Κουφάλια:”Οι Δώδεκα Ένορκοι”-Θεατρικό Εργαστήρι “ΔΡΩΜΕΝΟ”

Το “ΔΡΩΜΕΝΟ” πιστό στο ραντεβού του με τον πολιτισμό

Το Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων “ΔΡΩΜΕΝΟ” όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πιστό στο ραντεβού του με το θεατρόφιλο κοινό, παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή “Οι Δώδεκα Ένορκοι” του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κώστα Γούργουλη, από 18/11 στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων “Κ.Χατζάκος”. Πρόκειται για ένα έργο που έχει αφήσει ιστορία, καθώς έχει καταγραφεί σαν το νούμερο δύο στη δεκάδα των καλύτερων δικαστικών δραμάτων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Ένα έργο… Όπου τα όρια όλων θα δοκιμαστούν…

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Σάββατο18 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Κυριακή 19 Νοεμβρίου2023, ώρα 20:00

Σάββατο25 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Κυριακή26Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Σάββατο 2Δεκεμβρίου2023, ώρα 20:00

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου2023, ώρα 20:00

Σάββατο 9Δεκεμβρίου2023, ώρα 20:00

Κυριακή10 Δεκεμβρίου2023,ώρα 20:00

Λίγα λόγια για το έργο

Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αγόρι, 19 χρόνων, κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο. Η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 ένορκοι, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Άραγε, πόσες αλήθειες υπάρχουν και πώς η συνείδηση του καθενός κατευθύνει την κρίση και τις πράξεις του; Ακόμα κι όταν εμφανίζονται, φαινομενικά, αδιάσειστα στοιχεία, που μας φωνάζουν να πιστέψουμε σε κάτι, είναι στο χέρι μας το αν και πότε θα πειστούμε. Και ίσως ποτέ να μην είμαστε σίγουροι για το αν πήραμε τη σωστή απόφαση. Ίσως, όμως, σημασία να έχει ότι μπήκαμε στη διαδικασία αμφισβήτησης προκειμένου να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Τη δική μας και των άλλων.

Οι 12 ένορκοι του Reginald Rose είναι έτοιμοι να μετατρέψουν το πνευματικό κέντρο Κουφαλίων «Κ. ΧΑΤΖΑΚΟΣ» σε δικαστικό μέγαρο φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας μας είναι να συμβάλουμε στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας μέσω του θεάτρου, το οποίο υπεραγαπούμε. Με θέατρο, όμως, τέτοιο που να μας επιτρέπει να εκφράζουμε όλα όσα νιώθουμε, όσα βιώνουμε και όσα σκεφτόμαστε. Σε μία περίοδο που όλοι μας αντιμετωπίζουμε διαφόρων ειδών προκλήσεις, όπου συνεχώς γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων και σε συνδυασμό με την κρίση αξιών και ιδεών που μας περιβάλλει, νιώσαμε την ανάγκη ως θεατρική ομάδα να έρθουμε πιο κοντά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε με ένα έργο που θα μας επιτρέψει να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας. Ανησυχίες για το πώς νιώθουμε πλέον ως κοινωνία, πώς πράττουμε ή πώς αντιλαμβανόμαστε το δίκαιο και το άδικο. Πιστεύουμε ότι με αυτό το έργο μέσα από τα αντικρουόμενα επιχειρήματα, τα πολυποίκιλα συναισθήματα αλλά και τις αλλεπάλληλες εντάσεις θα ανοίξουμε τον δρόμο για να επανεξετάσουμε τις ίδιες μας τις συνειδήσεις. Το τελευταίο διάστημα δουλέψαμε με πολύ πείσμα, αγάπη και μεράκι για να ετοιμάσουμε τη συγκεκριμένη παράσταση και ελπίζουμε να καταφέρουμε να συνδεθούμε μαζί σας, με εσάς τους αγαπημένους μας φίλους-θεατές, σε αυτή την πνευματική αναζήτηση αλλά και συζήτηση.

Άλλωστε η τέχνη του θεάτρου δεν περιορίζεται μόνο σε κωμωδίες, οι οποίες έχουν ως σκοπό κυρίως να μας διασκεδάσουν αλλά πρωτίστως αποτελεί έναν τρόπο να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας και να προκαλέσουμε μέσα μας τις σκέψεις αυτές που θα τον κάνουν πραγματικά καλύτερο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία-Φώτα-Μουσική:Γούργουλης Κώστας
Σκηνογραφία:Παπαχριστούδης Νίκος
Κατασκευή σκηνικών:
Παπαχριστούδης Νίκος, Μπρούσας Χρήστος, Σπύρου Στέλιος, Μερτζιμέκης Χριστόδουλος
Φροντιστές:Σταμπολή Άννα, Αλταντσίδου Χριστίνα, Χαχαμίδου Μαρία, Κισκινίδης Νίκος, Παπαβασιλείου Σάκης, Πολυχρονίδου Μαρία, Συμεωνίδου Μαίρη, Λαγγούρας Βλάσης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Ένορκος 1 (Πρόεδρος): Δημητριάδου Ειρήνη

Ένορκος 2: Σαμαρά Αθηνά

Ένορκος 3: Βουλγαράκης Γιάννης

Ένορκος 4: Τσινοπούλου Ασημένια

Ένορκος 5: Γκορίδης Παναγιώτης

Ένορκος 6: Μερτζιμέκης Χριστόδουλος

Ένορκος 7: Παπαχριστούδης Νίκος

Ένορκος 8:. Γιακουστίδου Σόνια

Ένορκος 9: Μπρούσα-Χατζαρλή Μαρία

Ένορκος 10: Μαυρίδης Κώστας

Ένορκος 11: Σιαρινούδη Κατερίνα

Ένορκος 12:. Πολυχρονίδου Μαργαρίτα

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς

Ως Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων “ΔΡΩΜΕΝΟ” θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους χορηγούς μας, επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας που στέκονται πολύτιμοι αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια.

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 6944456639,6944689738, 6977859539

Facebook: Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων ¨Δρώμενο¨