Κουφάλια:”Η ΕΚΡΙΖΩΣΗ”-Ανατολική Ρωμυλία (vid-φώτο)

Κουφάλια:”Η ΕΚΡΙΖΩΣΗ”-Ανατολική Ρωμυλία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοφιλολογική  εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων το Σάββατο 16 Νιεμβρίου 2019 με αναφορά στον  ξεριζωμό, τις διώξεις και τις κακουχίες που υπέστη  ο Ελληνισμός της  Ανατολικής Ρωμυλίας, στηριγμένη  στα δυο βιβλία, ‘’Το Πρώτο δάκρυ’’ και το ‘’Πέρα από την όχθη’’ του συμπολίτη μας συγγραφέα, Παναγιώτη Χαλκίδη.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.  Την αγκάλιασε με συγκίνηση  και ενθουσιασμό αποδίδοντας ελάχιστο  φόρο τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους τους.

Την εκδήλωση άνοιξε, η παρουσιάστρια, βετεράνος ερασιτέχνης ηθοποιός, Υβόνη Μουτζουρέλλη, που με τον δικό της ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο, προετοίμασε τον ακροατή, για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, αναφέροντας συνοπτικά, τις τρεις ιστορικές περιόδους, που συγκλόνισαν τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, παραδίνοντας με τον τρόπο αυτό, την σκυτάλη για την έναρξη της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση, προκάλεσαν οι εξαίσιες αφηγήτριες Σπυριδούλα Σίσκου, η Σόνια Γιακουστίδου και η Θάλεια Ιωακειμίδου.

Η αφηγηματική τους ικανότητα, εξέπληξε όλους όσους βρίσκονταν στην αίθουσα. Η ερμηνεία των γεγονότων, με την δεξιοτεχνία του λόγου τους, πρόσφεραν  στον ακροατή, αναλλοίωτα τα γεγονότα, που συνέβησαν στον Ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ο τρόπος, που εναλλάσσονταν τα κείμενα, ανάμεσα από συγκινητικά μουσικά κομμάτια, κατάφεραν να μεταφέρουν στους ακροατές, ανεξίτηλες και ζωντανές τις εικόνες και τα γεγονότα, όπως συνέβησαν εκεί.

Ή συγκίνηση ήταν διάχυτη στον κόσμο, που κατέκλυσε την αίθουσα. Αλλά και οι ίδιες καλλιτέχνιδες αφηγήτριες, ζούσαν  τις δραματικές στιγμές, μεταφέροντας στην πλατεία τη συγκίνηση, νοτίζοντας κάθε στιγμή, τα μάτια των θεατών.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας Παναγιώτης Χαλκίδης, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες, γιατί ανεβάζουν τον πολιτισμό του τόπου, αλλά και το εθνικό μας συναίσθημα, που τόσο ανάγκη έχουν οι σημερινοί Έλληνες.

Η συμμετοχή του Μορφωτικού συλλόγου ‘’Αριστοτέλης’’,  πρόσθεσε μια νότα νοσταλγίας στο  όλο σκηνικό από τις χαμένες αλλά αξέχαστες πατρίδες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, οι πρώην Δήμαρχοι, Γιάννης Τσουκνιδάς και Παναγιώτης Δαϊκούδης , ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρκίδης και ο πρώην πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου Ιωάννης Σαραφίδης.

BINTEO

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *