Κουφάλια:Εγκαίνια Εκλογικού κέντρου παράταξης «Ενεργοί Δημότες»

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στα Κουφάλια έκανε χθες η παράταξη “Ενεργοί Δημότες” .Διαβάστε την ομιλία του υποψηφίου δημάρχου κ.Μηνά Μηντζαρίδη

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Αγαπητοί καλεσμένοι, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Μάης του 2019 θα καθορίσει με τις Δημοτικές εκλογές, τις ΝΕΕΣ δημοτικές αρχές που θα κληθούν να οδηγήσουν του Δήμους στην ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε μας υποχρεώνει να έχουμε μια νέα ματιά στην ΝΕΑ εποχή που έρχεται.

Η παρατεταμένη στασιμότητα αλλά και η αγχωμένη διαχείριση  χαρακτηρίζει σήμερα τις όποιες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης να βγει από το τέλμα της ανυπαρξίας της.

Ο δήμος μας σήμερα λειτουργεί με παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, και αυτό έχει κοστίσει πολλαπλώς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η «ενός ανδρός εξουσία»,  η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πρέπει να σταματήσουν άμεσα

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει

να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες,

να αφυπνίζει , αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις,

να δημιουργεί φρέσκα οράματα,

αντί να βολεύεται με «μπαγιάτικες φαντασιώσεις»,

να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

Για μας όλους,  το εγώ  είναι κάτω από το εμείς. θέλουμε να δώσουμε φωνή στο εμείς της Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο,  άνθρωποι  με στρατηγική, ρεαλιστές και μεθοδικοί, που δίνουν προτεραιότητα σε

Έννοιες όπως

 • η συμμετοχικότητα,
 • η συνέργεια,
 • η σύνθεση απόψεων,
 • η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας,
 • η αλληλεγγύη,
 • η ανακύκλωση,
 • οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
 • η ενεργειακή δημοκρατία,
 • το περιβάλλον,
 • η οικολογία,
 • η βιώσιμη κινητικότητα ,και
 • το σημαντικότερο όλων η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών.

Στον Δήμο Χαλκηδόνος χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα τελευταία χρόνια.

 • Οι υποδομές παραμελήθηκαν,
 • οι κοινωνικές δομές αλληλεγγύης ατόνησαν,
 • οι δημοτικές λειτουργίες υποβαθμίστηκαν,
 • η επιχειρηματικότητα «γονάτισε»
 • και, το κυριότερο,
 • οι τρεις Δημοτικές Ενότητες, Κουφάλια, Χαλκηδόνα,  Αγ. Αθανάσιος, αφέθηκαν να τραβήξει η κάθε μία τον δρόμο της…
 • Χωρίς όραμα, χωρίς γνώση, χωρίς σχέδιο, χωρίς -πάνω απ’ όλα- όρεξη για δουλειά.

Θέλουμε και οι τρείς γεωγραφικές ενότητες Κουφάλια Χαλκηδόνα και Άγιος Αθανάσιος του Δήμου μας ,

 • να λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύνολο,
 • να υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον για κάθε γωνιά του Δήμου.
 • Ισόρροπη ανάπτυξη,
 • Δίκαια αντιμετώπιση των προβλημάτων σε όλες της γεωγραφικές ενότητες,
 • έτσι ώστε να θεμελιωθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Διοίκηση και στους Δημότες.
 • Δεν υπάρχουν δημότες Β! κατηγορίας. Όλοι αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο.

Η δημοτική μας παράταξη «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ» έρχεται αποφασισμένη να βάλει μια τελεία σε όλα αυτά και ν’ αλλάξει σελίδα για τον Δήμο.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ

Να υιοθετήσουμε μια κουλτούρα συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για την διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να είμαστε μια ισχυρή διοίκηση που θα προκύπτει όχι από ένα παραμορφωμένο εκλογικό σύστημα αλλά με γνήσιες κοινωνικές πλειοψηφίες.

Να συνθέσουμε δημιουργικά την αυτοδιοικητική εμπειρία των παλαιότερων με τον ενθουσιασμό, την φρεσκάδα και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων.

Να καλλιεργήσουμε μια νέα φιλοσοφία στους εργαζόμενους του Δήμου -δηλαδή, στους άμεσους συνεργάτες κάθε δημοτικής Αρχής- ώστε μαζί τους να επανασχεδιάσουμε και να συνεργαστούμε στον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που επιτελούν.

Να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο τις κοινωνικές δυνάμεις που «κρύβονται» στους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους και φορείς του Δήμου, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας το σημαντικό έργο τους στην τοπική κοινωνία.

Να «θωρακίσουμε» το φυσικό μας περιβάλλον, καθιστώντας το παράλληλα προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να το απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.

Να δώσουμε σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Κοινότητα) τα εφόδια που χρειάζεται ν’ αναπτύξει τις δικές της, ιδιαίτερες δυνατότητες, όπως τουριστική ή οικιστική ανάπτυξη, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και νέα αναπτυξιακή πνοή που χρειάζεται ο τόπος μας.

Να δημιουργήσουμε μόνιμες ομάδες εργασίας, ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα «κυνηγούν» σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο  -συστηματικά και αποτελεσματικά- κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου.

Να στηρίξουμε την υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουμε νέες επιχειρήσεις στην περιοχή, κτίζοντας μια διαχρονική σχέση αμοιβαίας ωφέλειας, με ξεκάθαρους κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί και από τις δύο πλευρές.

Να βγάλουμε τον Δήμο από τον φοβικό απομονωτισμό του, μέσω της ανάπτυξης ενός πλέγματος διαδημοτικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τον τουρισμό, την Οικολογία, την επιχειρηματικότητα, την Κοινωνία.

Να δώσουμε πραγματική φωνή στον δημότη, μέσα από τις τακτικές συνελεύσεις στις γειτονιές, την ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων ώστε η φωνή και η απόφαση του δημότη να γίνει έργο στον τόπο του.

Να δώσουμε αξία και προτεραιότητα στο «Επιχειρείν» των Δήμων.

«θα προχωρήσουμε,  στη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας στο δήμο μας.

Στόχος μας, να προσφέρουμε έμπρακτη υποστήριξη και βοήθεια στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας αλλά και ένα πολύτιμο σύμμαχο σε υποψήφιους επενδυτές, παρέχοντας τους χρηστικές πληροφορίες για το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερα η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προφανέστατα σημείο αναφοράς για την τόνωση της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται εδώ, φιλοδοξούμε  να τις παρέχουμε μέσω της δομής αυτής συμβουλευτικές υπηρεσίες για την περαιτέρω ανάπτυξη τους αλλά και για την εξωστρέφεια τους, ενισχύοντας τις στην προσπάθεια τους να επεκταθούν σε νέες αγορές μέσα από την παροχή πλήρους ενημέρωσης για το οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, στις χώρες που προτίθεται να δραστηριοποιηθούν.

Προχωράμε μπροστά, κλείνουμε το κεφάλαιο της φαυλότητας, της μιζέριας και της εσωστρέφειας.

Καταγράφουμε ήδη αυτά που μας έχετε  υποδείξει,  τις ανάγκες της γειτονιάς σας, που εμείς θα εντάξουμε στο προεκλογικό πρόγραμμά μας.

Συζητήσαμε μαζί σας, όταν μας μιλούσατε για τα όνειρα, τις αγωνίες, τις επαγγελματικές ανησυχίες σας, στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δομών, για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων μας.

Σας καλούμε να σταθούμε, δίπλα-δίπλα, έξω από τοπικιστικές λογικές και πέρα από πολιτικές οριοθετήσεις ή άλλες προτιμήσεις, να συνθέσουμε το όραμα για τον ενιαίο Δήμο, μέσα από ειλικρινή διάλογο, για τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου μας, με το βλέμμα στραμμένο στο παρών και το μέλλον.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους, να έρθουν μαζί μας, να πλάσουμε το όραμα του μέλλοντος, που τους ανήκει και να πρωτοστατήσουν στην υλοποίηση.

Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να επιταχύνουμε το σταματημένο όχημα του δήμου μας, να βάλουμε πλάτη, όλοι μαζί για το καλό όλων μας.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, για να «ξαναχτίσουμε» τον Δήμο μας. Όμως, στη προσπάθεια αυτή έχουμε ανάγκη τη δική σας συμβολή, που δεν πρέπει να εξαντληθεί στην ψήφο σας στις επόμενες εκλογές.

Σήμερα είμαστε εδώ όχι για να «αλιεύσουμε» ψηφοφόρους, αλλά για να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε δυναμικά στην πρωτοβουλία μας.

Οι Δήμοι δεν είναι προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά πολυμετοχικοί φορείς και η συμβολή του καθένα από εσάς είναι καθοριστική για τη λειτουργία τους.

Βασική αιτία, της στασιμότητας, ήταν το γεγονός, ότι έλειψε ο διάλογος και επιβλήθηκε, ο μονόλογος, και η έλλειψη συνεργασίας.

Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, για ένα Δήμο σύγχρονο, έξυπνο και αειφόρο.

Αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουν οι «άλλοι» ν’ αποφασίζουν για εμάς, θα πρέπει να πάρουμε, τις τύχες στα χέρια μας, συσπειρώνοντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί την επόμενη Τετραετία.

Εμείς οι «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ» είμαστε αποφασισμένοι και γι’ αυτό δηλώνουμε παρόντες στις Δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019

Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στον Δήμο

Διανύουμε αναμφίβολα μια πρωτόγνωρα δυσμενή περίοδο οικονομικής κρίσης και τα αποτελέσματά της βιώνουμε καθημερινά. Ο Δήμος στην δύσκολη αυτή περίοδο της πατρίδας μας θα πρέπει να φανεί αλληλέγγυος στους δημότες και την επιχειρηματικότητα. Η μικρομεσαία επιχείρηση, ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της Ελλάδας, η βιοτεχνία και οι βιομηχανίες στα πλαίσια του Δήμου μας και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποτελούσαν πάντα την οικονομική και κοινωνική δύναμη του τόπου μας. Θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως Νέα Δημοτική αρχή είναι η καταγραφή της υπάρχουσας επιχειρηματικής δύναμης του Δήμου μας. Μια καταγραφή με κατηγοριοποίηση ώστε να δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις του Δήμου μας για συνεργασίες μεταξύ τους, για ελαχιστοποίηση των μεταφορών, των πρώτων υλών και γενικά η διεύρυνση της ομοειδούς αγοράς στα όρια του Δήμου μας.

 • Δημιουργία Γραφείου Εργασίας και Επιχειρηματικότητας στο δήμο, γραφείου που θα λειτουργεί με συμμετοχή των επιχειρηματιών, σε εθελοντική δράση και με την ευθύνη του Δήμου να συντονίζεται η διάχυση – μετάδοση των πληροφοριών για συνεργασίες, προγράμματα επιδοτήσεων και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους.
 • Προβολή του Δήμου μας μέσω Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την δημιουργία ιστοσελίδας του Δήμου μας που θα έχει ευθύνη την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Έναν σύγχρονο κατάλογο των επιχειρήσεων του Δήμου μας.
 • Επαναδιαμόρφωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την δημιουργία νέου ΓΠΣ που θα συμπεριλάβει όλο τον Δήμο μας ως μια ενιαία μονάδα έχοντα ως γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
 • Μείωση των δημοτικών τελών ώστε να γίνει ελκυστικότερη η επιχειρηματικότητα στον τόπο μας.
 • Ελαχιστοποίηση του χρόνου έκδοσης της άδειας προέγκρισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και αν είναι δυνατόν σε 48 ώρες.
 • Προστασία και την προβολή των τοπικών προϊόντων με καθιέρωση “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” (ΠΟΠ) για σειρά εξαιρετικών προϊόντων της περιοχής, όπως είναι το κρασί και το τσίπουρο Αγχιάλου, Ν. Μεσημβρίας, Γέφυρας, τα καρπούζια Καστανά, Προχώματος, Βαθυλάκκου, κλπ., καθώς και τη δημιουργία χώρων μόνιμης έκθεσης και πώλησης των τοπικών προϊόντων.
 • Προώθηση και ενίσχυση των γιορτών τοπικών προϊόντων ώστε να δοθεί πραγματικά ο χαρακτήρας της διαφήμισης του προϊόντος. Γιορτές όπως η γιορτή κρασιού της Αγχιάλου και Γέφυρας, η γιορτή καρπουζιού του Καστανά και η Ζωοπανήγυρη των Κουφαλίων θα πρέπει να δοθεί μια πραγματική και σύγχρονη διάσταση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
 • Μια Οικογιορτή για την προώθηση των βιολογικών προϊόντων θα ήταν μια ιδέα που θα βοηθούσε τους βιοκαλλιεργητές του Δήμου μας που τα τελευταία πολλαπλασιάζεται το ενδιαφέρων στα όρια του Δήμου μας.
 • Προώθηση του τουρισμού:

α) αρχαιολογικού τουρισμού με την παρέμβαση στην αρχαιολογική υπηρεσία ώστε ο Μακεδονικός τάφος τον Άγιο Αθανάσιο να γίνει επισκέψιμος,

β) Νεότερης πολεμικής ιστορίας του τόπου μας με την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην Γέφυρα,

γ) Ενίσχυση και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στο μοναστήρι των Κουφαλίων.

Η επιχειρηματικότητα είναι η κορωνίδα της οικονομίας και ανάπτυξης του τόπου μας και θα πρέπει να τη δούμε με την απαραίτητη σοβαρότητα, με σοβαρές προτάσεις, και συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, χωρίς λαϊκισμούς και αδιαφορία από τις αρχές που τόσα χρόνια βιώνουν οι συνδημότες μας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει…

Μήνυμα πρόσκλησης στην Νεολαία.

Φίλε μου, απευθύνομαι σε σένα που σπουδάζεις, σε σένα που είσαι άνεργος, εικοσιπεντάχρονος απογοητευμένος από το ατέλειωτο “ψάξε”, αλλά και σε σένα που εργάζεσαι με μισθό λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 500€, εσένα που με κοιτάς θυμωμένα όταν σου λέω διεκδικώ μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εσένα που κοιτάς από μια γωνία με τα χέρια σφιχτά και με ματιά διαπεραστική.

Φίλε μου, πριν μερικά χρόνια ήμουν και εγώ στην ηλικία σου, πέρασα και εγώ από το “λούκι” της αναζήτησης εργασίας, γιατί ΔΕΝ υπέκυψα ποτέ στο κομματικό – πελατειακό σύστημα προσλήψεων και διορισμών. Ένα αρρωστημένο σύστημα κομματικών γραφείων που όποιος το προσκυνούσε βολευόταν σε “θεσούλα”, περιστασιακά ή μόνιμα.

Φίλε μου, αν φτάσαμε σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση ΔΕΝ οφείλεται ΜΟΝΟ στις κυβερνήσεις που μας κυβέρνησαν, αλλά και στους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ που υπηρέτησαν αυτό το κομματικό – πελατειακό κράτος.

Δεν κατάφεραν οι Δήμαρχοι (δεν ήταν προτεραιότητα τους) να φτιάξουν “σανίδα σωτηρίας” για τους Δημότες τους. Διαχειριστήκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ  χωρίς να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο τους.

Φίλε μου, πολλοί από σας δέχεστε τις τελευταίες μέρες των εκλογών επιθέσεις από πολιτικάντηδες άλλης εποχής, προτάσεις για θεσούλες 2μηνα ή 8μηνα της ντροπής με σκοπό της αρπαγή της ψήφου και συνείδησης σου. Γύρνα την πλάτη σε όλους αυτούς που παίζουν με τον πόνο σου χωρίς να μπορούν να σου λύσουν προβλήματα. Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ τους, τους οδηγεί σε συμπεριφορές τοπικού ΟΑΕΔ με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της ψήφου σου για προσωπικό όφελος.

Φίλε μου, η ΑΛΛΑΓΗ είναι επιβεβλημένη, προϋπόθεση για αυτό, ιδίως για έναν λαό συναισθηματικό, είναι να μην παρασύρεται από εύκολες και ψεύτικες υποσχέσεις.

Αν κοιτάξεις κατάματα τους Ενεργούς Δημότες Χαλκηδόνος θα δεις ανθρώπους Δημιουργικούς, Σύγχρονους, Πρωτοποριακούς, Μακριά από κομματικές αντιλήψεις μιας Ελλάδας που ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ !!!

Φίλε μου, δώσε μας την ευκαιρία να αποδείξουμε πως οι όποιες κοινωνικές, επαγγελματικές ή συλλογικές επιτυχίες μας έως σήμερα θα τις εφαρμόσουμε και στο Δήμο μας.

Κλείνω με ένα απόσπασμα από ποίημα του Καβάφη “Το πρώτο σκαλί” το έγραψε το 1899 σε ηλικία 36 ετών:

Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο

πρέπει με το δικαίωμα σου να ‘σαι

πολίτης εις των ιδεών την πόλι.

Λέει δηλαδή ο Δάσκαλος, ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι, οι έστω και λίγο δημιουργικοί άνθρωποι, είναι Πολίτες των Ιδεών.