Λαϊκή Συσπείρωση:Για την τιμή του νερού..

Μας εκπλήσσει η σπουδή του κ.Δημάρχου, να μας αποδείξει με συνεχείς ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης, ότι μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την νέα τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. Χαλκηδόνος τα τιμολόγια θα είναι φθηνότερα για την ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ,  των δημοτών (για το 95% των δημοτών,κατά τα λεγόμενα του) και… για τις μεγάλες μέρες της νέας εποχής που έρχονται στην ΔΕΥΑΧ. Μα γιατί τόση βιασύνη κ.Δημαρχε;

Οι επόμενοι λογαριασμοί θα εκδοθούν σύντομα και θα δείξουν ή θα διαψεύσουν του λόγου σας το αληθές.

Εμείς σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αποφάσεις του για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ κρατάμε τα εξής:

1) Μας λυπεί το γεγονός, και συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας για το ότι εξακολουθείτε, συμπορευόμενοι και με την κεντρική εξουσία, να αντιμετωπίζετε το νερό,  όχι σαν κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους,αλλα σαν εμπόρευμα, που το διαχειρίζεται μια επιχείρηση και που σαν τέτοια, πρέπει να λειτουργεί με τους νόμους του κεφαλαίου. Να τιμολογείται δηλ. το κόστος υπολογίζοντας στο κόστος εκτός από τα λειτουργικά κόστη και το κόστος των παγίων αποσβέσεων του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων και το κέρδος ευκαιρίας τους, υπολογισμένα μάλιστα με αυθαίρετους συντελεστές, εισπράτοντας από τους δημότες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατοτητες.

Δυστυχώς την ίδια αντίληψη έχουν και αρκετοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης που ψήφισαν μαζί σας τις νέες χρεώσεις του νερού. (15-11 ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας).

2)Αδυνατούμε να πεισθουμε πως μέχρι και το 95%,των συνδημοτών μας θα πληρώσει μικρότερους λογαριασμούς,την στιγμή που ο ίδιος αριθμός καταναλωτών θα κληθεί να πληρώσει στην ΔΕΥΑΧ περίπου 600.000 € περισσότερα για το 2022,την στιγμή μάλιστα που μειώνονται και οι κλίμακες χρέωσης, απο1-53, 54-108 σε 1-40,  41-80,  81-120κ.μ. με ότι επιβαρυντικό για τον καταναλωτή συνεπάγεται αυτό.

3)ΝΑΙ. Ενα ποσοστό των συνδημοτών μας θα δει τα τιμολόγια του να μειώνονται,ανάλογα με την καταναλωση,αλλά αυτό θα είναι πολύ μικρό και σε ποσό , και σε ποσοστό καταναλωτών και σιγουρα πολυ-πολυ μικρότερο από το 95%  που εσείς προσδοκάτε.

Μαθηματικά δεν γίνεται. Παρ’ όλα αυτά θα χαρούμε με την δική σας δικαίωση στο θέμα. Σε αντίθετη περίπτωση όμως θα επανορθώσετε;

 4)Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η μείωση του τέλους αποχέτευσης από 90%, σε 55%, κινείται σε θετική κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι έγινε και από την πίεση της δικής μας πρότασης που καταθέσαμε στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου του 21, όταν με στοιχεία σας αποδεικνύαμε ότι το ποσοστό 90%,του τέλους αποχέτευσης, είναι άδικο και ανάλγητο γιατί σε περιοχές αγροτικές όπως η δική μας, μεγάλο ποσοστό της χρήσης του νερού δεν επιβαρύνει ΚΑΘΟΛΟΥ την αποχέτευση, όπως συμβαίνει στα αστικά κέντρα, γιατί χρησιμοποιείται για πότισμα .Συνεπώς εκτιμάμε ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης μείωσης του τέλους αποχέτευσης.

5)Στις ανακοινώσεις σας υπάρχουν αποκρύψεις και αναλήθειες που πρέπει να αναφερθούν.

Η αναληθεια αφορά το ειδικό τέλος νερού το οποίο ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ  ως το οφείλατε μετά την παρέλευση της δεκαετίας, αλλά την αύξηση την ονομάσατε ενσωμάτωση του εδίκού τέλους  στην νέα τιμη του κυβικού.  (Εδώ για να μην σας αδικήσουμε να πούμε ότι ο καταναλωτής κερδίζει από την ενσωμάτωση ένα μερος του ΦΠΑ απο 24 σε13%) .

Δεν αναφέρεστε καθόλου στα 2€/ έκδοση λογαριασμού,δηλαδή 6 € ετησίως για κάθε καταναλωτή για την έκδοση των λογαριασμών του.

Δεν αναφέρεστε καθόλου στο ότι συζητήσατε και για την χρέωση με επιπλέον τέλος ομβρίων ,της ταξης του 20-50% αλλα το αποσύρετε την τελευταία στιγμή.

Έχετε προσέξει κ.Δημαρχε ποσα τέλη αναφέρονται σε έναν απλό λογαριασμό νερού ενός οποιουδήποτε συνδημότη μας;

Σας τα αναφέρουμε:

-ΠΑΓΙΑ ΤΕΛΗ

-ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 80%

-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

-ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΧΈΤΕΥΣΗΣ

-ΦΠΑ

Προσθέτουμε τώρα,ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ.

Τέλος θα λάβουμε ποτέ υπόψιν και τη μελέτη κόστους οφέλους για την επιβίωση μιας  τετραμελούς λαϊκής οικογένειας  για να υπολογίζουμε και τις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών από τον δήμο;

Να μην ξεχνάμε ότι το δημοτικό μας συμβούλιο πλήρωσε για την φιλοξενία σε καταφύγιο τεσσάρων σκύλων για ένα μήνα 960 ευρώ….