Κουφάλια:Οι «12 Ένορκοι» τράβηξαν το ενδιαφέρον

Οι «12 Ένορκοι» τράβηξαν το ενδιαφέρον

Ολοκληρώθηκαν οι έξι από τις οκτώ προγραμματισμένες παραστάσεις των «12 Ενόρκων» του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κώστα Γούργουλη από το Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων «ΔΡΩΜΕΝΟ».

Είχαμε την τύχη και την τιμή να παίξουμε και τις 6 φορές σε ολοκληρωτικά γεμάτο θέατρο.

Συνεχίζουμε για 2 τελευταίες παραστάσεις στις 9 και 10 Δεκεμβρίου ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων «Κ.Χατζάκος».

Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στις 2 τελευταίες «συνεδριάσεις» των Ενόρκων καλό θα ήταν να κλείσετε τις θέσεις σας καθώς το θέατρο έχει ξεκινήσει ήδη να γεμίζει.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους εσάς που μας τιμήσατε έως τώρα με την παρουσία σας. Με το ζεστό σας χειροκρότημα και τα θετικά σας σχόλια, μας δώσατε την ώθηση και την αυτοπεποίθηση να πάμε αυτό το έργο ακόμη παρακάτω. Ειλικρινά το εκτιμούμε, το σεβόμαστε και μας κάνει να νιώθουμε την ανάγκη να σας υποσχεθούμε ότι από εδώ και στο εξής θα δουλέψουμε ακόμη σκληρότερα για να πετύχουμε όλοι μαζί τέτοιες μαγικές θεατρικές βραδιές. Γιατί «χωρίς κοινό δεν υπάρχει θέατρο» και αυτό το ξέρουμε όλοι μας.

Ηθοποιοί και κοινό γινόμαστε «ένα» όταν ξεκινά να ξετυλίγεται ένα θεατρικό έργο μπροστά στα μάτια μας.

Ο Μπρεχτ είπε κάποτε: «Όταν δεν αρέσει μια παράσταση, δεν αλλάζεις το κοινό, αλλάζεις την παράσταση».

Εμείς, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε παράσταση εφόσον το υπέροχο κοινό των Κουφαλίων και της ευρύτερης περιοχής αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα, αλλά έχουμε την τιμή να την συνεχίσουμε και πέρα από τις ήδη προγραμματισμένες.

Σας ανακοινώνουμε λοιπόν, με χαρά την συμμετοχή μας στην ‘’Εβδομάδα Θεάτρου’’.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο καλό ερασιτεχνικό θέατρο, σε διοργάνωση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης.

«Οι 12 Ένορκοι» θα έχουν την τιμή να βρεθούν ανάμεσα σε πολύ γνωστές και καταξιωμένες θεατρικές ομάδες της πόλης. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκληση αλλά και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Επόμενη στάση λοιπόν στο ταξίδι αυτό των «12 Ενόρκων» η Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου & Μεγάρων) στις 20:00.

Λίγα λόγια για το έργο

Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αγόρι, 19 χρόνων, κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο. Η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 ένορκοι, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Άραγε, πόσες αλήθειες υπάρχουν και πώς η συνείδηση του καθενός κατευθύνει την κρίση και τις πράξεις του; Ακόμα κι όταν εμφανίζονται, φαινομενικά, αδιάσειστα στοιχεία, που μας φωνάζουν να πιστέψουμε σε κάτι, είναι στο χέρι μας το αν και πότε θα πειστούμε. Και ίσως ποτέ να μην είμαστε σίγουροι για το αν πήραμε τη σωστή απόφαση. Ίσως, όμως, σημασία να έχει ότι μπήκαμε στη διαδικασία αμφισβήτησης προκειμένου να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Τη δική μας και των άλλων.

Οι 12 ένορκοι του Reginald Rose είναι έτοιμοι να μετατρέψουν το πνευματικό κέντρο Κουφαλίων «Κ. ΧΑΤΖΑΚΟΣ» σε δικαστικό μέγαρο φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Άλλωστε η τέχνη του θεάτρου δεν περιορίζεται μόνο σε κωμωδίες, οι οποίες έχουν ως σκοπό κυρίως να μας διασκεδάσουν αλλά πρωτίστως αποτελεί έναν τρόπο να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας και να προκαλέσουμε μέσα μας τις σκέψεις αυτές που θα τον κάνουν πραγματικά καλύτερο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Φώτα-Μουσική: Γούργουλης Κώστας

Σκηνογραφία: Παπαχριστούδης Νίκος

Κατασκευή σκηνικών: Παπαχριστούδης Νίκος, Μπρούσας Χρήστος, Σπύρου Στέλιος, Μερτζιμέκης Χριστόδουλος

Φροντιστές: Σταμπολή Άννα, Αλταντσίδου Χριστίνα, Χαχαμίδου Μαρία, Κισκινίδης Νίκος, Παπαβασιλείου Σάκης, Πολυχρονίδου Μαρία, Συμεωνίδου Μαίρη, Λαγγούρας Βλάσης

Συμμετέχουν αλφαβητικά:

Βουλγαράκης Γιάννης, Γιακουστίδου Σόνια, Γκορίδης Παναγιώτης, Δημητριάδου Ειρήνη, Μαυρίδης Κώστας, Μερτζιμέκης Χριστόδουλος, Μπρούσα-Χατζαρλή Μαρία, Παπαχριστούδης Νίκος, Πολυχρονίδου Μαργαρίτα, Σαμαρά Αθηνά, Σιαρινούδη Κατερίνα, Τσινοπούλου Ασημένια

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς

Ως Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων «ΔΡΩΜΕΝΟ» θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους χορηγούς μας, επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας που στέκονται πολύτιμοι αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια.

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 6944456639,6944689738, 6977859539

Facebook: Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων ¨Δρώμενο¨

Email: theatrikodromeno@gmail.com