Κουφάλια:Το βιβλίο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αυλώνος στη Δημοτική βιβλιοθήκη

Το βιβλίο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αυλώνος κ.κ. Χριστόδουλου Μουστάκα με θέμα: “Η περιστασιακή Ιερά Μητρόπολη Κουφαλίων και Νέας Χαλκηδόνος” στη Δημοτική βιβλίοθηκη του δήμου μας

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022  κατ’ εντολή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αυλώνος κ.κ. Χριστόδουλου Μουστάκα, παρέδωσα συμβολικά στα χέρια του Δημάρχου Χαλκηδόνος κ. Αναγνωστόπουλου Σταύρου και της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κουφαλίων κας Γκαλιπίδου Χρυσής, δύο βιβλία του με τίτλο “Η περιστασιακή Ιερά Μητρόπολη Κουφαλίων και Νέας Χαλκηδόνος”.

Το βιβλίο αποτελεί καταγραφή ιστορικών γεγονότων, μέσα από κείμενα καιέγγραφα τωνεμπλεκόμενων φορέων και θεσμικών οργάνων της εκκλησίας, τα οποία διαδραματίστηκαν από την απόφαση για την δημιουργία της περιστασιακής μητρόπολής μας μέχρι και το “ναυάγιο” της όλης προσπάθειας. Τα δύο αντίγραφα παραδόθηκαν ώστε να βρίσκονται στην δημοτική βιβλιοθήκη των Κουφαλίων για όποιον επιθυμεί να τα μελετήσει αλλά και να γνωρίσει ένα κομμάτι της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας. Επίσης αποτελούν χρήσιμο υλικό για μελλοντική επιστημονική έρευνα.

Ο Σεβασμιότατος Αυλώνος κ.κ. Χριστόδουλος είναι ένας εξαιρετικός ποιμένας και στις καρδιές όσων τον συναναστραφήκαμε κατά την περίοδο ήταν κοντά μας παραμένει ο Μητροπολίτης Κουφαλίων και Χαλκηδόνος. Όποιος τον γνωρίζει καταλαβαίνει αμέσως την ευθύτητα του χαρακτήρα του και την υψηλή θεολογική του κατάρτιση  αλλά κυρίως την πολλή αγάπη που κρύβει μέσα του. Δεν ξεχνώ το πόσο απλός και προσιτός ήταν στους ανθρώπους και πόσο γρήγορα κατάφερε να κλέψει τις καρδιές μας. Δυστυχώς  ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες των “κρατούντων” δεν επέτρεψαν να δημιουργηθεί η μητρόπολη Κουφαλίων και Νέας Χαλκηδόνος και δεν μπορέσαμε να έχουμε την τύχη και την ευλογία να έχουμε έναν τόσο άξιο μητροπολίτη για ποιμένα μας.

Πολλές φορές που μιλάμε στο τηλέφωνο ρωτάει αν κάνουμε ακόμη την συνάντηση των επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή στο κεντρικό πάρκο των Κουφαλίων, κάτι που ήταν δική του ιδέα και υλοποίηση, και χαίρεται που το συνεχίζουμε κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Ζήτησα από τον δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να καλέσει τον Σεβασμιότατο Χριστόδουλο να έρθει στα Κουφάλια, να λειτουργήσει και να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει και όπως είναι υποχρέωσή μας για ανθρώπους που τιμούν με τα έργα τους τον τόπο μας.

Λυπάμαι πραγματικά που ενώ εξομαλύνθηκαν πλέον εδώ και καιρό οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του Σεβασμιοτάτου Χριστοδούλου ο οποίος υπήρξε θύμα της κόντρας τους.

Λυπάμαι επίσης που δεν έγινε καμία ενέργεια από μεριά των τοπικών φορέων τόσα χρόνια για να επισκεφτεί ο Χριστόδουλος την περιοχή μας που είναι πλέον και περιοχή του, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Κλείνοντας θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά  τόσο για τη συγγραφή όσο και για την δωρεά των βιβλίων που αναφέρονται τον τόπο μας.

Γκορίδης Χαράλαμπος

Καθηγητής ΠΕ80 Οικονομίας