Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι σταματά την προέλαση στη Μόσχα

Την απόφασή του να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του στη Μόσχα, βάσει της συμφωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκάσενκο, ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Οι φάλαγγές μας επιστρέφουν στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο» τονίζει ο επικεφαλής της Wagner. 

Το«αφεντικό» των μισθοφόρων Wagner υποστήριξε πως έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί η «αιματοχυσία».

Στη δημοσιότητα έδωσαν νωρίτερα ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ την ανακοίνωση του Μινσκ για τη συμφωνία Λουκασένκο και Πριγκόζιν. Με βάση τη συμφωνία ο  Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λουκασένκο να σταματήσει η προέλαση της Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης,

Αναλυτικά η  ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Λουκασένκο 

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

»Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγκένι Πριγκόζιν.

»Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο ενδεχόμενο να εξαπολυθεί μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

»Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

»Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

skai.gr