ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Χαλκίδη, με αφορμή το τελευταίο σας βιβλίο ‘’ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΘΗ’’, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2018 μπορείτε να μας πείτε, τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με γράψιμο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχή σας ευχαριστώ που ζητήσατε να με επισκεφθείτε με σκοπό να γνωρίσετε το συγγραφικό μου έργο, καθώς επίσης και για την επίσκεψη σας το 2016 στην ατομική μου έκθεση, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συνέντευξη.
Η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι πως μου αρέσει το γράψιμο. Θεωρώ πως μέσα απ’ αυτό μπορώ να εκφράζομαι πιο ελεύθερα.
Ακόμα πως με το γράψιμο αποκτώ πάμπολλες γνώσεις και πιστεύω πως ένα κομμάτι απ’ αυτές μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους από τους αναγνώστες μου, που δεν είχαν τον χρόνο και τον τρόπο να τις αποκτήσουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ώρες την ημέρα διαθέτετε στο γράψιμο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι συγκεκριμένος ο χρόνος απασχόλησης μου. Σύμφωνα με υπολογισμούς μου, είναι γύρο στις 6 ώρες την ημέρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε αρχίσατε το γράψιμο και πόσα βιβλία ολοκληρώσατε μέχρι σήμερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πρώτες μου συνεντεύξεις με σκοπό την έκδοση βιβλίου έγιναν το 1982 και το πρώτο μου βιβλίο ήταν τα ‘’ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ’’, που κυκλοφόρησε το 1987.(Εκδόσεις Μαίανδρος Θεσσαλονίκη). Το ίδιο βιβλίο επανεκδόθηκε λόγω εξάντλησης του, βελτιωμένο με καινούργια ευρήματα το 2014. Συνολικά εκδόθηκαν 14 βιβλία τα οποία κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, σε τοπικό επίπεδο και λιγότερο σε πανελλαδικό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σας παρακίνησε να γράψετε τα δύο σας βιβλία με πρώτο ‘’Το πρώτο δάκρυ’’ που σύμφωνα με πληροφορίες μας είχε μεγάλη απήχηση στους κατοίκους των Κουφαλίων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν με παρακίνησε τίποτε. Ένοιωθα από αρκετό καιρό την ανάγκη να γράψω κάτι για τον τόπο που ζω πάνω από τρείς δεκαετίες, όπως το ίδιο έκανα με την γενέτειρά μου τα Πλατανάκια Σερρών με το βιβλίο μου ‘’Πλατανάκια’’ και με τη Γρίτσα του Λιτόχωρου όπου η θερινή μου κατοικία, με το βιβλίο μου ‘’Στη σκιά των Θεών’’.
Το επόμενο βιβλίο ‘’Πέρα από την όχθη’’ που όπως σωστά είπατε θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2018, έχει σκοπό να συμπληρώσει το ‘’Πρώτο δάκρυ’’, λόγω της μεγάλης ύλης που συσσωρεύτηκε σ’ αυτό.
Όντως ‘’Το πρώτο δάκρυ’’ είχε μεγάλη απήχηση σε σημείο που εξαντλήθηκε η πρώτη παρτίδα έκδοσης. Ασφαλώς περίμενα μεγαλύτερη ζήτηση για έκδοση δεύτερης παρτίδας, με τη λογική του μεγάλου πληθυσμού της πόλης. Όμως υπήρξε το παράδοξο, ότι ενώ εμφανίζονταν να το έχει διαβάσει ένα κοινό π.χ. 200, 300 κατοίκων, ο αριθμός της πρώτης παρτίδας δεν ξεπερνούσε τα εκατό βιβλία. Καταλαβαίνεις πως το βιβλίο διαβάζονταν με την μέθοδο του δανεισμού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Διακρίνω κάποια πικρία στα λόγια σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι προς Θεού, δεν αισθάνομαι έτσι. Αντίθετα είμαι πολύ ευχαριστημένος, που έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο έχω τόσους αναγνώστες. Εκείνο που επιθυμούσα ήταν το έργο μου αυτό και το επόμενο που θα ακολουθήσει, να μπει στις βιβλιοθήκες των σπιτιών των συμπολιτών μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε την καλοσύνη να μας περιγράψετε συνοπτικά για το περιεχόμενο του βιβλίου σας ‘’Πέρα από την Όχθη’’ που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαρίστως. Όπως προανέφερα το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να συμπληρώσει το ιστορικό μου διήγημα το ‘’Πρώτο δάκρυ’’. Στο καινούργιο μου έργο μπήκα πιο βαθειά στην ιστορία του τόπου μας παρουσιάζοντας με έμφαση ορισμένα θέματα που με απασχολούσαν εδώ και πολύ καιρό, όπως η ετυμολογία και η προέλευση του ονόματος Κουφάλια, οι αρχαιότητες του τόπου και άλλα.
Το πρώτο και σπουδαιότερο θέμα για μένα, ήταν η προέλευση και ετυμολογία του ονόματος Κουφάλια.
Εδώ θέλω να σας εξομολογηθώ ότι ένας τόσο όμορφος τόπος, ένα κεφαλοχώρι της περιοχής με αστικό περιβάλλον, με δραστήριους κατοίκους, με πολλές αρχαιότητες και ένα σωρό άλλα καλά πράγματα, να έχει ένα όνομα που δεν σημαίνει κάτι. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρχε η δυνατότητα της αλλαγής του ονόματος την δεκαετία του 1920, μου προκάλεσε, δικαιολογημένα πιστεύω, την απορία γιατί δεν δόθηκε κάποιο ιστορικό όνομα στον τόπο, μιας ας πούμε, αρχαίας πόλης που υπήρχε στον τόπο, παρά δόθηκε ένα όνομα που στο κάτω, κάτω, δεν ακούγεται καλά στα αυτιά των ξένων.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Μπορεί κάποια φορά να γίνει η αλλαγή του ονόματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε για την προέλευση του ονόματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ θα το ήθελα αλλά θα μας πάρει αρκετή ώρα. Ο αναγνώστης θα βρει στο βιβλίο όλα τα στοιχεία που αφορούν το όνομα και είμαι σίγουρος ότι θα πεισθεί για την προέλευση του ονόματος Κουφάλια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς πιο όνομα θα προτείνατε για ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να σας πω, φίλε μου. Χωρίς ενδοιασμούς το όνομα Ιχναί η Ιχνές στη δημοτική γλώσσα.
Όπως γνωρίζετε ήταν αρχαία Ελληνική πόλη που όπως πιστεύεται, βρισκόταν στον τόπο μας τα Κουφάλια, στην αγροτική τοποθεσία ‘’Τούμπα Ταβάς’’. Αναφέρεται σ’ αυτή ο αρχαίος μας ιστορικός Ηρόδοτος στο απόσπασμα εβδόμη, ….επί τον Άξιον ποταμόν, ος ουρίζει χώρην Μυγδονίην τε και Βοτιδαία, της έχουσι το παρά θάλασσαν στεινόν χωρίον πόλιες Ίχναι τε και Πέλλα.
Σας ευχαριστώ κύριε Χαλκίδη για τον χρόνο που μου διαθέσατε.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε.