Ν.Μάλγαρα: Διεθνές Φεστιβάλ Τοπικών προϊόντων και τροφίμων

Πανδαισία παραδοσιακών γεύσεων στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων

Οι παραδοσιακές γεύσεις πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Τοπικών προϊόντων και τροφίμων που έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο των Νέων Μαλγάρων.

Παραγωγοί από την Ουκρανία, την Ρουμανία, την Μολδαβία, την Βουλγαρία και την Κεντρική Μακεδονία, παρουσίασαν τα παραδοσιακά προϊόντα τους, που μέσα από τις συνταγές των σεφ έγιναν μοναδικά πιάτα μαγεύοντας τους παρευρισκομένους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Δελτα Γιάννης Ιωαννιδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούσιο σε παραγωγές και στις ιδιαιτερότητες του κάμπου της Δυτικης Θεσσαλονίκης που τροφοδοτεί με ποικίλα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα την Ελλάδα και το Εξωτερικό, τονίζοντας ιδιαιτερα την παραγωγή μυδιού, που αποτελεί τη μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθως και ρυζιού όπως επίσης οπωροκηπευτικών και φρούτων.

Ο κ Ιωαννιδης ευχαρίστησε το ΔΙΠΑΕ για την ανταπόκριση της πρόσκλησης και την υλοποίηση του προγράμματος της διασυνοριακής συνεργασίας και καλωσόρισε στα Νέα Μάλγαρα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάδειξης της τοπικής παραγωγής και των ντόπιων γεύσεων του Δήμου Δέλτα και ευρύτερα της Κεντρικης Μακεδονιας.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία της γνωριμίας με τις παραδόσεις των άλλων λαών, της ανταλλαγης εμπειριών, πληροφοριών προκειμένου να εντοπιστούν και να αναπτυχθούν κοινά σημεία πολιτισμού και γαστρονομίας, αλλά και να βελτιωθεί η αγροτοδιατροφικη οικονομία.Οι σεφ επέλεξαν το μυδοπίλαφο ως τοπικό παραδοσιακό προϊόν της περιοχής ενώ την τιμητική του είχε το κουλούρι Θεσσαλονικης σήμα κατατεθέν της πόλης και η μπουγάτσα.

Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ Μαρια Παπαγεωργιου ενώ την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ο αντιδήμαρχος τοπικής οικονομίας και αγροτικης ανάπτυξης Φάνης Αλμπάνης, αντιδημαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Το Διεθνές φεστιβάλ τοπικών και παραδοσιακών τροφίμων έγινε υπό την αιγίδα της LOC FOOD – Τοπική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων.