Κουφάλια:Ντοκιμαντέρ “Τα ηρωικά Βουρλά της Μ.Ασίας”

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου “Η Ένωση” που έγινε στο πνευματικό κέντρο K.Χατζάκος των Κουφαλίων , παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ ”Τα ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας”.

Όσοι τυχεροί παραβρέθηκαν, έφυγαν συγκλονισμένοι από την εξαιρετική δουλειά της κας Ειρήνης Σαρίογλου και το ντοκιμαντέρ της, που “έντυσε” μουσικά ο “δικός” μας Γιώργος Παπαχριστούδης.

Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια και έξι επισκέψεις στα Βουρλά για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα αυτού του καταπληκτικού έργου, που ήδη έχει προκριθεί σε δυο φεστιβάλ. Της Χαλκίδας και του Παρισιού.

“Η ομορφιά αυτού του ντοκιμαντέρ, τουλάχιστον το 50%, είναι η μουσική του.Βεβαίως είναι και η έρευνα και η αφήγηση, αλλά νομίζω τον τόνο τον δίνει ο Γιώργος Παπαχριστούδης και γι αυτό θέλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον ίδιο ” μας είπε σε δηλώσεις της η κα Σαρίογλου.

Για να συνεχίσει:

” Για μας το ζητούμενο είναι ένα.Αυτό που λέει ο Αναγνωστάκης.Να μυήσουμε τον νέο άνθρωπο στην αξία της μνήμης.Θυμάμαι, άρα υπάρχω.Αυτό είναι το κλειδί.Να καταλάβουμε την αξία της ιστορίας μας”

Όσον αφορά μελλοντικά σχέδια μας είπε:

” Μόλις ολοκληρώσαμε ένα νέο ντοκιμαντέρ για τα Μοσχονήσια το οποίο θα παρουσιάσουμε 1 Δεκεμβρίου μαζί με τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο μουσείο Μπενάκη και είναι η πραγματική ιστορία μιας σπουδαίας συγγραφέα της Βασιλικής Ράλλη”


Η Ειρήνη Σαρίογλου γεννήθηκε το 1972 στην Πόλη. Απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας – Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Το 2004 εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ, στα αγγλικά, μέρος της διδακτορικής της διατριβής, με θέμα την «Επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974» και το 2011 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στα ελληνικά.