Κουφάλια:Σε πορεία ανάπτυξης η ΜΕΒΓΑΛ – Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση δανεισμού της

Σε πορεία ανάπτυξης η ΜΕΒΓΑΛ – Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση δανεισμού της

Σε πορεία ανάπτυξης βαδίζει η ΜΕΒΓΑΛ μετά την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ που υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 27/07/17, οι τέσσερις συνεργαζόμενες με την εταιρεία τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης, της 25/04/17, όπου είχαν συμφωνηθεί οι βασικοί όροι και οι προϋποθέσεις της. Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, ύψους € 54,3 εκ. και περιλαμβάνει αντίστοιχο αριθμό ομολογιών, αξίας 1 ευρώ έκαστη. Η διάρκεια του δανείου είναι δεκαετής,  κυμαινομένου επιτοκίου, με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η απόφαση των Τραπεζών για αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων -και τη γενικότερη ρύθμιση των οφειλών ΜΕΒΓΑΛ- κινείται παράλληλα, αλλά και αναγνωρίζει τις αποφασιστικές κινήσεις των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας, οικογένειας Χατζάκου και ΔΕΛΤΑ, για την απρόσκοπτη λειτουργία της και την επαναφορά της σε ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκ. €, το Σεπτέμβριο του 2016, ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας. Επίσης βρίσκεται σε εφαρμογή επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της εταιρείας που περιλαμβάνει: πρόγραμμα για μείωση του λειτουργικού κόστους, κινήσεις αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της και αναπτυξιακή πολιτική πωλήσεων με προσανατολισμό σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις συντονισμένες αποφάσεις της Διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ, οι οποίες επανέφεραν την εταιρεία σε κερδοφορία, μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2016 διαμορφώθηκε στο ποσό των € 109.599 χιλ., σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,62%, ενώ η πτώση της αγοράς γαλακτοκομικών για το 2016  καταγράφηκε στα -10,5%.

Το Ποσοστό Μικτού κέρδους της ΜΕΒΓΑΛ διαμορφώθηκε στο  29,15%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 4,45 ποσοστιαίες μονάδες, το ΕΒΙΤDΑ διαμορφώθηκε στα 9.058 χιλ. €, έναντι αρνητικού (9.227) χιλ. € το προηγούμενο έτος και τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 425 χιλ € από ζημίες  -18.547 χιλ.

Για το 2017 η εταιρεία εκπονεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 4 εκ. € -με έμφαση στους τομείς παραγωγής γιαούρτης και τυροκομικών- και παράλληλα έχει ήδη κυκλοφορήσει με επιτυχία νέα καινοτόμα προϊόντα, τα Harmony Gourmet σε γεύσεις μέντα ή πορτοκάλι, το Κεφίρ με λεμόνι και στέβια, καθώς και σειρά χυμών, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η κυκλοφορία νέων προϊόντων στην κατηγορία τυριών.

Άμεσοι στόχοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι η ενδυνάμωση της θέσης της στην Ελλάδα και, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, η περαιτέρω ανάπτυξή της στο εξωτερικό, όπου από το 1985 έχει ισχυρή παρουσία, η οποία σήμερα εκτείνεται σε 36 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η ΜΕΒΓΑΛ, μετά την τελευταία θετική εξέλιξη με τις τράπεζες, αφήνει πίσω τις δυσκολίες του παρελθόντος και προχωρά με νέο βηματισμό. Αυτό τονίζει η Αντιπρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα Μαίρη Χατζάκου, η οποία μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε:

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην πλούσια γκάμα των προϊόντων μας, και στις τρεις κατηγορίες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυριά), που έχουν μεγαλώσει τρεις γενιές από το 1950, η αγάπη των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ, που έμπρακτα αποδείχτηκε στις δύσκολες εποχές, η αναγνώριση των δυνατοτήτων της εταιρείας από το τραπεζικό σύστημα και –κυρίως- η πίστη των δύο μετόχων, της ΔΕΛΤΑ και της οικογένειάς μου, στην εταιρεία και η επιθυμία τους για υλοποίηση της συνεργασίας των δύο εταιρειών μάς έχουν δώσει την δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και να προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της ΜΕΒΓΑΛ, όπως αξίζει σε μια εταιρεία με τη δική της ιστορία».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *