Κουφάλια:Μ.Χατζάκου-“Η ΜΕΒΓΑΛ έχει τα κεφάλαια να επιστρέψει στην ανάπτυξη”

Μ.Χατζάκου-“Η ΜΕΒΓΑΛ έχει τα κεφάλαια να επιστρέψει στην ανάπτυξη”

Μαίρη Χατζάκου, επικεφαλής ΜΕΒΓΑΛ 

hatzakou
imerisia.gr

«Η εταιρεία έχει αλλάξει τελείως πορεία. Έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επιστρέψει στην ανάπτυξη που θέλουν οι μέτοχοι». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στην «Η» η Μαίρη Χατζάκου για τη νέα προσπάθεια εξυγίανσης της ΜΕΒΓΑΛ, δηλώνοντας αισιόδοξη για την επιτυχία του εγχειρήματος παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται. Η κόρη του ιδρυτή της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας μιλά επίσης για την απόφασή της να επιστρέψει ενεργά στα δρώμενα της εταιρείας, τον κ. Παπαδάκη, τον ρόλο της ΔΕΛΤΑ στο νέο σχήμα, αλλά και για την Bartons, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω όμως σε διαφορετική βάση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίσατε πριν από μερικές εβδομάδες, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ικανή για να επιστρέψει η εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης. Τι λέτε για αυτό;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις ενέργειές μας είναι ικανή. Ήδη, από την 1η Ιουνίου έχουν μπει στα ταμεία της εταιρείας τα πρώτα 3,8 εκατ. ευρώ και με βάση τον προγραμματισμό μας το εγχείρημα «βγαίνει» άνετα. Στα χρήματα αυτά δεν υπολογίζονται οι οφειλές της «Μαρινόπουλος» αλλά και κάποια άλλα ποσά που ενδεχομένως να έρθουν στην πορεία. Η εταιρεία έχει αλλάξει τελείως πορεία. Έχει τα απαραίτητα κεφάλαια (CAPEX) για να επιστρέψει στην ανάπτυξη που θέλουν οι μέτοχοι.

Πού θα κατευθυνθεί το ποσό της αύξησης; Εκτός από την τακτοποίηση υποχρεώσεων υπάρχει πρόβλεψη για νέες επενδύσεις;

Το πλάνο, όπως είναι τώρα, προβλέπει πως ένα μέρος των 10 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των οφειλών προς την Bartons και προς τον κ. Παπαδάκη, ενώ τα υπόλοιπα 3,2 εκατ. ευρώ που μένουν θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της εταιρείας. Με τα χρήματα αυτά και τη χρηματοδοτική ροή της εταιρείας θα γίνουν επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής αλλά και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Τι ύψους είναι η αναδιάρθρωση που ζητάτε και πώς αντιδρούν οι τράπεζες στο αίτημά σας; Έχετε εξασφαλίσει την έγκρισή τους;

Όχι, δεν έχουμε ακόμη εξασφαλίσει την έγκριση των τραπεζών. Η εξυγίανση της εταιρείας περνά μέσα από την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Αναδιάρθρωση που δεν αφορά σε «κούρεμα», αλλά στην παροχή μειωμένων επιτοκίων. Τα μηνύματα που έχουμε από τις τράπεζες είναι καλά. Βλέπουν θετικά το γεγονός πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κάποιοι επενδύουν σημαντικά κεφάλαια, και πως γίνεται μια προσπάθεια να μείνει η εταιρεία στα χέρια των παλιών μετόχων.

Το γεγονός πως έφυγε η Bartons από το «κάδρο», τους ενόχλησε; Υπό την έννοια ότι έβλεπαν να υπάρχει μια λύση που κυοφορούνταν για αρκετό διάστημα…

Είναι δικό τους το θέμα. Εγώ προσωπικά, έχω γνώμη πως το βλέπουν. Αλλά είναι δική μου και δεν θα ήθελα να επεκταθώ.

Έχει κλείσει οριστικά η υπόθεση συνεργασίας με την Bartons;

Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε κακές εντυπώσεις. Η καινούργια διοίκηση έχει μέλημά της την ανάπτυξη της εταιρείας. Δεν κλείνουμε τις πόρτες σε κανέναν, τη στιγμή που έχει διάθεση να βοηθήσει προς το συμφέρον της εταιρείας.

Σε ποια βάση μπορεί να υπάρξει συνεργασία;

Καταρχάς, η πρόταση που είχαν κάνει αρχικά για ανάληψη της διοίκησης έχει απορριφθεί οριστικά. Η Bartons ζητούσε το management, ζητούσε ενέχυρο τις μετοχές μας, αλλά και το δικαίωμα να τις πουλήσει. Αυτά δεν ισχύουν τώρα.

Από εκεί και πέρα, είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις δικές τους προτάσεις για μια ενδεχόμενη συνεργασία με άλλους όρους. Για παράδειγμα, μπορούμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να φτιάχνουμε προϊόντα για λογαριασμό τους για τις διεθνείς αγορές. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε τη διατήρηση και επέκταση του δανείου των 3 εκατ. ευρώ που έχουν δώσει στη ΜΕΒΓΑΛ.

Τι σας οδήγησε να επανέλθετε ενεργά στα δρώμενα της εταιρείας και να έλθετε σε ρήξη με την πλευρά Παπαδάκη; Πόσο σας επηρέασε η καταρχήν συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση;

Κοιτάξτε, τη συμφωνία που λέτε την πληροφορήθηκα από διάφορα δημοσιεύματα, καθώς δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία ως μέτοχοί της. Αρχικά, άκουσα ότι η Bartons αγόρασε ένα δάνειο της ΜΕΒΓΑΛ, και το καλοκαίρι του 2014 έκανε ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία απέκτησε το υποκατάστημα στην Αθήνα. Ύστερα, διέρρεαν πως θα δώσουν δάνειο ύψους 15 με 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Κάποια στιγμή, αντιλήφθηκα πως η ΜΕΒΓΑΛ δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες και πως πούλησε τα σήματά της, προς 800.000 ευρώ. Προσωπικά όλη αυτή η εικόνα, μου δημιούργησε έναν αρνητισμό σχετικά με το εάν προχωρεί το deal ή όχι. εάν πράγματι υπάρχει fund και αν υπάρχει η διάθεση να ολοκληρωθεί η διάσωση της εταιρείας, ή παρατείνεται ένας «θάνατος». Έτσι αποφασίσαμε από κοινού με τον κ. Συμεωνίδη να βγούμε μπροστά και να αποκτήσουμε τον έλεγχο της διοίκησης. Θεωρήσαμε πως ήταν κρίμα να χάσουμε την εταιρεία μέσα από τα χέρια μας. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπαδάκης κατάλαβε πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος του στη ΜΕΒΓΑΛ, και επέλεξε να πουλήσει τις μετοχές του.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΔΕΛΤΑ στη νέα προσπάθεια της ΜΕΒΓΑΛ;

Κοιτάξτε, η ΔΕΛΤΑ θα είναι μέτοχος όπως και οι άλλοι. Αυτή τη στιγμή, δεν αποκτά τον έλεγχο της εταιρείας. Η ΔΕΛΤΑ και η πλευρά Χατζάκου θα έχουν τα ίδια μερίδια όταν ολοκληρωθεί η ΑΜΚ. Διευθύνουσα σύμβουλος θα αναλάβω εγώ, ενώ βεβαίως και θα υπάρξει συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ όσον αφορά στο διοικητικό συμβούλιο. Από εκεί και πέρα, όπου βλέπουμε πως υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, όπου μπορούμε να κερδίσουμε και οι δυο, τότε, ναι, θα το εξετάσουμε. Όπως σας είπα και πριν, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες.

Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένη; Υπάρχει περίπτωση για παράδειγμα να κλείσει κάποιο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ και να γίνεται η παραγωγή από μονάδα της ΔΕΛΤΑ;

Όχι. Είναι ανεξάρτητες οι πορείες μας. Η κάθε εταιρεία θα κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα. Είμαστε τελείως ανεξάρτητες.

Ανάπτυξη
Εμφαση στις εξαγωγές

Πόσο σας προβληματίζει η κάμψη της κατανάλωσης στην προσπάθεια που κάνετε;

Ευτυχώς, η ΜΕΒΓΑΛ έχει αρκετούς πυλώνες που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της. Είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα τυροκομικά, είναι και οι συνεργασίες εμπορίας που έχει στους χυμούς και το ψωμί αλλά και σε άλλα προϊόντα. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εξαγωγές, με στόχο να αυξήσουμε τα μερίδιά μας στο εξωτερικό στην κατηγορία των τυροκομικών, όπου η ΜΕΒΓΑΛ ήταν η πρώτη εταιρεία που συσκεύασε φέτα και ήταν για χρόνια ηγέτης στις εξαγωγές φέτας.

Πιστεύουμε πως μπορούμε άμεσα να φθάσουμε τις εξαγωγές στο 40% του τζίρου, από 35% που είναι σήμερα. Όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, δεν θα έλεγα ότι η κατανάλωση υποχωρεί ιδιαίτερα στον χώρο των τροφίμων. Μπορεί ο Μάιος να ήταν κακός μήνας, όμως μακροπρόθεσμα δεν νομίζω ότι τα τρόφιμα μπορεί να πέσουν πολύ. Σίγουρα, οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο φθηνές λύσεις, αλλά η ΜΕΒΓΑΛ θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες στον τομέα του μάρκετινγκ, που έχουν απήχηση και πιστεύουμε ότι θα έχουμε άμεσα πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Πηγή:imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *