Κουφάλια:Συνέντευξη με τον συντοπίτη μας συγγραφέα Παναγιώτη Χαλκίδη

Με αφορμή την κυκλοφορία του 16ου βιβλίου του, ’Είμαι λεύτερος’’ επισκεφθήκαμε τον συντοπίτη μας συγγραφέα κ. Παναγιώτη Χαλκίδη, να πληροφορηθούμε  για τις  τελευταίες του δραστηριότητες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο φωτορεπορτάζ της 18/05/2016, που πραγματοποιήθηκε, στην γκαλερί σας, στην έκθεση των 11 βιβλίων σας,  σας ευχηθήκαμε, ‘’να τα ξαναπούμε στο δωδέκατο βιβλίο σας’’. Οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα, είναι ότι η ευχή μας, έπιασε τόπο και μετά από τρία ολόκληρα χρόνια φτάσατε τα 16 βιβλία. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι  τα πέντε σας  καινούργια  έργα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ για μια  ακόμη φορά που με επισκέπτεστε. Όπως βλέπετε, άλλαξα το σκηνικό, κυρίως για να απελευθερώσω τον χώρο. Απέσυρα τα καβαλέτα, τοποθετώντας στις πλευρές  των τοίχων, όλα μου τα εκθέματα.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η επίσκεψη, που μου κάνει για άλλη μια φορά το e-koufalia.gr.  Η ηλεκτρονική σας ενημέρωση, αποτελεί σπουδαίο παράγοντα στον χώρο της πληροφόρησης, όχι μόνο για όσους ζουν στον τόπο μας, αλλά πολύ πέρα απ’ αυτόν, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου ως γνωστό υπάρχουν συμπολίτες μας, που παρακολουθούν και διψούν να μάθουν νέα απ’ τον τόπο τους.

Επί πλέον αισθάνομαι περήφανος, για το ενδιαφέρον που δείχνετε, για την πνευματική ζωή του τόπου μας. Θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό αυτό, γιατί τα σημερινά χρόνια παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι, κλείστηκαν, όλους διόλου στον εαυτό τους και το ενδιαφέρον τους,  σε ότι αφορά την πνευματική τους ζωή, βρίσκεται σε παρακμή.

Τα πέντε τελευταία μου έργα είναι, ‘’το Πρώτο δάκρυ’’, ’Πέρα από την όχθη’’ το θεατρικό μου έργο ‘’Η Κατάσκοπος της Κοιλάδας’’,  το βιβλίο  ‘’Πλατανάκια’’ σε διαφορετική έκδοση από εκείνη του 1987 και το ‘’Είμαι λεύτερος’’ που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.Απορία.Γιατί γράψατε ξανά, το βιβλίο ‘’Πλατανάκια’’;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αφορμή ήταν οι νέοι αναγνώστες, που ζητούσαν επίμονα να το διαβάσουν, περισσότερο ίσως για συναισθηματικούς λόγους, αλλά είχε προ πολλού εξαντληθεί.  Έτσι αποφάσισα να το ξανά γράψω απ’ την αρχή, χωρίς όμως να ξεφύγω απ’ τον κορμό της πρώτης έκδοσης, προσθέτοντας καινούργια στοιχεία, με τα οποία βελτιώθηκε ακόμα πιο πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σας έκανε να γράψετε ένα θεατρικό έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας πω την αλήθεια. Δεν γνώριζα σχεδόν τίποτε από θέατρο. Ούτε ποτέ ήμουν αρκετά θεατρόφιλος. Θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής με το αναγνωστικό μου κοινό. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου ένα θεατρικό έργο, το διάβασα και μου άρεσε. Αυτό έγινε αφορμή να ξεκινήσω να γράψω ένα τέτοιο έργο, διακόπτοντας προσωρινά, το γράψιμο,  στο ‘’Είμαι λεύτερος’’. Αποφάσισα να κάνω διασκευή το γνωστό, σε όσους  διάβασαν  το βιβλίο μου, ‘’Η Κατάσκοπος της Κοιλάδας’’.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εξέλιξη είχε το θεατρικό σας έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εννοείτε,  αν προτίθεμαι να το ανεβάσω στο σανίδι ή αν βγήκε στην πώληση. Για το αν θα το βγάλω στην πώληση θα το σκεφτώ. Για το αν  θα  βγει στην σκηνή, να είστε σίγουροι  ότι θα  το τολμήσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποιο  σχέδιο γι αυτό το σκοπό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Ήδη το θεατρικό μου έργο βρίσκεται στα χέρια, του έμπειρου σκηνοθέτη κ. Γιώργου Φουρνιάδη, καλλιτεχνικού διευθυντή επί σειρά ετών. Δίδαξε  για πολλά χρόνια θέατρο στη Δραματική Σχολή Κυριάκου Χαρατσάρη στην Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε  για πολλά χρόνια με το μαθητικό και ερασιτεχνικό θέατρο. Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και έχει πολλές δραστηριότητες σε ότι αφορά το θέατρο και το Φεστιβάλ Ολύμπου. Τον θεωρώ ικανότατο να ανεβάσει το έργο μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εύχομαι  να δούμε το θεατρικό  σας έργο να παίζεται σύντομα στην πόλη μας στα Κουφάλια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κι εγώ το εύχομαι και σας ευχαριστώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω κΧαλκίδη, ότι ήρθε η ώρα να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας, που  όπως είπατε, θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το βιβλίο μου ‘’Είμαι λεύτερος’’, θεωρώ ότι ξεχωρίζει απ’  όλα τα άλλα, λόγω της ιδιαίτερης δομής του. Περιέχει 14 μικρά διηγήματα, με θέματα που να προσεγγίζουν τον σημερινό σύγχρονο Έλληνα και Ελληνίδα. Χρησιμοποιώντας τον διάλογο, προσπάθησα να κεντρίσω το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να μη αφήσει εύκολα το βιβλίο απ’ τα χέρια του. Αν και τα θέματα δεν αποτελούν μια ενιαία πλοκή, μοιάζουν να έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε μερικά από τα διηγήματα-θέματα, που βγαίνουν προς τα έξω απ’ αυτό το βιβλίο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς.

‘’Το τραπέζι Ε4’’,  η‘’Αλλοτρίωση’’, η ‘’Παθητικοποίηση του Έλληνα’’, ‘’Η ζωή της σύγχρονης γυναίκας’’, η ‘’Κρίση Αξιών’’, η ‘’Χειραγώγηση των Ελλήνων’’, ‘’Το χάσμα των Γενεών’’ και αρκετά άλλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεχίσετε να γράφετε στον ίδιο ρυθμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να σας πω κάτι. Εγώ δεν επηρεάζομαι από την ηλικία μου. Είμαι 73 ετών. Είμαι μάχιμος, όπως ήμουν σε όλη μου τη ζωή. Ήδη ξεκίνησα ένα  δραματικό βιβλίο  και ελπίζω τέτοιον καιρό  του χρόνου, να το κυκλοφορήσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν επιτρέπεται, μπορούμε να μάθουμε τον τίτλο του βιβλίου που ξεκινήσατε και που εξελίσσεται η υπόθεση ή είναι νωρίς ακόμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να σας τον πω, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ο τίτλος είναι ‘’Πριστάνου’’, είναι λέξη, από την Καβακλιώτικη διάλεκτο. Η υπόθεση εξελίσσεται σ’ ένα μικρό προσφυγικό  χωριό, που  οι κάτοικοι της ήρθαν  από την Ανατολική Ρωμυλία και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Βρίσκεται στην κοιλάδα, μεταξύ των βουνών Μπέλες και Κρουσίων.

Κύριε Χαλκίδη ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε. Σας ευχόμαστε καλή εξέλιξη στο θεατρικό σας έργο και καλή τύχη στο βιβλίο σας ‘’Είμαι λεύτερος’’.Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε από κοντά του χρόνου και να μας ανακοινώσετε την κυκλοφορία του βιβλίου σας, που ξεκινήσατε να γράφετε. 

Π.Χαλκίδης: “Σας ευχαριστώ κι εγώ που με τιμήσατε με την παρουσία σας, εδώ στην γκαλερί μου. Θέλω, αν μου το επιτρέπεται,  να στείλω, μέσω του e-koufalia.gr, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μου, ιδιαίτερα στους φίλους μου αναγνώστες στα Κουφάλια, στην γενέτειρα μου  τα Πλατανάκια Σερρών και στην γύρω περιοχή της, στην Κατερίνη, στην Γρίτσα Λιτοχώρου και στα Γιαννιτσά.”

Σ.Η.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *