Κουφάλια:Σ.Καλεντερίδης : ‘Οι γεωπολιτικές προκλήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας’ (vid-φώτο)

Από το γραφείο τύπου της Τ.Ο ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων ΄Κ. Χατζάκος΄ η εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε ως ΔΗΜ.Τ.Ο. με τον Αν. Τομεάρχη Εξωτερικών και Βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης  του κόμματός μας κ. Σάββα Αναστασιάδη, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα κ.Σάββα Καλεντερίδη

Είναι αλήθεια ότι οι γενικότερες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν σε μια νέα βάση τα ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, αναδεικνύοντας τα, ολοένα και περισσότερο, σε ζητήματα κομβικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με την πορεία των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις σχέσεις τους με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Ο κ. Καλεντερίδης, βαθύς γνώστης των γεωπολιτικών θεμάτων της χώρας μας και από τους πλέον κατάλληλους να τα αναλύσουν και να τα ερμηνεύσουν, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στις διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στο θέμα της Θράκης, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στη στάση που αναμένεται να έχουν οι Η.Π.Α. στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και στο τρόπο με το οποίο η συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Μεσογείου και να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλίδα για το γεωπολιτικό τους μέλλον.

Αποσπάσματα από την ομιλία του κ.Σάββα Καλεντερίδη

Ακόμη, ο κ. Καλεντερίδης έδωσε τη δική του ερμηνεία για την εξέλιξη που μπορεί να έχουν οι σχέσεις της χώρας μας με τις Η.Π.Α. λόγω των πρόσφατων Προεδρικών εκλογών και της εκλογής του Ντ. Τράμπ., ενώ δεν άφησε ασχολίαστα τα τεκταινόμενα στη Χειμάρρα αναφορικά με τις κατεδαφίσεις σπιτιών και καταστημάτων ιδιοκτησίας μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ως ΔΗΜ.Τ.Ο. είμαστε βέβαιοι ότι η σημερινή συζήτηση ανέδειξε τις γεωπολιτικές προκλήσεις που υπάρχουν στο προσκήνιο και έδωσε πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς που χρήζουν ιδιαίτερης ερμηνείας και χειρισμού.

Κλείνοντας, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή μας κ. Αναστασιάδη για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, τον ομιλητή κ. Καλεντερίδη για την εξαιρετική του ομιλία και για την τιμή που μας έκανε να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας, το Δήμαρχο Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδά για τη παρουσία του στην εκδήλωση καθώς και όλους  τους συνδημότες μας που έδωσαν δυναμικό «παρών».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ.Σάββα Καλεντερίδη

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *