Κουφάλια-Αναγνώστης : Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

Από αναγνώστη μας  λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή : 

ΠΡΟΣ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ < e-koufalia >

Κε Διευθυντά

Θέλω να αναφερθώ στο θέμα που σας εξέθεσα και προσωπικά όσον αφορά την απομάκρυνση εγκαταλειμμένου ΙΧ αυτοκινήτου σε δημόσιο δρόμο .

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα παρατημένα στους δρόμους των ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ αλλά εμένα με ενδιαφέρει άμεσα διότι το εν λόγω όχημα βρίσκεται παρατημένο εδώ και τέσσερα χρόνια μπροστά στο Ιατρείο μου και αποτελεί εστία μόλυνσης και υγειονομική βόμβα.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς αναφορές μου στις υπεύθυνες αρχές δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στην εφαρμογή του ξεκάθαρου νόμου.

Ευελπιστώ στην δική σας συμβολή μιας και έχετε ασχοληθεί πολλές φορές με θέματα δημόσιας υγείας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 5 ΚΟΥΦΑΛΙΑ

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι ισχύει για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα

Πότε ένα όχημα θεωρείται εγκαταλελειμμένο

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγκαταλελειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες
  • Να είναι εγκαταλελειμμένο σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.
  • Να είναι εγκαταλελειμμένο σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
  • Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται δε δύναται να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Τι συμβαίνει με τα εγκαταλελειμμένα

Για τη συλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

  1. Η αρμόδια Υπηρεσία του σχετικού Δήμου εντοπίζει το εγκαταλελλειμένο όχημα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο.
  2. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στη κατοχή του οικείου Δήμου.
  3. Ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει για 10 ημέρες. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης του. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, προωθείται προς καταστροφή.

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα του πολίτη, η οποία διαβιβάζεται στο Δήμο Χαλκηδόνος γραφείο Δημάρχου  και για δεύτερη φορά ζητεί από το Δήμο να μεριμνήσει και να εφαρμόσει τον νόμο.