Νάουσα: Ακόμη επτά παιδιά θετικά σε στρεπτόκοκκο

Τα τρία από τα επτά παιδιά είναι από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους – Επιβεβαιώθηκε ότι ο θάνατος του 7χρονου επήλθε από στρεπτόκοκκο που του προκάλεσε λοίμωξη του αναπνευστικού

Επτά ακόμα παιδιά νοσούν με στρεπτόκοκκο στη Νάουσα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ. Τρία από τα παιδιά είναι στο περιβάλλον του επτάχρονου που κατέληξε την περασμένη Κυριακή, ενώ σε όλα χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Όπως είπε στο skai.gr ο κ.Γιαννάκος, δεν υπάρχει οδηγία από τον ΕΟΔΥ ώστε να υποβάλλονται σε τεστ για στρεπτόκοκκο, ανάλογα με τη συμπτωματολογία τους. Στο μεταξύ, η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε ότι ο επτάχρονος κατέληξε από στρεπτόκοκκο, που του προκάλεσε λοίμωξη στο αναπνευστικό. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Ο θάνατος του 7χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις  γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Όμως το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται.

Εάν  τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ όπου για όλη τη ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  έχουμε 8 κλίνες ΜΕΘ  διαθέσιμες στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Είναι σε εξέλιξη  η εισαγγελική έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένουμε.

Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε  παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν σώσει πολλά παιδιά  της περιοχής.

Έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο  (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους.

Νοσηλεύεται στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ένα 9χρονο παιδί συγγενής του 7χρονου  που διεκομίσθη από Νάουσα  με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση θετικό στον  στρεπτόκοκκο.

Προσοχή λοιπόν στους γονείς».

Στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

    Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

   Υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

   Σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Πηγή: skai.gr