποστάσεις των 75 εκατοστών. Από την αρχή όμως είχα διαρκή επικοινωνία με την εταιρεία που συνεργάζομαι και τους επιστημονικούς υπεύθυνους, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες τους.»
Η πρώτη χρονιά απέδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Ο πρώτος κύκλος της καλλιέργειας έδωσε περίπου 330 κιλά το στρέμμα, γεγονός που δείχνει ότι η κινόα μπορεί να σταθεί εμπορικά και παραγωγικά στις συνθήκες της περιοχής μας», σημειώνει.
Από τα σιτηρά και το βαμβάκι στη διαφοροποίηση
Η περιοχή των Κουφαλίων παραδοσιακά στηρίζεται σε καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού. Η εισαγωγή της κινόα, ωστόσο, φαίνεται να ανοίγει νέους ορίζοντες.
«Ξεκινήσαμε ορισμένοι παραγωγοί με 500 στρέμματα και φέτος υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τα 2.000. Αυτό από μόνο του δείχνει την εμπιστοσύνη που αρχίζουν να δείχνουν οι συνάδελφοι στην καλλιέργεια», αναφέρει ο παραγωγός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλεονεκτήματα της κινόα είναι πολλαπλά: χαμηλές ανάγκες σε νερό και φυτοφάρμακα, ευκολία προσαρμογής, ανθεκτικότητα στα ξηροθερμικά κλίματα και ικανοποιητική στρεμματική απόδοση.
«Είναι ένα φυτό που δείχνει να “ταιριάζει” στα νέα δεδομένα της γεωργίας, όπου η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο», τονίζει.
Η βιολογική προοπτική
Ο Παναγιώτης Κοκογιαννίδης ανήκει στη νέα γενιά των αγροτών που επενδύουν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
«Ήδη βρίσκομαι στο τρίτο έτος πιστοποίησης των χωραφιών μου στη βιολογική γεωργία. Για τον λόγο αυτό, σκοπεύω να καλλιεργήσω το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασής μου με κινόα», δηλώνει.
Όπως εξηγεί, η καλλιέργεια αυτή είναι σχεδόν “φτιαγμένη” για το βιολογικό μοντέλο παραγωγής. «Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε εισροές, προσαρμόζεται εύκολα στις υποχρεώσεις του κανονισμού και κλείνει γρήγορα τις γραμμές του χωραφιού, περιορίζοντας τα ζιζάνια. Με λίγη φροντίδα μπορεί να δώσει ένα καθαρό και ποιοτικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία.»
Η κινόα ως στρατηγική επιλογή για το μέλλον
Για τον κ. Κοκογιαννίδη, η κινόα δεν αποτελεί απλώς μια πειραματική καλλιέργεια, αλλά μια στρατηγική επιλογή για το μέλλον.
«Η αγορά δείχνει ενδιαφέρον, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει έμφαση στις περιβαλλοντικές πολιτικές και στην πράσινη μετάβαση. Αν εντάξουμε σωστά την καλλιέργεια αυτή στα σχετικά προγράμματα, πιστεύω πως ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός μας θα προέρχεται από εκεί», σημειώνει.
Με την προοπτική αύξησης της ζήτησης για “super foods” και τη στροφή των καταναλωτών σε φυτικά, υγιεινά προϊόντα, η κινόα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα επόμενα δυναμικά χαρτιά της ελληνικής γεωργίας.
«Η ελληνική ύπαιθρος χρειάζεται νέες ιδέες»
Κλείνοντας, ο παραγωγός στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους συναδέλφους του:
«Η ελληνική ύπαιθρος χρειάζεται νέες ιδέες και προσαρμοστικότητα. Η κινόα μπορεί να είναι μια από αυτές τις λύσεις. Δεν αντικαθιστά τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά μπορεί να τις συμπληρώσει, δίνοντας νέα πνοή στην αγροτική παραγωγή.»
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις
Στο site της Εταιρίας https://aristiquinoa.gr που “τρέχει” και το πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από παραγωγούς.
Η διαδικασία περιλαμβάνει επικοινωνία με την γεωπονική ομάδα της Εταιρίας, παροχή πληροφοριών και χρόνο για την καλύτερη δυνατή επιλογή του χωραφιού.
Το δυνατό σημείο στο επίπεδο παραγωγής είναι ότι η κινόα είναι πιο προσοδοφόρα από τα υπόλοιπα δημητριακά, ενώ η τεχνογνωσία που απαιτείται δεν είναι εξεζητημένη, αφού μοιάζει αρκετά με εκείνη που χρειάζεται για τις υπόλοιπες καλλιέργειες δημητριακών.
Η αντοχή του φυτού σε παράγοντες όπως η ξηρασία και η αλμυρότητα του εδάφους βοηθά περαιτέρω την καλλιέργεια.
* e-koufalia.gr * Ανεξάρτητη ενημέρωση για το Δήμο Χαλκηδόνος
